Nasıl oy kullanacağım? İşte oy verme işlemiyle ilgili detaylar
“Nasıl oy kullanacağım?” ve “Nasıl oy verilir?” sorularının cevabı, 31 Mart yerel seçimleri öncesi en çok araştırılanlar arasında ilk sıralarda yer alıyor. İlk defa oy kullanacaklar ve ya oy verme işlemiyle ilgili detayları araştıranlar için YSK tarafından oy verme işleminin detaylarının yer aldığı “Nasıl oy kullanacağım?” sayfası erişime açıldı. İşte, oy verme işlemi ile ilgili detaylar…
31 Mart yerel seçimleri yani belediye seçimleri yani belediye seçimleri için geri sayım başladı. Seçmenler özellikle de ilk defa oy kullanacak seçmenler, “Nasıl oy kullanacağım?” ve “Nasıl oy verilir?” sorularının cevabını araştırıyor. Peki; oy verme işlemi nasıl yapılıyor? Oy verme işlemi ile ilgili detaylar, Yüksek Seçim Kurulu YSK tarafından duyuruldu. İşte, “Nasıl oy kullanacağım?” sorusunun cevabı…
NASIL OY KULLANACAĞIM?
Oy verme işlemi sadece YSK tarafından belirlenen sandıkta gerçekleşebilir. Seçmenler kesinlikle kaydının bulunmadığı sandıkta oy veremezler. Sandık ve sıra bilgilerinin yer aldığı seçmen kağıdına ulaşamayan seçmenler, YSK’nın seçmen sorgulama sayfası üzerinden oy verecekleri sandığı öğrenebilecekler.
YSK SEÇMEN SORGULAMA SAYFASI İÇİN TIKLAYIN
Oy verme işlemi için sandığa giden seçmenlerin Yanında TC kimlik numarasının yer aldığı geçerli bir kimlik belgesi yer alması gerekiyor.
Oy verme işleminde geçerli kimlik belgeleri şöyle:
TC kimlik kartı, nüfus cüzdanı, geçici kimlik belgesi, pasaport, evlenme cüdanı, resmi kurumlarca verilmiş kimlik kartı…
Sırası gelen seçmenin seçim görevlisinden oy pusulalarını alıp perdeyle kapalı oy verme alanına geçmesi gerekiyor.
Büyükşehirlerde seçmene 4 oy pusulası verilecek;
1: Büyükşehir belediye başkanın seçileceği oy pusulası
2: İlçe belediye başkanlığı
3: Belediye meclis üyeliği oy pusulası
4: Muhtarlık pusulası
Büyükşehir olmayan illerde ise seçmene şu 4 pusula verilecek;
1: İl genel meclisi oy pusulası
2: Belediye başkanlığı
3: Belediye meclis üyeliği oy pusulası
4: Muhtarlık pusulası
4 oy pusulası seçim görevlisi tarafından seçmenlere verilecek. Seçmenler evet veya tercih yazılı mührü pusuladaki daire şeklindeki boş alana basacaklar. Muhtar isminin yer aldığı pusulaya ise mühür basılmayacak. Ardından 4 pusula seçim zarfına koyulacak. Ardından zarfı sandığa atıp seçmen listesinde görevlinin gösterdiği alana oy kullandığına dair imzasını atacak. Böylelikle oy verme işlemi de sona erecek.
YSK NASIL OY KULLANACAĞIM SAYFASI
OYUNUZUN GEÇERSİZ SAYILMMASI İÇİN DİKKAT EDİN
Aşağıda belirtilen durumlardan biri veya birden fazlasının olması durumunda oyunuz geçersiz sayılacaktır;
- Sandık kurulunca verilen biçim ve renkte olmayan, arkasında sandık kurulu mührü ve Türkiye Cumhuriyeti Yüksek Seçim Kurulu filigranı bulunmayan oy pusulaları.
- Hiçbir yerine "evet" ya da "tercih" mührü basılmamış oy pusulaları.
- Siyasi partilere veya bağımsız adaylara ayrılan alanlardan birden fazlasına mühür basılmış oy pusulaları.
- Birden fazla siyasi partiye veya bağımsız adaya ayrılan alana taşmış "tercih" veya "evet" mührü basılan oy pusulaları.
- Sandığın ait olduğu seçim çevresinden başka bir seçim çevresi için düzenlenmiş oy pusulaları.
- Bütünlüğü bozulacak şekilde yırtılmış veya koparılmış oy pusulaları.
- "Tercih" veya "evet" mührü dışında herhangi bir özel işaret, herhangi bir isim, imza kaşesi, mühür veya parmak izi basılmış oy pusulaları.
- Siyasi partilere veya bağımsız adaylara ait bölümleri belirgin bir şekilde ve özel olarak karalanmış, çizilmiş veya işaretlenmiş oy pusulaları.
- Pusulada yer alan matbu yazıların ve şekillerin dışında yazılar, harfler, sayılar yazılmış veya şekiller çizilmiş birleşik oy pusulaları.
OY VERME İŞLEMİ SAATLERİ
Oy verme işlemi batı illerinde saat 08.00 – 17.00 arasında doğu illerimizde ise saat 07.00 – 16.00 arasında gerçekleşecek. Belirlenen saat dilimi dışında kesinlikle oy kullanılamayacak.
Saat 07.00 – 16.00 arasında oy kullanılacak iller:
Adıyaman, Ağrı, Artvin, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkâri, Kars, Malatya, Kahramanmaraş, Mardin, Muş, Ordu, Rize, Siirt, Sivas, Trabzon, Tunceli, Şanlıurfa, Van, Bayburt, Batman, Şırnak, Ardahan, Iğdır ve Kilis