Kömür ocağını işleten şirket: "Olay doğal afet"
Karaman'ın Ermenek İlçesi'nde su baskını sonucu 18 işçinin mahsur kaldığı kömür ocağının işletmecisi Has Şekerler Madencilik Şirketi'nden yapılan açıklamada, ocakta tüm iş güvenliği tedbirleri alındığı ileri sürülerek "Olay doğal afettir" denildi. Şirketin açıklamasında devlet işletmeleri de dahil tüm maden ocaklarında yemek saatinin içerde kullanıldığı iddia edildi.
Has Şekerler Madencilik Şirketi'ne ait linyit kömürü ocağında 12 bin ton suyun dolması sonucu 18 işçinin mahsur kalması ardından şirket bugün yazılı bir açıklama yaptı.
Olaydan sonra ocakta mahsur kalanların sağ salim çıkarılmasına odaklanıldığı için açıklama yapılmadığı belirten Has Şekerler Madencilik, Enerji, Nakliyat, İnşaat, Sanayi, Ticaret Limited Şirketi imzasıyla yapılan yazılı açıklama şöyle:
"Bilindiği üzere 28.10.2014 günü şirketimize ait maden ocağında su baskını meydana gelmiş ve 18 işçi kardeşimiz maden ocağında mahsur kalmıştır. Bugüne kadar tek amacımız ve odak noktamız bu kardeşlerimizin sağ salim maden ocağından çıkarılması olmuştur. Bu sebeple de bu zamana kadar kamuoyuna bir açıklamada bulunamadık.
İşletmekte olduğumuz maden ocağında tüm iş güvenliği tedbirleri alınmış, bu zamana kadar gerekli denetimlerin hepsi yapılmış, maden ocağı hukukun emrettiği şekilde işletilmiştir. Kazanın oluş nedeninin şu anda tespit edilmesi imkansız olmakla birlikte, içeriden kurtulan kardeşlerimizin bize verdiği bilgeye göre doğal bir afetten bahsedilmektedir.
Türkiye'nin tüm maden ocağında yemek saatleri içeride kullanılmaktadır ki, buna devlet ocakları da dahildir. Ayrıca torba yasayla gelen uygulamaların yürürlüğü 2015 yılbaşından itibaren başlayacaktır. Bu konuda basında çıkan haberler ve diğer değerlendirmeler, bilgi kirliliğinden başka bir şey olmamakla birlikte bu soruların 18 kardeşimiz halen kurtarılmayı beklerken irdelenmesi gereken meseleler olmadığının da altını çizmek isteriz.
Şu anki tek amacımız yıllardan beri beraber çalıştığımız, ailemiz, dostumuz, arkadaşımız olarak gördüğümüz emekçi kardeşlerimizin biran önce güvenle ocaktan çıkarılmasıdır. Bunun dışında hiçbir amaç ve çalışmamız yoktur."
"Zaman geçtikçe umudumuz azalıyor"
Bakanlara teşekkür
Has Şekerler Madencilik Şirketi'nin açıklamasında başta bakanlar olmak üzere kurtarma çalışmalarına katılanlara teşekkür edilerek şöyle denildi:
"Enerji Bakanı, Ulaştırma Bakanı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı, kamu kurum ve kuruluşları ve STK'lara kurtarma çalışmalarına verdikleri desteklerden dolayı, ayrıca manevi olarak yükümüzü paylaşan tüm dostlarımıza teşekkür ederiz. Tüm şirket yetkilileri ve çalışanları olarak, tüm önceliğimizin bu husus olduğunu bildirir, bu çalışmaları tamamlayıp işçi kardeşlerimizin sağ salim kurtarıldıktan sonra incelemelerin ve kazanın oluşumunun titizlikle inceleneceğini, şirket yetkilileri olarak maden ocağında bulunduğumuzu ve ilk andan itibaren fiilen tüm çalışmalara katıldığımızı, kurtarma çalışmalarının biran evvel sonuçlandırılması için gerekli tüm işlemleri gerçekleştirdiğimizi kamuoyuna saygıyla bildiririz."
