Kimyasal hadım çocuk istismarına çözüm mü?
Çocuk istismarını önlemek konusunda "kimyasal hadım uygulanması" gündeme geldi. Fakat çocuk istismarına karşı mücadele eden isimler "kimyasal hadım"ın tek başına bir çözüm olmayacağı konusunda hemfikirler.
4.5 yaşındaki çocuğa tecavüz, öz çocuğunu istismar... Toplumda infial yaratan bu olayların ardından hükümet bir komisyon kurdu. Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, "Ev ev, sokak sokak, mahalle mahalle mücadele etmeliyiz" dedi. Adalet Bakanı Abdülhamit Gül de "Bu suçlarla ilgili kimyasal hadım konusu gündeme gelebilir" diye konuştu.
Bakanlar Kurulu'nda dün alınan kararlardan birisi "Çocuk istismarını önleme konusunda komisyon" kurulmasıydı. Bu komisyonda Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ, Adalet Bakanı Abdullah Abdülhamit Gül, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz ve Sağlık Bakanı Ahmet Demircan yer alıyor. Komisyon üyesi olan Abdülhamit Gül bu konuyla ilgili kimyasal hadımın gündeme gelebileceğini açıkladı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Zina ile taciz aynı kapsamda değerledirilmeli"
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da çocuk istismarına karşı idari tedbir ve yasal düzenlemeleri en kısa sürede hayata geçireceklerini belirtti. Erdoğan şöyle konuştu:
"Son günlerde ardı ardına karşımıza çıkan çocuklara yönelik alçakça saldırılarla ilgili haberler bizi bu sorumluluklarımız konusunda düşünmeye, kendimizi sigaya çekmeye yöneltmelidir. Her ne kadar genellikle istismar sözüyle ifade ediliyorsa da çocuklara yönelik bu alçaklıklar istismar değil, alenen izmihlaldir, toplumumuzu çöküşe götürecek birer dinamittir, alçaklıktır. Zina ile ilgili düzenlemeyi de yapmak suretiyle tacizler, vesaireler, bunları aynı kapsam içerisinde değerlendirmemiz lazım."
Türkiye'de daha önce yürürlüğe girmişti
Aslında 'kimyasal hadım' olarak da adlandırılan ilaçla tedaviyi de içeren "Cinsel Dokunulmazlığa Karşı Suçlarda Hükümlü Olanlara Uygulanacak Tedavi ve Diğer Yükümlülükler Hakkında Yönetmelik", 26 Temmuz 2016'da Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmişti fakat Danıştay 10. Dairesi cinsel suçlarda faillere 'kimyasal hadım' uygulanabilmesini öngören yönetmelik için açılan davada, durdurma kararı vermişti.
Son dakika... Adalet Bakanı'ndan "kimyasal hadım" açıklaması
Kimyasal hadım çözüm mü?
İki yıl sonra yeniden gündeme gelen "kimyasal hadım" bir çözüm mü? Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Canan Güllü, Prof. Dr. Şengül Hablemitoğlu ve avukat Uğur Poyraz kimyasal hadımın bir çözüm olmadığını düşünüyorlar.
Türkiye Kadın Federasyonları Derneği Başkanı Canan Güllü: Mağdurla fail aynı evde yaşamamalı
Kimyasal hadımın ilk etapta uygulanması bir sıkıntı. Bizim önceliğimiz yasaların uygulanması ve bu konuda eğitimin gelişmesi. Bu konuda ihtisas mahkemeleri kurulmalı ve faillerin tutuklu yargılanmaları gerekli. İstanbul Sözleşmesi'nin içselleştirilmesi gerekli, bu tür davaların kısa sürede sonuçlandırılması gerekli. İyi hal indirimi olmamalı ve ensest davalarında mağdurla failin aynı evde yaşamaları sorunu halledilmeli.
"Gönüllü kimyasal hadım" ile çocuk tacizi önceden önlenebilir mi?
