Osmangazi Köprüsü açıldı
İstanbul ile İzmir arasındaki ulaşım süresini 9 saatten 3,5 saate indirecek Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu Projesi'nin en büyük ayağını oluşturan Osmangazi Köprüsü'nün açılışı yapıldı. Törende konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, köprüden geçişin bayram sonuna kadar ücretsiz olacağını söyledi.
Osmangazi Köprüsü'nün Dilovası kesiminde düzenlenen törene, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan helikopterle geldi.
Başbakan Binali Yıldırım Erdoğan'ı karşılarken, Erdoğan ve Yıldırım alana birlikte yürüdü.
Törene, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, Başbakan Yardımcıları Numan Kurtulmuş, Mehmet Şimşek, Nurettin Canikli, İçişleri Bakanı Efkan Ala, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, AK Parti İstanbul İl Başkanı Selim Temurci ve vatandaşlar katıldı.
Tören alanına dev ekranlar yerleştirilirken, köprüye iki dev Türk bayrağı asıldı. Vatandaşlara da Türk bayrakları dağıtıldı.
Başbakan'dan terör mesajı
Törende ilk konuşmayı yapan Başbakan Binali Yıldırım şöyle konuştu:
Teröre cevabımızı daha fazla üreterek, kardeşçe bölüşerek vereceğiz. Osmangazi Köprüsü sadece bu bölgeyi değil, üzerinden geçen otoyolla birlikte İstanbul, Kocaeli, Yalova, Bursa, Balıkesir, Manisa ve İzmir
illerini ihya edecek.
Eğer bir ülkede güven varsa, istikrar varsa, güçlü siyasi irade varsa yapılamayacak hiçbir iş yok, yerine getirilemeyecek hiçbir hizmet yok.
Türkiye'nin barışına, huzuruna, kardeşliğine göz dikenler, terör olaylarıyla ülkemizi yıldırmaya çalışanlar şunu iyi bilmelidir ki Türkiye, 79 milyon milletiyle, 780 bin kilometrekare vatan toprağıyla dimdik ayaktadır, ay yıldızlı bayrağının altında ilelebet hür ve bağımsız yaşayacaktır.
Milletimiz rahat olsun. Teröre pabuç bırakacak değiliz. Onların efendilerine de pabuç bırakacak değiliz. Bu ülkeye göz dikenler, er geç hesabını verecekler. İşte bu eserler, teröre verilen en güzel cevap olacak.
Erdoğan'dan ücretsiz müjdesi
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise, "İnşallah Osmangazi Köprüsü bayram sonuna kadar ücretsiz olarak halkımızın hizmetinde olacaktır ve ben girişimci firmalarımızın bu jesti, aynı zamanda, inşallah bu köprümüzün sadakası olarak hayırlı olacak diyorum" dedi.
Erdoğan, "Şimdi gündemimizde ne var biliyor musunuz? Ne olabilir? Evet, Çanakkale 1915 Köprüsü var." diye konuştu.
39 ayda tamamlandı, 8 bin işçi çalıştı
İstanbul ile İzmir arasındaki ulaşım süresini 9 saatten 3,5 saate indirecek Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu Projesi'nin en büyük ayağını oluşturan Osman Gazi Köprüsü hizmete girdi.
30 Mart 2013'te Yalova Altınova Hersek şantiyesinde düzenlenen törenle temeli atıldıktan sonra yaklaşık 39 ayda tamamlanan köprü, 252 metre kule yüksekliğine, 35,93 metre tabliye genişliğine, bin 550 metre orta açıklığına ve 2 bin 682 metre uzunluğa sahip.
Dünyanın en büyük orta açıklıklı asma köprüleri arasında 4. sırada bulunan köprünün yapımında, 8 bin işçi çalıştı. Kuş türlerinin yaşadığı "Hersek Lagünü" için kavis verilen Osmangazi Köprüsü, bu özelliğiyle de tabiata ve biyolojik çeşitliliğe verilen önemi gösteren önemli yapılar arasında yer aldı.
Arsa fiyatlarını artırdı
İzmit Körfezi'nin gerdanlığı olarak nitelendirilen köprü, bölgedeki arsa ve konut fiyatlarını artırdı.
Osmangazi Köprüsü'nün açılmasıyla Kocaeli'nin Gebze ve Diloavası ilçelerindeki sanayi yükünün azalması bekleniyor. Köprünün temelinin atılmasının ardından Yalova'da yeni Organize Sanayi Bölgeleri kurulması için çalışmalar başlatıldı.
Körfez geçişi 6 dakikaya indi
Toplam yatırım bedeli 9 milyar dolar olan Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu Projesi'nin en büyük ayağını oluşturan köprü sayesinde İzmit Körfezi 4 dakikada geçilebilecek.
Yap-işlet-devret modeliyle yapılan Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu (İzmit Körfez Geçişi ve bağlantı yolları dahil), 384 kilometre otoyol ve 49 kilometre bağlantı yolu olmak üzere toplam 433 kilometre uzunluğunda olacak.
İzmit Körfezi'nde otomobille mevcut yol kullanılarak 2 saate yakın süren güzergah, köprü sayesinde 6 dakikaya indi.
Otoyolun tamamının, mevcut devlet yoluna göre mesafeyi 95 kilometre kısaltacak olmasının sağlayacağı avantajlar fizibilite çalışmalarında hesaplanırken, 8-10 saatlik mevcut ulaşım süresinin 3-3,5 saate inmesi ve karşılığında yılda 650 milyon dolar tasarruf sağlanması öngörüldü.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
SON DAKİKA! Kara Duman Gökyüzünü Kapladı: Üsküdar'da işçilerin kaldığı konteynerlerde yangın
Son Dakika! Haberi Alan Babası Kalp Krizi Geçirmişti: Bolu'daki Yangında Ölen Dilara Defnedildi
BOLU KARTALKAYA OTEL YANGINI NEDENİ: Bolu Grand Kartal Otel yangını neden çıktı?
BOLU'DA YANAN OTEL HANGİSİ? Grand Kartal Otel kimin, ne zaman yapıldı? Mazhar Murtezaoğlu ile ilgili bilgiler...
Cam silmeye çıktığı 13’üncü kattaki pencereden düşüp, öldü