hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Mısır ve pamuğun anızından enerji üretilecek

    Mısır ve pamuğun anızından enerji üretilecek
    expand

    Diyarbakır'da bölgede yeştiştirilen pamuk ve mısırın tarlada bırakılan atıkları, yani anızdan enerji üretilecek. Dicle Üniversitesinde, anızının biyokütleye dönüştürülerek enerji üretilmesi için tesis kuruldu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Doğu Anadolu'da bolca yetiştirilen pamuk ve mısırın üretiminden kalan ve tarlada bırakılan atıklar, yani anızdan enerji üretilecek. Diyarbakır'daki Dicle Üniversitesinde (DÜ), anızının biyokütleye dönüştürülerek enerji üretilmesi amacıyla tesis kuruldu.

    Çin dünyanın en büyük güneş enerjisi üreticisi oldu

    DÜ tarafından, bir süre önce anızdan biyokütle elde edilerek ekonomiye kazandırılması ve girişimcilerin bu tür yatırımlara yönlendirilmesi için çalışma başlatıldı. Bu kapsamda DÜ Yenilenebilir Enerji Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından biyokütle üretimi ile ilgili hazırlanan proje, Karacadağ Kalkınma Ajansınca kabul edildi. Proje kapsamında Karacadağ Kalkınma Ajansının da desteğiyle üniversite yerleşkesinde bölgede üretimi bol olan pamuk ve mısır anızından enerji üretimi için tesisi kuruldu.

    Enerji verimliliğinde 'Milli Eylem Planı' dopingi

    Dicle Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Remzi Ekinci AA muhabirine yaptığı açıklama, hibrit yakıt ürünleri elde edecekleri projede hedeflerinin bunu reaktörlerden elektrik enerjisine dönüştürmek olduğunu söyledi. Bitkisel üretimden artan atıkların tarlada bırakılmayıp bir enerji türü olan biyokütleye dönüştürüleceğini ifade eden Ekinci, biyokütlenin birçok ülkede kullanılan bir enerji kaynağı olduğunu kaydetti. Tesiste, enerji değeri yüksek olan bitkilerin sıkıştırılarak ısı enerjisiyle pelet, briket ve mangal kömürüne çevrildiğini anlatan Ekinci, "Diyarbakır'da çok fazla üretim yapılan buğday, pamuk ve mısır sapından briket ve pelet üretiyoruz. İş adamlarımız bu alanda yatırım yapabileceklerini göstermek amacıyla yaptığımız pilot bir uygulamadır" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bitkisel artıkların arazide kaldığı zaman çiftçi için büyük problem oluşturduğuna dikkati çeken Ekinci, şöyle konuştu:

    "Anızı alıp çiftçinin daha rahat ekim yapmasını da sağlayarak enerjiye dönüştürüyoruz. Bu proje, 'Bitkisel atıklar nasıl enerjiye dönüştürülebilir ve ekonomiye nasıl kazandırılabilir' fikriyle ortaya çıkan bir modeldir. Özellikle Balkan ülkelerinde ve Karadeniz Bölgesi'nde fındık kabuklarından biyokütle üretimi yaygın bir şekilde yapılıyor. Bölgemizde mısır ve pamuk ön plana çıktığı için biz bu bitkilerden üretim yapacağız."

    Ekinci, tesisi örnek olması için kurduklarını, yöredeki girişimcileri davet edip tesisteki üretim konusunda bilgilendireceklerini dile getirerek, bu konuda yatırım yapılabileceğini vurguladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    40 bin hektarda pamuk üretiliyor

    Doç. Dr. Remzi Ekinci, sadece Diyarbakır'da 40 bin hektarda pamuk üretimi yapıldığı bilgisini aktararak, şöyle konuştu:

    "Bunun hepsini değerlendirebiliriz. Şanlıurfa Organize Sanayi Bölgesi'nde sadece bu alanda büyük firmaların yatırımı var. Bizim yaptığımız tesis bunların bir benzeridir. İş adamları yatırım yaparak bu alanda çok güzel para kazanabilir. Çöpe gidecek artığı değerlendirme yoluna gidiyoruz. Temelde buradaki hedefimiz enerji üretimidir, ısı enerjisi ve daha sonraki dönemlerde bunu reaktörlerden elektrik enerjisine dönüştürmektir."

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow