Marmara Denizi çöp kutusu haline geldi

İstanbul Üniversitesi Yunus araştırma gemisi Marmara Denizi'nin en derin noktalarından birinde araştırma yaptı. Araştırma, denizin bir çöp kutusu haline getirildiğini ortaya koydu.
Marmara Denizi'nin en derin yeri olan Çınarcık Çukuru bin 270 metreyi buluyor.
İstanbul Üniversitesi Yunus araştırma gemisi, trol ağlarını Marmara Denizi'nin bugüne kadarki en derin noktasına - bin 220 metreye - attı. Çekilen trol, çöplerin denizin kalbine yerleştiğini gösterdi.
İÜ Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Bayram Öztürk, Marmara'nın derin sularında hayatın çok az olduğunu bildiklerini, ilginç noktanın ise bu derinlikten bol miktarda çöpün çıkması olduğunu söyledi.
Prof. Öztürk, "Bu, Marmara Denizi'nin - deyim yerindeyse - bir çöplük olarak, çöp kutusu olarak kullanıldığını gösteriyor. Üzücü birşey. Marmara'nın korunması için çaba göstermemiz gerekiyor. O parlak kağıtlarda denizi temiz gösteren broşürler doğru değil" dedi.
Marmara Bölgesi, Türkiye'nin en hızlı sanayileşen ve kentleşen bölgesi. Denizi çöplük haline getiren ise, evsel, endüstriyel, tarımsal atıklar ve deniz araçlarından kaynaklanan kirlilik.
Marmara'ya kıyısı olan illerin atıklarını arıtması ve deniz taşımacılığının denetlenmesi bu kirliliği önemli ölçüde azaltacak.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
HABER... Resmi tören düzenlendi: 65 yıl sonra ABD'den Türkiye'ye iade edildi
SON DAKİKA! CHP'de Yolsuzluk Soruşturması Gölgesinde Yeni Dönem: Kemal Kılıçdaroğlu’nun ‘Mesafeli’ Tavrı Ne Anlama Geliyor?
Meteoroloji'den 27 il için sarı kodlu uyarı! Kar ve zirai don alarmı
Tatil yapmak için gitmişlerdi... Bungalovda gizli kamera skandalı
AFAD YENİ DEPREM HARİTASI: AFAD Türkiye deprem risk haritası yenilendi! Deprem riski en az iller neresi? Hangi illerde deprem riski yüksek? AFAD Türkiye Deprem Haritası!