Muhalefetten itiraz
Muhalefet partilerinin milletvekilleri, Başbakan Erdoğan'ın "Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nda uzlaşılan 48 maddeyi yasalaştıralım" çağrısına karşı çıktı.
TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu, Meclis Başkanı Cemil Çiçek'in başkanlığında toplandı. Çiçek'in siyasi parti genel başkanlarını ziyaretinin ardından komisyon üyeleri bundan sonraki programını belirlemek üzere bir araya geldi.
Toplantının girişinde komisyon üyelerine Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın uzlaşılan 48 maddenin Meclis'ten çıkartılabileceğine yönelik açıklaması soruldu. Komisyon üyesi AK Parti Karabük Milletvekili Mehmet Ali Şahin, Erdoğan'ın çağrısını "saygıdeğer bir çağrı" olarak bulduklarını söyledi. Şahin, "Tabii bu siyasi partilerin nasıl değerlendirecekleri sorusuna verecekleri cevapla ancak anlam ifade edebilir" dedi.
Çiçek'in liderleri ziyaret ettiğini anımsatan Şahin, Çiçek'in bu ziyarete ilişkin komisyon üyelerini bilgilendireceğini ifade etti.
CHP Eskişehir Milletvekili Süheyl Batum da, aynı yöndeki soru üzerine, komisyonun çalışma usul ve esaslarında Anayasanın tamamı bitmeden komisyonun görevini tamamlamış sayılmayacağı ve görevini ne zaman bitireceğine oy birliğiyle karar vereceğinin imza altına alındığını söyledi. Batum, şu ana kadar uzlaşma sağlanan ve sağlanamayan bütün maddeleri kamuoyu ile paylaşılmasını isteyerek toplumun ne durumda olunduğunu görmesi gerektiğini ifade etti. Başbakan Erdoğan'ın çağrısındaki uslubu eleştiren Batum, "Sayın Başbakan'ın sözlerini komisyon, üzerinde baskı olarak kabul edecektir, hiç kaale almayacaktır. Başbakan'a böyle uslup yakışmaz. 'Yazın çalışsınlar, çok çalışsınlar, yaz tatili yok onlara' gibi uslup olsa olsa kahvede görüşünü açıklayan, siyasetle ilgisi olmayan bir kişiye yakışır. Böyle bir baskıyı milletvekili olarak kabul etmeyiz. Sayın Başbakan da böyle bir uslup benmisememeli" diye konuştu.
Yaklaşık 2 saat süren TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu toplantısının ardından yapılan yazılı açıklamada, Çiçek'in siyasi partilerin genel başkanları ile yaptığı görüşmeler çerçevesinde durumun değerlendirildiği belirtildi. Yazım Komisyonu'nun yarın saat 14.30'da toplanacağı ifade edildi.
Akif Hamzaçebi: "Samimiyseniz seçim barajı ve tutukluluğu düzenleyelim"
Erdoğan'ın önerisi muhalefetin de gündemiydi. CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, "Öyle anlaşılıyor ki sayın Erdoğan bu komisyondan kalkmanın bahanesini arıyor. Sayın Başbakan eğer siz demokratik ve özgürlükçü anayasa istiyorsanız, gerçekten samimiyseniz, gelin parlamento kapanmadan seçim barajı ve tutukluluk süresini düzenleyelim" dedi.
Rıza Türmen: "Başbakanın önerisi yeni anayasayı imkansızlaştırır"
CHP İzmir Milletvekili Rıza Türmen de 48 maddenin yasalaştırılmasının biraz anlamsız bir öneri olduğunu ifade etti. Anayasanın bir bütünlüğü olduğunu belirten Türmen, "Anayasanın içine serpiştirilmiş, birbiriyle bağlantılı olmayan maddeleri geçirirsek, anayasa yapılmış mı olacak? Anayasanın yapılmasından beklediğimiz yararlar, toplumla mutabakat, demokratikleşme, 12 Eylül anayasasından kurtulma gibi temel amaçlar var. Bu amaçlar gerçekleştirilmiş mi olacak? Hayır, olmayacak. 48 maddenin geçirilmesi, müzakereleri güçleştirecektir. Geri kalan maddelerin anayasanın dışında bırakılacak. Başbakan'ın bu önerisi, yeni anasaya yapılmasını güçleştirecek ya da imkansızlaştıracaktır" diye konuştu.
Sırrı Süreyya Önder: "65 madde olarak getirilebilir"
BDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder ise yeni anayasa çalışmalarına ilişkin, şunları söyledi:
"10-12 madde daha var hemen uzlaşılabilecek. Bunu 60-65 madde olarak hemen Meclis'e 4 partinin ortak önergesiyle getirebiliriz. Ama şu şartla; hükümet kalanı için ne düşündüğünü beyan edecek. Bu şu açıdan önemli. Bu çözüm sürecinde niyetinin ne olduğu da ortaya çıkacak. Artık Türkiye halklarının zekasına hakaret etmenin bir anlamı yok. Ne düşünüyorsan, açık söyle. O zaman bu 48'i 60'da yapmak mümkün. Biz bunu hemen bir anayasa değişikliği olarak yapalım. Biz yeni bir anayasa yapıyoruz, anayasa değişikliği yapmıyoruz. Ama ona rağmen biz bu çözüme varız. Buyursunlar niyetlerini beyan etsinler, kendilerini bağlasınlar. Öyle şark kurnazlığına hiç gerek yok. O şartla biz bu anayasa değişikliklerini destekleriz. Bu benim görüşüm. Anayasa ihtiyacını doğuran mevzular neyse o konuda ne düşünüyorlarsa açık açık söylesinler."
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Karabük'te kartpostallık görüntü! Sarıçiçek Yaylası beyaza büründü
Ankara'da korkunç kaza! Önüne gelene çarptı
KABİNE TOPLANTISI GÜNDEM MADDELERİ | Kabine Toplantısı ne zaman, YARIN MI? Asgari ücret, Suriye’deki gelişmeler...
Kayak Merkezlerinde Yılbaşı Yoğunluğu
100 Binde 1 Görülüyor: Doktorlara Ameliyatta 'Mide' Şoku!