Mevlid Kandili’nde neler yapılır? Mevlid Kandili ibadetleri nelerdir?
Mevlid Kandili ibadetleri 2019 yılında da kandil gecesini ibadet ederek geçirmek isteyen kişiler tarafından araştırılıyor. Peygamberin doğuşunun müjdelendiği gecede binlerce Müslüman ibadet görevini yerine getirmek için camilere akın edecek. Peki, Mevlid Kandili’nde neler yapılır, geceyi ibadet ederek geçirecekler neler yapmalı?
Mevlid Kandili’nde yapılması gerekenler 8 Kasım 2019 Cuma günü de binlerce kişi tarafından merak konusu oldu. Diyanet bu geceye özel bir ibadet şeklinin olmadığını belirtmekle birlikte normal zamanda gerçekleştirilebilecek ibadetlerin kandil gecesi de yapılabileceğini belirtmişti. Peki, bu ibadetler neler olabilir?
MEVLİD KANDİLİ İBADETLERİ NELERDİR?
“İnsanların Mevlid-i Nebevi için toplanıp Kur’an okumaları, Hz. Peygamber’in veladetiyle ilgili haberleri / menkıbeleri seslendirmeleri, bu münasebetle yemek tertiplemeleri bida-i hasenedir / güzel bir bidattır. Çünkü, bu toplantılarda Hz. Muhammed’e karşı büyük bir tazim, bir saygı, onun dünyaya teşriflerinden ötürü büyük bir sevinç söz konusudur. Bu ise, sahibine büyük bir sevap kazandırır.” (bk. Suyutî, el-Havî li’l-fetavî, 1/272-şamile).
Mevlid gecelerinde toplanarak, mevlid kasidesi okumak, tatlı şeyler yedirip içirmek, hayrat ve hasenat yapmak, böylece, o gecenin şükrünü yerine getirmek müstehaptır. Salihlere elbise ve benzeri hediye vermek, bu geceye hürmet etmek olur. Bunları Allah rızası için yapmak çok sevap olur. Mevlid cemiyetinde, salihleri toplayıp, salevat okumak, fakirleri doyurmak, her zaman sevaptır.
Mevlid cemiyetinde, sadaka, hediye vermek, neşe ve sevinç göstermek, haram karıştırmadan mevlid kasidesi okutmak çok sevap olur. Bu gecede tesbih namazının kılınması, alimler tarafından yapılan diğer bir öneri olarak yer alıyor.
MEVLİD KANDİLİ'NDE YAPILMASI GEREKENLER
Bu gece, Resulullahın doğum zamanında görülen hâlleri, mucizeleri okumak, dinlemek, öğrenmek çok sevaptır. Bugün veya ertesi gün oruç tutmakta mahzur yoktur. Tutmak iyi olur, sevab olur. İslam âlimleri mevlid gecesine çok önem vermişlerdir.
Muazzez Peygamberimizin doğumunu anarken, yalnız mevlid okumak, ilâhiler söylemek ve kandil simidi dağıtmak yeterli değildir. Onun doğumunu anmaktan asıl maksat, evrensel olan risâletini, yüksek ahlâkını, fazîletini, adâlet ve doğruluğunu hatırlamak ve bunları hayatımızda uygulama azmini tazelemektir. Yüce Allah’ın sevgisine, hoşnutluğuna ve bağışlamasına ermenin yeğane yolu, Hz. Peygamber’in yolundan gitmektir. Bu konuda Kur’an-ı Kerim’de şöyle buyurulur: “(Ey Muhammed!) De ki: Allah’ı seviyorsanız bana uyunuz ki, Allah da sizi sevsin ve günahlarınızı bağışlasın. Allah son derece bağışlayıcı ve esirgeyicidir.” (Âl-i İmrân, 31) Bu ayette de belirtildiği gibi, Allah’ı hoşnut etmek, O’nun Peygamberine uymak ve onu örnek almakla mümkündür.