hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Konya'da kocası çalışamayınca tornacılığa başlayan kadın fabrikatör oldu

    Konyada kocası çalışamayınca tornacılığa başlayan kadın fabrikatör oldu
    expand
    KAYNAKAA

    Kadınlar yerleşik algıları yıkmaya devam ediyor. Kadın emeği; taksi, kamyon, otobüs şoförlüğü, inşaat işçiliği gibi "erkek mesleği" olarak algılanan pek çok işin ardından tornacılıkta da kendini gösterdi. Konya'da 34 yaşındaki Tuğba Gönül, 3 yıl önce eşi rahatsızlanıp, işsiz kalınca küçük bir dükkanda tornacılığa başladı. Şimdi ise bir kapitalist oldu. Gönül, yedek parça imal eden bir fabrikanın patronu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Konya'da, 3 yıl önce rahatsızlanan eşinin işinden ayrılması üzerine küçük bir dükkanda tornacılık yapmaya başlayan Tuğba Gönül, "Kadından tornacı mı olur?" diyenlere inat azimle çalışmaya devam ederek, yedek parça imalatı üzerine kurduğu fabrikanın patronu oldu.

    Tuğba Gönül (34), eşi Cemal Gönül'ün beyninde tümör tespit edilmesi üzerine adeta yıkıldı. Aile, evin geçimini sağlayan, sanayide tornacılık yapan babanın hastalıktan dolayı işinden ayrılmak zorunda kalması üzerine zor günler geçirmeye başladı.

    Konya'da drone yasağı

    Eşi ve 2 çocuğuna bakmak için evin tüm yükünü omuzlayan ev hanımı Gönül, ilk olarak bir tornacı dükkanında çalıştı. Burada bir süre tecrübe kazandıktan sonra sahip oldukları otomobili 30 bin liraya satan Tuğba Gönül, 100 metrekarelik bir atölyede tornacılık yapmaya başladı. "Kadın tornacılık mı yapar?" diyenlere kulak asmadan eşi ve çocukları için işine adeta dört elle sarılan Gönül, zamanla işini ilerleterek büyüttü.

    Cem Yılmaz: "Duyduğuma göre para sizdeymiş"

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yaklaşık 100 metrekarelik bir dükkanda başlattığı işini genişleten Tuğba Gönül, şimdi patronu olduğu 670 metrekarelik fabrikada ürettiği ürünlerini dünyaya ihraç etmeye hazırlanıyor.

    Gönül, AA muhabirine yaptığı açıklamada, eşinin 2013 yılında geçirdiği rahatsızlık sonucu beyin ameliyatı olduğunu, bu nedenle işinden ayrılmak zorunda kaldığını söyledi.

    O dönemin kendileri için adeta "kabus" gibi geçtiğini belirten Tuğba Gönül, "Eşimle 15 yıldır aynı yastığa baş koyduk. Beni hiçbir zaman üzmedi. Belki de sabrımın sebebi budur. Hasta olduğunu duyunca 'dünya yıkıldı' sandım ama sonra 'bu imtihan' dedim." diye konuştu.

    Torunu, dedesini internetten satışa çıkardı

    "İşimi hep severek yaptım"

    Gönül, ailesinin geçimini sağlayabilmek için çalışmaya karar verdiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

    "İlk olarak bir tornacı dükkanında çalışarak işi öğrendim. Sonra otomobilimizi 30 bin liraya satarak açtığım 100 metrekarelik bir atölyede tornacılık yapmaya başladım. Atölyedeki makineyi de taksitle almıştım. Zamanla 'tornacı Tuğba usta' diye anılmaya başlandım. İşimi hep severek yaptım. 'Kadın
    tornacılık mı yapar?' diyenlere kulak asmadım. Kadın olmamdan dolayı çok olumsuz tepkiler aldım. Buna karşın sektörde faaliyet gösteren birçok esnaf da bana destek oldu, moral verdi. Sektördeki esnafın desteğiyle büyük işler aldım. Azimle çalışarak kısa sürede borçlarımı ödedim ve o atölyeden çıkarak üretimimi büyük bir fabrikaya taşıdım."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Konya'da köylülere polis müdahalesi

    "Konya'dan böyle bir kadın çıkması gurur verici"

    2 yıl önce Konya'ya gelen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu ile görüştüğünü anlatan Tuğba Gönül, şöyle devam etti:

    "Sayın Başbakanımız bana, 'Konya'dan böyle bir kadın çıkması gurur verici' dedi. Bunun üzerine ağladım. Başbakanımız bana 'sakın ağlama, sen daha
    iyi yerlere geleceksin' dedi. Çok şükür gerçekten de öyle oldu. Ailemi kimseye muhtaç etmek istemiyordum. Çok şükür Allah yardım etti ve 100 metrekarelik bir alanda başladığım işe şu anda 670 metrekarede yedek parça imalatı yaparak devam ediyorum. Fabrikamızda otomotiv, makine ve tarım makinelerinin yedek parçalarını üretiyoruz. İşe tek bir makine ile başladım şimdi 4 çalışanımla, her biri yaklaşık 200 bin liralık 3 makine ile üretim yapıyoruz."

    "Arkama dönüp baktığımda 'nereden nereye gelmişim' diyorum" ifadelerini kullanan Gönül, şunları kaydetti:

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Oğlum sınıfta ailesini tanıtırken, 'annem tornacı' dediğinde sınıftakiler gülmüş, inanamamışlar. Oğlum incinmiş tabi. Yanıma gelip boynuma sarılarak, 'senin gibi güçlü olmak istiyorum' dedi. Çok duygulandım. Evet, ben zor bir iş yapıyorum. En büyük problemim, ellerimin görünümü. Torna işiyle uğraştığım için ellerim bir bayan eline göre oldukça yıpranmış vaziyette. Bu nedenle 3 yıldır çok nadir markete gitmişimdir. Çünkü ellerim alışveriş yaparken ister istemez karşıdakinin dikkatini çekiyor. Utanmıyorum ama sonuçta kadınım. Tek tesellim ailemi hiç kimseye muhtaç etmemem."

    Tuğba Gönül, Türkiye genelinde satışını yaptığı ürünleri haziran ayında Almanya'ya ihraç edeceğini belirterek, şimdi en büyük isteğinin silindir kapağı imalatı yapmak olduğunu sözlerine ekledi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow