Mersin (İçel) anlık referandum seçim sonuçları: Mersin’de Evet-Hayır oranı belli oluyor

Mersin referandum sonuçları 16 Nisan 2017 tarihinde yapılan, anayasadaki 18 maddelik değişikliğin oylandığı seçimler sonrası merakla bekleniyor. YSK’nın resmi internet adresinde yer alan güncel seçmen ve sandık sayıları bilgilerine göre Mersin’de oy kullananların sayısı 1 milyon 200 binden fazla olacak. Mersin seçim sonuçları YSK’nın belirlediği yasağın kalkmasının ardından CNN Türk üzerinden takip edilebilecek. Peki, Mersin’de Evet mi Hayır mı çıkacak? İşte, Mersin’den gelen anlık referandum sonuçları…
Mersin referandum sonuçları bölgede bulunan 1 milyonu aşkın seçmen tarafından merak edilirken gözler genel oylamanın yaklaşık yüzde 1’ine etki edecek ile çevrildi. Mersin seçim sonuçları için hazırlanan “Referandum 2017” sayfası Yüksek Seçim Kurulu’nun belirlediği sürenin dolmasının ardından anlık olarak güncellenecek. Peki, Mersin’de Evet-Hayır oy oranları nasıl olacak?
MERSİN REFERANDUM SONUÇLARI İÇİN TIKLAYINIZ…
2017 referandumunda Türkiye'de 81 ile bağlı 50 bin 274 muhtarlıkta 167 bin 140 sandık kuruldu. Referandumda yurt dışı seçmenler dahil 58 milyon 366 bin 647 kişi olarak belirlendi. Bu seçmenlerin sandıkta verecekleri karara göre Türkiye Cumhuriyeti Anayasasında Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun kabul edilecek yahut reddedilecek.
Referandum öncesinde siyasi partiler verecekleri oyların rengine göre seçim çalışmalarını yürüttüler. TBMM'de yer alan partilerden Adalet ve Kalkınma Partisi (AK PARTİ) ile Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) referandumda 'Evet' vereceklerini açıklarken, muhalefet partileri Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) ise referandumda 'Hayır' oyu kullanacaklarını açıkladılar. Öte yandan 1 Kasım 2015 Genel Seçimlerinde yüzde 10 olan seçim barajını geçemeyerek Meclis'in dışında kalan partiler de referandum öncesinde oylarının ne olacağını paylaştılar.
Türkiye 7. kez referanduma gidiyor
Türkiye Cumhuriyeti'nde vatandaşlar 7. kez referandum için sandık başına gidiyor. İlk referandum 1961 yılında yapıldı. Ardından 1982, 1987, 1988, 2007 ve 2010 yıllarında referandumlar yapıldı. Türkiye'de yapılan referandumlardan 'Hayır' oyunun yüksek çıktığı tek referandum 1988 yılında yapılan referandum oldu. Bu referandumda 1982 Anayasası'nın 127. maddesindeki yerel seçimlerin 1 yıl erkene alınıp alınmaması konusu oylamaya sunuldu.
Adalet ve Kalkınma Partisi (AK PARTİ) iktidarı sürecinde Türkiye, iki defa referanduma gitti. İlk olarak 2007'de cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesi başta olmak üzere birtakım anayasa değişiklikleri halkoylamasına sunuldu. 2007 referandumunda 'Evet' verenlerin oranı %68,95 olurken, 'Hayır' oylarının oranı ise %31.05 oldu.
2010 Mersin referandum sonuçları
2010 referandumunda yine anayasa değişikliği maddeleri oylamaya sunuldu. Bu halkoylamasında ise 'Evet' oylarının oranı %57,88 olurken, 'Hayır' oylarının oranı %42,12 oldu.
1 Kasım 2015 Genel Seçim Sonuçları
7 Haziran 2015 Genel Seçimlerinin ardından hükümet kurulması konusunda mutabakat sağlanamamasının ardından erken seçime gidildi. 1 Kasım 2015'te yapılan genel seçim sonuçlarına göre AK PARTİ %49.5, CHP %25.3, MHP %11.9, HDP ise %10.8 oranında oy aldı.
2014 Cumhurbaşkanlığı Seçimleri
Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Recep Tayyip Erdoğan %51.79, Ekmeleddin İhsanoğlu %38.44, Selahattin Demirtaş ise %9.76 oranında oy aldı.
Mersin Hakkında Kısa Bilgi; Türkiye’nin Akdeniz bölgesinde bulunan önemli bir liman şehridir. Kıbrıs’a ulaşım için tercih edilen bir şehirdir. Çok fazla sayıda tarihi ören yerleri mevcuttur. Şehirde Liman Sanayi Ve Turizm gelişmesi devam etmektedir. Türkiye’nin 9’uncu Büyük Şehir Belediyesidir. En büyük 2’inci gökdelene de ev sahipliği yapar Mersin. Türkiye’nin Dünyaya açılan kapısı konumunda olan Mersin serbest bölgesi ve limanıyla yerli yabancı bir çok ticaret ve yük gemilerini ağırlar.
Madde madde anayasa değişiklikleri
Tarihi Yerleri; Karaduvar, Yumuktepe, Viranşehir, Mersin Müzesi, Gözne Yaylası, Tarsus, Kleopatra Kapısı, Gözlükule Höyüğü, Donuktaş, Eski Hamam-Onur Yazıtı, Altından Geçme, Bac Köprüsü (Justinianus Köprüsü), Roma Yolu Makam-ı Şerif Camii, Danyal Peygamber Kabri, Eski Hamam (Şahmeran Hamamı), Ulu Cami (Cami-i Nur), Aziz Paul Kuyusu, Aziz Paul Kilisesi, Kırkkaşık Bedesteni, Eshab-ı Kehf (Yedi Uyurlar Mağarası), Tarsus Şelalesi, Tarsus Müzesi, Kubat Paşa Medresesi, Eski Cami (Kilise Camisi), Erdemli, Kızkalesi
İlçeleri; ANAMUR, AYDINCIK, BOZYAZI, ÇAMLIYAYLA, ERDEMLİ, GÜLNAR, MUT, SİLİFKE, TARSUS
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Papa Franciscus için St. Antuan Kilisesi’nde lokma dağıtıldı
Aydın'da korku dolu anlar! Sokak köpeğinden kaçarken arabaya çarptı
YENİ AFAD DEPREM HARİTASI : AFAD deprem haritası yenilendi! Türkiye'de deprem riski en az iller neresi? Hangi illerde deprem riski yüksek? AFAD Türkiye Deprem Haritası!
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan vefat eden Arapça öğretmeni için başsağlığı mesajı
Evlilik Vaadiyle 12 Milyon Liralık Vurgun: 6 Kadın Aynı Anda Dolandırıldı!