hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kelebek operasyonunda 17 tahliye

    Kelebek operasyonunda 17 tahliye
    expand

    Sedat Peker'in de aralarında bulunduğu Kelebek operasyonuna ilişkin 71 kişinin yargılandığı davada, tutuklu 28 sanıktan 17'si tahliye edildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Beşiktaş'taki İstanbul 9’uncu Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada, Sedat Peker'in ifadesinin ardından tutuklu 25 sanığın sorgusu yapıldı. Sedat Peker'in ağabeyi Atilla Peker ifadesinde, varlığından haberi olmadığı bir suç örgütünün elemanı olduğu yönündeki iddiaları kabul etmedi.

     

    Atilla Peker, Şile Ahmetli Köyü'ndeki evinde dosyada müşteki olarak yer alan Yusuf Altay ile görüştüğünü ifade ederek, Altay'ın, Atilla Ekser'in çok parası olduğunu söyleyip, bunu paylaşabilecekleri yönünde kendisine yaptığı öneriye kızdığını belirtti. Bunun üzerine Yusuf Altay ile aralarında yumruklaşma yaşandığını ifade eden Atilla Peker, tahliyesini istedi.

     

    Sedat Peker'in diğer ağabeyi Vedat Peker de ticari ilişkilerinde bile Sedat Peker ile hiçbir zaman beraber olmadığını belirterek, hakkındaki suçlamaları reddetti.

     

    Avukatlar suçlamaları kabul etmedi

     

    Aynı zamanda avukat olan sanık Çağatay Özdemir de müvekkiliyle yaptığı telefon görüşmelerinin bu dosyaya dahil edilmesinin mümkün olmadığını savunarak, bu görüşmelerin, avukatlık mesleğinin sınırları içinde yapıldığını öne sürdü. Özdemir, Sedat Peker ile avukatlık bağı olmadığını, ancak müvekkilinin ilişkisinden dolayı Sedat Peker ile görüştüğünü kaydetti. Çağatay Özdemir, Avukatlık Kanunu'na göre de hakkında yürütülen kovuşturmanın yasalara aykırı olduğunu ifade ederek, tahliyesini istedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     

    Avukat olan sanık Hakkı Kurtuluş da, ''başıma ne geldiyse Sedat Peker'in avukatı olduğum için geldi. Emirle iş yapmayız'' dedi. Kurtuluş, Kadıköy Adliyesi'nde görülen Balkan Kardeşler Davası'na bakan hakimle ilgili olarak da, ''hakim beye atılan iftiralardan utanıyorum. Bu iş bittikten sonra gidip ondan helallık alacağım. Tatile gittiği yerleri Sedat Peker'in ayarladığını zannetmiyorum. Ücretini kendisi ödeyecektir'' şeklinde konuştu.

     

    Aynı dosyada sanık olarak yer alan avukat Şirin Berk de 34 yıllık hukukçu olduğunu belirterek, hakkındaki suçlamaları reddetti. Duruşmada ifadesi alınan diğer sanıklar da suçlamaları kabul etmeyerek, tahliye talebinde bulundu. Sanıkların ifadelerinin ardından yaklaşık 40 avukat savunmalarını yaptı. Duruşmada görüşünü açıklayan Cumhuriyet Savcısı Selim Berna Altay, avukat Çağatay Özdemir'in de aralarında bulunduğu tutuklu 12 sanığın suç vasıfları, delil durumu, tutukluluk süreleri ve yeni TCK'daki lehte olan hükümler dikkate alınarak, tahliyelerini istedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     

    Vedat Peker tahliye edildi

     

    Mahkeme heyeti, tutuklu sanıklardan Vedat Peker, avukatlar Çağatay Özdemir ve Şirin Berk, Sinan Kandemir, Kaffar Karademir, Fatih Çatal, Hüseyin Zamanoğlu, Ahmet Taner Yiğit, Cemil Taşkın, Sezai Arslan, İskenden Kopuz, Mehmet Kurt, Yaşar Durmuş, Gökhan Murathan, Atilla Ekser, Atilla Yıldırım ve Tufan Yetiş'in tahliyelerine karar verdi.

