Okul sütü temiz çıktı
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, okullarda dağıtılan sütlerin analiz sonuçlarını açıkladı. Bakanlığa göre sütlerde hastalık yapıcı mikroorganizma ya da bakteri toksinine rastlanmadı. Sivas'ta ise uygun sterilite şartlar sağlanmadığından süt dağıtımı durduruldu.
'Okul sütü' programının başlamasının ardından sağlık kuruluşlarına değişik şikayetlerle başvuruların olması üzerine Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından süt dağıtımı yapılan bütün illerden alınan süt örneklerinin incelemesi tamamlandı.
Bakanlık, süt örneklerinin ayrıntılı fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik analizlere tabi tutulduğunu ve örneklerin hiç birisinde hastalık yapıcı mikroorganizma ya da bakteri toksinine (Stafilokok enterotoksini) rastlanmadığını açıkladı.
Sivas'taki süt örneklerinde hastalık yapıcı olmayan (saprofit) mikroorganizmaların bulunması nedeniyle örnekler sterilite şartlarını sağlamadığından firmaya ait ürünlerin dağıtımı durdurulduğu ve dağıtım zincirinden çıkarıldığı belirtildi.
İki ayrı kurul oluşuturuldu
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklama şöyle ;
"Okul çağı çocuklarına süt içme alışkanlığı kazandırılması amacıyla Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı işbirliğinde Ulusal Süt Konseyinin desteği ile 2 Mayıs 2012 tarihinde "okul sütüö programı başlatılmıştır. Bu program kapsamında günde yaklaşık 7.2 milyon kutu süt dağıtımı planlanmıştır.
Söz konusu uygulamanın ilk günlerinde çeşitli nedenlerle rahatsızlanan bazı öğrenciler sağlık kuruluşlarına başvurmuştur. Sağlık ve gıda güvenilirliği yönünden programı ve gelişmeleri değerlendirmek, bir rapor hazırlamak ve kamuoyuyla paylaşmak üzere Sağlık ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca aşağıda isimleri belirtilen uzmanlarla iki ayrı kurul oluşturulmuştur:
Sağlık Bakanlığı tarafından oluşturulan kurul; Prof. Dr. Ufuk Beyazova (Gazi Ü. Sosyal Pediatri Bilim Dalı), Prof. Dr. Selda Bülbül (Kırıkkale Ü. Pediatri, Çocuk Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı), Prof. Dr. Levent Akın (Hacettepe Ü. Halk Sağlığı Anabilim Dalı), Prof. Dr. Ahmet Nesimi Kişioğlu (Süleyman Demirel Ü. Halk Sağlığı Anabilim Dalı), Doç. Dr. Selim Gökçe (Dr. Sami Ulus Çocuk Hastanesi Pediatrik Gastroenteroloji Bölümü), Doç. Dr. Hasan Tezer'den (Gazi Ü. Pediatrik Enfeksiyon Bilim Dalı) ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından oluşturulan kurul; Prof. Dr. Atila Yetişemiyen (Ankara Ü. Ziraat Fakültesi, Süt Teknolojisi Bölümü), Prof. Dr. Özer Kınık (Ege Ü. Ziraat Fakültesi, Süt Teknolojisi Bölümü), Prof. Dr. H. Tanju Besler (Hacettepe Ü. Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik Bölümü), Doç. Dr. Ali Topcu'dan (Hacettepe Ü. Mühendislik Fakültesi, Gıda Mühendisliği Bölümü) teşekkül etmiştir."
"Çocuklar için her gün iki su bardağı süt"
"Her iki bilim kurulunun müşterek çalışmasıyla aşağıdaki sonuca varılmıştır: Süt, bileşiminde yer alan yüksek kalitede protein, yağ, laktoz, kalsiyum, fosfor, riboflavin gibi bileşenler ile üstün besleyici değere sahiptir. Sütün bileşimine bakıldığında çeşitli yaş grupları için temel besin ögelerini içerdiği görülmektedir. Her gün çocukların iki su bardağı süt veya eşdeğer süt ürünü tüketmeleri bilim çevrelerince tavsiye edilmektedir."
"Yıllık süt tüketimi yaklaşık 25 litre"
"Türkiye'de kişi başına yıllık süt tüketimi yaklaşık 25 litre iken bu miktar diğer gelişmiş ülkelerde 80-100 litre arasındadır. Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan 'Türkiye'de Okul Çağı Çocuklarında Büyümenin İzlenmesi Projesi' araştırma verilerine göre; 6-10 yaş grubunda süt içmediklerini ifade edenlerin oranı %11 olarak bulunmuştur. Çocukların ancak % 30'u ise düzenli olarak süt içtiklerini ifade etmişlerdir. Gelişme çağındaki çocuk ve ergenlerin süt ihtiyaçlarının karşılanması dünyada birçok ülkede okul sütü uygulamaları ile sağlanmaktadır."
"UHT teknolojisinde, yüksek kalitede çiğ süt kullanılması zorunlu"
"Ülkemizde de okul sütü uygulamaları okul çağı çocuklarının büyüme ve gelişmelerine önemli katkıda bulunacaktır. Program kapsamında anasınıfı ve 1-5. sınıfa devam eden çocuklara UHT teknolojisiyle hazırlanmış tam yağlı süt dağıtılmasına başlanmıştır. UHT süt; çiğ sütün en az 135 derecede 1 saniye süre veya en uygun zaman-sıcaklık kombinasyonunda yüksek sıcaklıkta kısa süre tutulması ve aseptik koşullarda ambalajlanması ile oda sıcaklığında depolandığında bile bozulmaya neden olabilecek tüm mikroorganizmaları ve sporlarını yok eden bir ısıl işlem ile elde edilen, raf ömrü uzun (3-4 ay) olan süttür.
UHT teknolojisinde, yüksek kalitede çiğ süt kullanılması zorunludur. Peyniraltı suyu veya peyniraltı suyu tozu, sütün ısıl işleme olan dayanıklılığını azalttığından kesinlikle kullanılmamaktadır. Bu program kapsamında ihale şartnamesi gereği de yurt içinde üretilmiş çiğ süt kullanımı zorunlu olduğundan sütlerin üretiminde süttozu kullanılmasına izin verilmemektedir."
"Hastalık yapıcı mikroorganizma ya da bakteri toksinine rastlanılmadı"
"Programın başlamasını takiben sağlık kuruluşlarına değişik şikayetlerle başvuruların olması üzerine Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından süt dağıtımı yapılan bütün illerden süt örnekleri alınarak ayrıntılı fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik analizlere tabi tutulmuştur. Bugüne kadar örneklerin hiç birisinde hastalık yapıcı mikroorganizma ya da bakteri toksinine (Stafilokok enterotoksini) rastlanmadığına dair veriler mevcuttur.
"Sivas'ta firmaya ait ürünler dağıtımı durduruldu"
"Fiziksel özellikleri uygun olmadığı bildirilen Sivas ili süt örnekleri hem Sağlık Bakanlığı, hem de Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı laboratuvarlarında incelenmiş; hastalık yapıcı mikroorganizma ya da bakteri toksini ve diğer toksik maddeler yönünden hiçbir olumsuzluğa rastlanmamıştır. Sivas ili süt örneklerinde hastalık yapıcı olmayan (saprofit) mikroorganizmaların bulunması nedeniyle örnekler sterilite şartlarını sağlamadığından; Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca bu firmaya ait ürünlerin dağıtımı durdurulmuş ve bu firma dağıtım zincirinden çıkarılmıştır.
"Mevcut veriler gıda zehirlenmesini düşündürmemektedir"
"Hastaneye başvuran çocuklarla ilişkili olarak, mevcut veriler gıda zehirlenmesini düşündürmemektedir. Ancak okul sütü programının tüm aşamalarının dikkatlice ve titizlikle ileri incelemelerine devam edilecektir. Sonuç olarak; Türkiye'de süt tüketiminin sınırlı olduğu göz önüne alındığında, okul sütü programı sağlıklı nesillerin yetiştirilmesinde ve beslenme ile ilişkili muhtemel sağlık sorunlarının azaltılmasına katkı sağlayacaktır. Mevcut veriler ışığında, uygulamanın kesintiye uğratılmasını veya durdurulmasını gerektirecek bir durum tespit edilmemiştir."
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Üşümeye hazır olun! Meteoroloji uyardı: İstanbul dahil birçok ilde soğuk hava alarmı!
Korkunç olay! Taksici yol kenarında boğazı kesilmiş halde bulundu
Kirlilik ve Su Kaybı Ürkütüyor!
Son Dakika! Bolu'daki 'Grand Kartal' Otel Yangınında Can Kaybı 66'ya Yükseldi: Bakanlardan Son Açıklamalar
Son Dakika! İYİ Parti'den İstifa Eden Kürşad Zorlu, AK Parti'ye Katıldı: Rozetini Erdoğan Taktı