İşte "O" madenin planı
Maden İşçileri Sendikas'ndan tepki
Genel Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Eyüp Alabaş, Ermenek'deki maden ocağı işleten Has Şekerler Şirketi'nin açıklamalarıyla ilgili, "Bunun neresi doğal afet? Burada ihmal ve tedbirsizlik var. Zonguldak'ta denizin altında kömür işletmesi yapılıyor. Yaklaşık 730 metre yerin altında, denizin
içine doğru, burayı neden su basmıyor? Madencilikte bilimsel kurallara göre hareket etmeniz gerekir" dedi.
Alabaş, torba yasadaki madencilikle ilgili düzenlemelerin sadece çalışma saatleriyle ilgili kısmının 2015 ocak ayında yürürlüğe gireceğini söyledi.
İlgili yasanın diğer maddelerinin 12 Eylül'den itibaren yürürlükte olduğuna dikkati çeken Alabaş, "Diğer madenlerde de yemek saatleri yer altında değerlendiriliyor. 8 saatlik mesainin yarım saati yemek molasıdır. Bunun madende değerlendirilmesi normaldir" diye konuştu.
Alabaş, maden işletmesinin "kazanın oluş nedeninin doğal afetten kaynaklanabileceğine" yönelik açıklamalarına tepki göstererek, madenciliğin kurallarına uygun çalışan işletmelerin doğal afetten bahsedilemeyeceğini dile getirdi.
Yer altında suyun tespit edilmesi için sondaj yapılması gerektiğine dikkati çeken Alabaş, "Bunun neresi doğal afet? Burada ihmal ve tedbirsizlik var. Zonguldak'ta denizin altında kömür işletmesi yapılıyor. Yaklaşık 730 metre yerin altında, burayı neden su basmıyor? Madencilikte bilimsel kurallara göre hareket etmeniz gerekir" ifadesini kullandı.
Alabaş, İstanbul'daki depremden sonra inşaat sektöründe radikal değişiklikler yaşandığına işaret ederek, "Madencilik sektöründe de radikal değişiklik şart. Ülkemiz, 2008'den beri maden kazaları yaşıyor. Peki hangi önlem alındı? Eğer gerekli tedbirler alınsaydı bu kazalar yaşanmazdı" diye konuştu.
"Kritik noktaya gelindi"
Türkiye Maden İşçileri Sendikası (Maden-İş) Genel Başkan Yardımcısı Mahir Yiğit ise kazanın meydana geldiği günden itibaren çalışmaları yerinde izlediğini söyledi.
Madende kurtarma çalışmalarının aralıksız sürdüğünü anlatan Yiğit, "İşçi kardeşlerimize ulaşmak için arkadaşlarımız gece gündüz çalışıyor. Burada su seviyesi düşüyor ama farklı sürprizlerle karşılaşıyoruz" dedi.
Yiğit, madende suyun çekildiği yerde zeminin ağırlaştığını belirterek, şöyle konuştu:
"Balçık ve çamurun hakim olduğunu söyleyebiliriz. Göçme riski yüksek, bunun için de tahkimat çalışmaları sürüyor. Madendeki su baskınının nedenini, büyük ihtimal bir başka madendeki birikmiş suyun boşalması olarak düşünüyorum. Bacada 3-4 metre su seviyesinin düştüğü bilgisi geldi. Bir şey demek zor. Su tahliye ediliyor, çamur boşaltılıyor, güçlendirme çabaları sürüyor. Kurtarma çalışmalarının üçüncü günündeyiz, artık kritik noktaya gelindi."
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
KABİNE TOPLANTISI BAŞLADI! 23 Aralık 2024 Kabine Toplantısı kararları neler? Gözler, Cumhurbaşkanı Erdoğan'da!
MEB 50 uzman yardımcısı alımı başvuruları ne zaman başlayacak, şartları neler? MEB PERSONEL ALIMI BAŞVURU EKRANI!
TOKİ 250 bin konut başvurusu ne zaman, nasıl yapılır, şartları neler? TOKİ 250 BİN KONUT BAŞVURUSU 2025 E-DEVLET EKRANI!
İlk Kez Konuştu: Umut'a Görüntüleri Sordum, Bana Dedi Ki...
SON DEPREMLER LİSTESİ 23 ARALIK 2024: Deprem mi oldu, nerede, kaç şiddetinde? Kandilli Rasathanesi açıkladı: Kahramanmaraş, Mardin, Bilecik...