     

    Mahkeme heyeti, Sedat Peker'in, çıkar amaçlı suç örgütü oluşturduğu iddiasıyla yargılandığı aynı mahkemedeki başka bir dava dosyasıyla bu dava dosyasının birleştirilmesini de hükme bağlayarak, duruşmayı erteledi. Duruşmanın ardından Sedat Peker, adliyedeki nezarethanenin kapısına kadar getirilen ‘akrep’ adı verilen zırhlı araçla Kandıra F Tipi Cezaevi'ne götürüldü.

    Peker’in 62 yıla kadar hapsi isteniyor

     

    Hakkında, 'çıkar amaçlı suç örgütü kurmak ve yöneticiliğini yapmak, adam kaldırmak suretiyle gasp, gaspa teşebbüs, özel evrakta sahtecilik ve tehdit' suçlarından 21 buçuk ile 62 yıl arasında ağır hapis cezası istenen Sedat Peker, duruşmada bir buçuk saat savunma yaptı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Peker, hakkındaki çete suçlamalarını kabul etmezken, 'kırmızı hat' olarak tanımlanan özel cep telefonu hatlarının varlığını kabul etti ve "terör örgütlerinin listesindeyim. Tehdit telefonları alıyordum. Bu nedenle ailem, yakın çevrem ve arkadaşlarım arasındaki konuşmalarda bu cep telefonu hatlarını kullanıyorduk" diye konuştu.

    Kan içme iddiaları

    Kan içilmesi iddialarına ilişkin de Peker, ''Vampirleri de Allah yarattı. İnsanların kana karşı bir eğilimleri olabilir. Eğer bir gün kan içmek istersem, kan bankasından veya hastaneden gider alırım, parasını da veririm. Böyle saplantım, manyaklığım varsa, gider alırım'' şeklinde konuştu.

    Alaattin Çakıcı ile aralarında iddia edildiği gibi bir husumet olmadığını da anlatan Sedat Peker, sağlık durumunun iyi olmadığnı söyledi. Peker, "hakkımdaki iddialar nedeniyle şizofren ve paranoyak oldum. Sakinleştirici haplarla ayakta duruyorum. buradan çıkınca yine hap almak zorunda kalacağım" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İddianameden...

    Davanın iddianamesinde tutuklu sanık Sedat Peker'in 'çıkar amaçlı suç örgütü kurmak ve yöneticiliğini yapmak', 'adam kaldırmak suretiyle gasp', 'gaspa teşebbüs', 'özel evrakta sahtecilik' ve 'tehdit' suçlarından 21.5 ile 62 yıl arasında ağır hapis cezasına çarptırılması isteniyor.

    İddianamede Atilla Peker'in de 'çıkar amaçlı suç örgütüne üye olmak', 'adam kaldırma suretiyle gasp' ve 'ruhsatsız silah bulundurmak' suçlarından 23 yıla kadar ağır hapisle cezalandırılması isteniyor.

    Sanıklardan Bayram Küçük, Tuncay Ortay, Can Yakarlar ve Yılmaz Turan'ın ise 'gasp' ve 'çıkar amaçlı suç örgütüne üye olmak' suçlarından 13 ile 26'şar yıl arasında ağır hapis cezasına çarptırılması talep ediliyor.

    İddianamede avukatlar Çağatay Özdemir, Şirin Berk ve Hakkı Kurtuluş ile bir emniyet amiri, bir başkomiser ve üç adliye katibinin de aralarında bulunduğu diğer 65 sanığın da çeşitli suçlardan dolayı 6 ay ile 6 yıl arasında hapis cezalarına çarptırılmaları öngörülüyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow