hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    ODTÜ senatosundan türban açıklaması

    ODTÜ senatosundan türban açıklaması
    expand

    ODTÜ Senatosu'ndan türban teklifi konusunda, "Getirilen teklifin eğitim-öğrenim özgürlüğü, kanun önünde eşitlik ilkeleri çerçevesinde sunuluyor olması meselenin özünü değiştirmemektedir" açıklaması geldi.

    ODTÜ Senatosu'ndan yapılan yazılı açıklamada, konuyla ilgili Anayasa ve yasa teklifinin "Türkiye Cumhuriyeti'nin ilkeleri ve toplumun çağdaş nitelikleri ile bağdaşmayan, kaygı verici bir girişim olarak değerlendirildiği" ifade edildi.
     
    Açıklamada, "Bu girişimle aydınlanma ilkesinin, Atatürk devrimlerinin, çağdaş demokrasinin, kişi özgürlüklerinin ve kadın erkek eşitliğinin ve bunların teminatı olan laiklik ilkesinin zedeleneceği açıktır. Getirilen teklifin, eğitim öğretim özgürlüğü, kanun karşısında eşitlik ilkeleri çerçevesinde sunuluyor olması meselenin özünü değiştirmemektedir" denildi.
     
    Yazılı açıklamada şöyle denildi:
     
    "Bu konuda daha önce alınmış olan Anayasa Mahkemesi ve Danıştay kararlarında, laiklik ilkesine vurgu yapılarak, üniversitelerde türbanın (başörtüsünün) serbest bırakılmasının yaratacağı ciddi tehlikelere işaret edilmiştir. Yüksek mahkeme kararlarında Türkiye'de türban (başörtüsü) kullanımının bir dini ve siyasi sembol olduğuna ve bunun zamanla dini bir zorunluluk anlayışına yol açacağına yer verilmiştir. Aynı kararlarda, bu durumun türban (başörtüsü) kullanmayanlar üzerinde yapacağı etki ile çağdaş demokratik demokratik bir toplumda kabul edilmesi mümkün olmayan bir çoğunluk baskısı ve tehdit oluşturacağı ifade edilmiştir.
     
    Bu kararlarda, üniversitelerde türban (başörtüsü) kullanımının Anayasa'mızda güvence altına alanın ve Anayasa Mahkemesi kararları ile de vurgulanan kadın-erkek eşitliği prensibini ve kadın haklarının korunması ilkelerini zedeleyeceği de belirtilmiştir. Aynı konuda, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin aldığı kararda, Türkiye'deki türban (başörtüsü) kullanımına kısıtlama getiren mahkeme kararlarının ve uygulamaların insan haklarına aykırı olmadığına işaret edilmiştir.
     
    Önemli vurgulamak isteriz ki, çağdaş bir toplumda, üniversitelerin işlevi bilimsel temelli, çoğulcu, kişisel özgürlüklere saygılı ve toplumda kadın-erkek eşitliğini sağlayıcı eğitim vermektir. Bu çerçevede dini nitelikli kıyafet ve özellikle de İslami bir sembol olan türbanın kullanılmasının laik ve bilimsel eğitim felsefesiyle bağdaşması mümkün değildir."
     
    "Çok boyutlu anlaşmazlıklar"
     
    Açıklamada, üniversitelerin "her türlü inancın yaşandığı yerler değil, her türlü inancın bilimsel açıdan tartışıldığı ortamlar" olduğu görüşüne yer verildi.
     
    ODTÜ'den yapılı açıklamada, "Demokrasi ve insan hakları ilkelerinin korunması açısından yaşamsal olan bu gerçeklere karşın, bugün Türkiye'de konunun farklı bir açıdan sunularak devletimizin ve toplumumuzun temel ilkelerini tehdit eden birnoktaya gelinmiş olması endişe vericidir. Toplumu germe ve ayrıştırma pahasına anayasamızda ve yasalarda yapılacak bu değişiklikle, üniversitelerde türbana (başörtüsüne) getirilmen serbestliğin, ileride tüm eğitim kurumlarına ve kamu alanına yayılması yönündeki kaçınılmaz talepler demokratik ve laik toplum düzenimiz için daha da büyük tehlikeler yaratacaktır" denildi.
     
    Açıklamada, "Toplumsal uzlaşma aramadan, üniversitelerin görüşü alınmadan, ulusal ve uluslararası yargının kararları göz ardı edilerek yapılan bu girişim, üniversiteler ve toplum üzerinde bir baskı niteliği taşımaktadır. Bu nedenle de yapılan değişikliklerin hem üniversitelerde hem de toplum genelinde çok boyutlu anlaşmazlıklara ve kargaşaya yol açması kaçınılmazdır. Yasalaşması halinde bu teklif, toplumumuzu ve hukuk kurumlarımızı uzun yıllar yıpratacak bir tartışma gündemi oluşturacaktır"ifadesine yer verildi.
     
    ODTÜ Senatosu'nun açıklamasında, Anayasa ve yasa değişikliği teklifinin "yasalaştırılmaması çağrısında" da bulunuldu.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow