Menenjit Nedir? Hac İçin Aşı Şartı Var Mı? Menenjit Aşısı Ne Zaman Yapılır, Neden? Hacı Adaylarına Menenjit Aşısı Yapıldı

Menenjit aşısı hacı adaylarına yapılması nedeniyle gündeme geldi. Düzce Sağlık Müdürlüğü'ne bağlı ekipler hacı adaylarına menenjit aşısı yaptı. Vatandaşlar aşı haberlerinin ardından "menenjit aşıları ne zaman yapılır, hacca giderken hangi aşılar yapılır, menenjit aşısı neden yapılır" sorularına yanıt arıyor. Düzce Sağlık Müdürlüğü Sağlıklı Hayat Merkezi Bulaşıcı Hastaları Biriminde görevli personeller, Düzce’de hacca gideceklere, müftülük görevlilerine ve hacca görevli olarak gidecek personellere yönelik bulaşıcı hastalıklarla ilgili eğitim ve aşılama programı düzenledi. Peki, Menenjit nedir? Menenjit aşısı kimlere yapılır? Menenjit aşıları ne zaman yapılır?
Menenjit aşısı araştırılıyor. Kura sonuçlarıyla hac ibadetini yerine getirecek isimler belli oldu. Hacı adayları Sağlık Bakanlığı tarafından yayımlanan aşı listesine uygun aşılarını yaptırmak için araştırmalara başladı. Bazı adaylara menenjit aşısı yapıldı. Beyin ve omuriliği saran zarların iltihaplanması sonucu ortaya çıkan ciddi bir enfeksiyon hastalığı olan menenjit, özellikle bebekler, çocuklar ve bağışıklık sistemi zayıf olan bireyler için hayati tehlike oluşturabilen hastalıktır. Bu hastalıktan korunmanın en etkili yolu ise menenjit aşısıdır.
MENENJİT NEDİR?
Menenjit, beyin ve omuriliği saran zarların iltihaplanması sonucu ortaya çıkan ciddi bir enfeksiyon hastalığıdır. Özellikle bebekler, çocuklar ve bağışıklık sistemi zayıf olan bireyler için hayati tehlike oluşturabilen menenjitten korunmanın en etkili yolu ise menenjit aşısıdır.En sık görülen ve en tehlikeli olanı ise bakteriyel menenjittir. Bakteriyel menenjit, hızla ilerleyebilir ve tedavi edilmediği takdirde kalıcı beyin hasarı, işitme kaybı, öğrenme güçlükleri, hatta ölümle sonuçlanabilir.
Menenjitin belirtileri arasında yüksek ateş, şiddetli baş ağrısı, ense sertliği, kusma, ışığa hassasiyet, ciltte döküntüler, bilinç bulanıklığı ve nöbetler yer alabilir. Bu belirtiler özellikle bebeklerde ve küçük çocuklarda daha belirsiz olabilir ve hızlı bir şekilde kötüleşebilir. Bu nedenle, menenjitten korunmak için aşı yaptırmak büyük önem taşır.
MENENJİT AŞILARI NE ZAMAN YAPILIR?
Menenjit aşıları genelde bebeklere yapılır. Hemofilus influenza tip b (HIB) hastalığı bir bakterinin neden olduğu ciddi bir hastalıktır. Bakterilere bağlı meydana gelen menenjitler genellikle 5 yaşın altındaki çocuklarda görülür. Menenjite karşı aşı yapılır. Bebeklere 2, 4 ve 6 aylıkken 3 aşı uygulanır.
HAC İÇİN AŞI ŞARTI VAR MI? MENENJİT AŞISI HAC İÇİN GEREKLİ Mİ?
Sağlık Bakanlığı Seyahat Sağlığı web sitesinde yer alan bilgiye göre;
Umre yapmak için herhangi bir ülkeden gelen 1 yaş ve üzeri tüm bireyler,
1. Meningokok quadrivalent (ACYW-135) polisakkarit aşısı, son 3 yıl içinde ve varıştan en az 10 gün önce yapılmış; veya
2. Meningokok quadrivalent (ACYW-135) konjuge² aşısı, son 5 yıl içinde ve varıştan en az 10 gün önce yapılmış olmalıdır.
Menşe ülkedeki sağlık yetkilileri, yolcunun onaylanmış aşıyı yukarıdaki geçerlilik süresi içinde almasını sağlamalı ve yolcunun aşı sertifikasında aşının adını, türünü ve uygulama tarihini açıkça belirtmelidir.
Sertifikada aşının türü belirtilmemişse, aşı yalnızca uygulama tarihinden itibaren 3 yıl geçerli kabul edilecektir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Fenomen arkadaşını bıçaklayarak öldürmüştü! Emniyette ve savcılıkta sustu hakimlikte konuştu
Zeytinburnu'nda eşini silahla vurdu, intihar etti
AFAD DEPREM HARİTASI YENİ: AFAD deprem haritası yenilendi! Türkiye'de deprem riski en az iller neresi? Hangi illerde deprem riski yüksek? AFAD Türkiye Deprem Haritası!
EMLAK KONUT KAMPANYASI SON BAŞVURU TARİHİ: Emlak Konut Kampanyası hangi projelerde geçerli?
Kırklareli'nde korkunç olay! Süs havuzunda elektrik akımına kapılan 4 kişi hastaneye kaldırıldı