Maraş katliamı anmasına yasak
Kahramanmaraş'ta 1978'de meydana gelen ve resmi kayıtlara göre 111 kişinin öldüğü 'Maraş Olayları'nın 34'üncü yıldönümünde anma etkinliğine, güvenlik gerekçesiyle izin verilmemesi gerginliğe neden oldu. Panzerle su sıkılan gruptakilerden bazıları yaralandı.
Kahramanmaraş'ta 'katliamın yıldönümü' nedeniyle kent merkezinde ve Pazarcık İlçesi'ne bağlı Narlı Beldesi'nde jandarma ve çevik kuvvet polisleri güneş güvenlik önlemleri aldı.
Kahramanmaraş'a çevre illerden gelecek gruplara yönelik Tarsus- Adana- Gaziantep Otoyolu çıkışı ile Kahramanmaraş kent merkezine kadar olan yaklaşık 40 kilometrelik güzergahta 4 ayrı arama noktası oluşturuldu.
Güvenlik görevlileri, Kahramanmaraş'a giden tüm taşıtları durdurup, kimlik kontrolleri yaptı. Kimlik sorgulamasında çeşitli suçlardan aranan bazı kişiler gözaltına alındı.
Protesto
Kaldıkları otel önünde bir araya gelen Alevi derneklerinin temsilcileri ise Kahramanmaraş Valiliği'nin Gar Meydanı'ndaki anma etkinliğine izin vermemesini protesto etti.
Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Selahattin Özel, otel önünde yaptığı basın açıklamasında Gar Meydanı'ndaki anma törenini yapmaya kararlı olduklarını söyledi.
Türkiye'nin çeşitli illerinden vatandaşların Kahramanmaraş'a gelmesinin engellendiğini söyleyen Selahattin Özel, şöyle konuştu: "Şu an burada Türkiye Alevi Bektaşi Federasyonu'na bağlı tüm kuruluşlar ve Avrupa'daki Alevi Örgütleri Federasyonu ve Konfederasyonu'na bağlı arkadaşlarımızla birlikteyiz. Türkiye'nin çeşitli illerinden araçlarımızın çıkışı engellendi. İçişleri Bakanı'nın çıkardığı bir genelgeyle arkadaşlarımızın Maraş'a hareketi engelleniyor, bırakılmıyor.
Bir çok kentimizde bunun mücadelesi ve kavgası veriliyor. Narlı'ya gelebilmiş Cemevi'nde toplanmış arkadaşlarımızla buluşacağız. Oradan yola çıkıp, açıkladığımız gibi Gar Meydanı'nda buluşacağız. Gar Meydanı'nda niçin buluşacağız? Geçen sene de açıklamıştık, bu yıl da tekrarlıyoruz. Biz buraya bir anma için geliyoruz. 34 yıl önce vahşice katledilen insanlarımızın yasını tutmak ve onları anmak için, bir karanfil bırakabilmek için geliyoruz.
Ama ne yazık ki hükümet bugüne kadar olduğu gibi öldürülenleri maalesef suçlu görüyor. Öldürenleri haklı buluyor, onları koruyor. Bugün bize izin vermemekle bu cinayetleri onaylıyor anlamını çıkartabiliriz. O yüzden biz kararlıyız. Bütün gücümüzle Narlı'ya gelen canlarımızla buluşup Gar Meydanı'na yürüyeceğiz."
Basın açıklamasının ardından yaklaşık 20 kişilik grup, dağıldı.
Karayolunu ulaşıma kapattılar
Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Selahattin Özel ile yanındakiler, izin için güvenlik güçleriyle görüştü. Ancak yapılan görüşmelerden sonuç alınamadı.
Bir saatlik eylemlerinin ardından kalabalığa Narlı Cemevi'nde toplanılacağı duyuruldu.
Grup cem evine yürürken, yoldan geçen Aydın plakalı bir otomobilin içindeki genç 'Bozkurt' işareti yaptı. Bunun üzerine gruptan bazı gençler otomobile taş attı. Saldırıya uğrayan otomobil hızla uzaklaşıp, gözden kayboldu.
Kalabalık arasında BDP Mardin Milletvekili Erol Dora ve BDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan de yer aldı. 'Maraş Katliamı'nda hayatını kaybeden 111 kişi için cem evinde tören düzenlendi.
Cem evinde tören yapılırken, Tarsus- Adana Gaziantep otoyolu Narlı turnikelerine yakın bölgede ise 100 kişilik bir grup yolu kapattı. Gruptan bazı kişiler, yanlarında getirdikleri lastikleri yaktı. Bölgeye çok sayıda jandarma ve çevik kuvvet sevk edildi.
Polis müdahale etti
Grup, yeniden beldedeki cemevine döndü.
Daha sonra bir grup, 6 otobüs ve bir minibüsle Narlı gişelerinde bekleyenlerin yanına gitti.
Görüşmeler yine sonuçsuz kaldı. Bu sırada gruptakilerle güvenlik güçleri arasında zaman zaman arbede yaşandı, gruptakilerin önüne set kurdu. Zaman zaman panzerle gruptakilere su sıkıldı. Olay sırasında birkaç kişi hafif yaralandı.
Bölgeye gelen CHP Kahramanmaraş Milletvekili Durdu Özbolat'ın, gruptakilerin beldeye alınmasına yönelik görüşmeleri ve girişimleri de olumsuz sonuçlandı.
Otobüs ve minibüsle gişelere gelen gruptakiler ve Narlı beldesinde toplananlar bölgeden ayrıldı.
Olaylar sırasında zaman zaman ulaşım aksadı.
Yasaklamaya tepki
Kahramanmaraş olaylarının 34'üncü yıl dönümü nedeniyle gerçekleştirilmesi planlanan anma programına katılmak üzere Kayseri'den sabahın erken saatlerinde yola çıktıklarını belirten Kayseri Hacı Bektaşi Veli Kültürünü Araştırma ve Yaşatma Derneği Başkanı Kenan Akpınar, ancak kente girişlerine izin verilmediğini belirtti.
Kahramanmaraş'a girmek için yol kenarında araçların uzun kuyruklar oluşturduğunu ve bekletildiklerini kaydeden Akpınar, bu duruma tepki gösterdi. Akpınar, "Kahramanmaraş'ın Göksun ilçesinde 2 saat süreyle bekletildik. Emniyet güçleri kurdukları barikatlarla kente girmemize izin vermedi. Diğer illerden gelenler de aynı sorunu yaşadı" dedi.
Akpınar, şöyle konuştu: "Ülkeyi yönetenler bu taleplerden neden korkuyor? Çetelerle mücadele ediyoruz diyenler, karanlık çetelerin ortaya çıkarılmasını neden istemiyor? Ne yazık ki ileri demokrasi naraları atanlar, ileri faşizim uygulamalarını harekete geçirmeye devam ediyor."
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
BOLU'DA YANAN OTEL HANGİSİ? Grand Kartal Otel kimin, ne zaman yapıldı? Mazhar Murtezaoğlu ile ilgili bilgiler...
Harekete geçildi! Yangına merkezi müdahale planı: AFAD modeli...
8 ihmal, 78 kişiye mezar oldu! Abdulkadir Selvi yazdı
Yanlışlar oteli! Facia sonrası gözaltında: Ne yasa ne yönetmelik dinlemiş
Konya'da 30 metre derinliğinde obruk oluştu! "Tedirginiz, toprak ayağımızdan kayıyor"