Prof. Dr. Şengül Hablemitoğlu: İstismarın suç olduğunu düşünmüyorlar
Kimyasal hadım kesinlikle tek başına bir çözüm değil. Çünkü dürtüleri yok etmiyor. Kimyasal hadım yalnızca penetrasyonu durdurabilir. Adli kontrol, elektronik kelepçe ile takip gibi bazı ek hukuki tedbirlerle birlikte uygulanmalı. Bu insanlar bunun bir suç olduğunu biliyorlar ama toplum nazarında suç olduğuna inanıyorlar, kendi içlerinde çocuğu istismar etmenin suç olduğunu düşünmüyorlar. Bu konuda hukukçular ve adli psikiyatristler bir araya gelip çözüm bulmalı.
Feminist avukat Diren Cevahir Şen: Hadım istismar gerçeğini ortadan kaldırmayacak
Kimyasal hadım tartışmaları dönem dönem önümüze çıkartılıyor. Buna dair söylenecek şey çözüm olmadığı. Çünkü sistemsel bir sorun var, o da erkek egemenliğinden kaynaklanıyor. Sorun kurumların, ilgili dairelerin, bakanlığın çocukları ve kadınların koruyamaması. Devletin ve hükümetin görevi vatandaşını korumaktır. İstismara engel olamıyorsa koruyamıyordur. Kimyasal hadım yöntemini uygularsanız istismar ve tecavüz gerçeğini ortadan kaldırmış olmuyorsunuz. İstismara çözüm tartışılıcaksa tüm yönleriyle ele alınmalı.
Çözüm nedir derseniz önleme ve koruma mekanizmalarının çalışması gerekir. İmza attığımız uluslararası sözleşmelere uymamız gerekir. Oysa ki kadın ve çocuklar, bürokrasi süreçlerinde mağdur ediliyor. Sorun, erkeklerin egemenlik ve konfor alanını kullanarak istismara devam etmeleri. Ceza kanunu, mevzuat ve sözleşmelerin buna uygun düzenlenmesi gerekiyor. Çocukları ancak tam olarak böyle koruyabiliriz.
Öyle ki istismara bulaşmış dernekler korunuyor, hatta protokoller imzalanıyor. Önlemek ve korumak bunları da görerek müdahale etmeyi gerektiriyor.
Avukat Uğur Poyraz: Cezayı artırmak suçları azaltmaz
Kimyasal hadım çözüm değil. Cezaları artırarak çözüm bulamazsınız. Üstelik Türk Ceza Hukuku oldukça da ağır. Ama cinsel suçların idamla, hadımla azalacağı düşünülemez. Bunun öncelikli yolu eğitimdir. Hem eğitim seviyesi düşük hem de cinsel olarak açlık varsa bu suçlar işleniyor. Bu suçların arttığını da düşünmüyorum sadece internetle beraber artık daha fazla dile geliyor. Ve diyelim ki kimyasal hadım uygulandı ve ileride bindebir ihtimal olsa bu kişinin masum olduğu ortaya çıktı, bu nasıl iade edilecek? Uyuşturucu ve dolandırıcılık konusunda cezaları artırdık, peki suçlar da bir azalma oldu mu? Olmadı. Bunda da olmayacaktır.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
SON DAKİKA! Kara Duman Gökyüzünü Kapladı: Üsküdar'da işçilerin kaldığı konteynerlerde yangın
Son Dakika! Haberi Alan Babası Kalp Krizi Geçirmişti: Bolu'daki Yangında Ölen Dilara Defnedildi
BOLU KARTALKAYA OTEL YANGINI NEDENİ: Bolu Grand Kartal Otel yangını neden çıktı?
BOLU'DA YANAN OTEL HANGİSİ? Grand Kartal Otel kimin, ne zaman yapıldı? Mazhar Murtezaoğlu ile ilgili bilgiler...
Cam silmeye çıktığı 13’üncü kattaki pencereden düşüp, öldü