Kanser hastası oğlunu vuran babanın avukatı "ötanazi" savunması yapacak
23 yaşındaki kanser hastası oğlunu vurarak öldüren baba Salim Biricik'in avukatı "ötanazi" savunması yapacağını açıkladı. Cinayetin ardından oğlunu "acılarına son vermek için" öldürdüğü ifadesi veren babaya, baro tarafından atanan avukatı, "Biz savunmamızı Türkiye’de var olan ötanazi yasağının aileyi bu noktaya getirdiğiyle ilgili hazırlayacağız" dedi.
23 yaşındaki kolon kanseri hastası Fatih Biricik 28 Şubat'ta babasının silahından çıkan kurşunla hayatını kaybetmişti. Babası, "oğlunun hastalığı nedeniyle çektiği acılara son vermek için oğlunu öldürdüğünü" söylemişti. Yeni Yüzyıl Gazetesi'nden Cengiz Erdil, baba-oğulun hikayesini araştırdı ve avukatıyla görüştü. Habere göre, hastalığının yaşattığı ağrılara daha fazla katlanamayan Fatih Biricik babasından "kendisini öldürmesini" istemiş, iki yıldır psikolojik tedavi gören baba da bu duruma daha fazla dayanamayarak oğlunun isteğini yerini getirmişti.
Avukatı: "Türkiye için örnek dava"
Salim Biricik, tutuklanıp cezaevine gönderilirken, gerek polis gerekse savcı sorgusunda avukat talebinde bulunmadı. Kocaeli Barosu Biricik'in soruşturmasına Avukat Fatma Didem Dönmez'i atadı. Dönmez, müvekkilinin ruhsal sağlığının iyi olmadığını söyledi. Dönmez, savcılığın “kasten adam öldürme” suçundan iddianame düzenleyeceği düşüncesinde olduğu belirtti. Dönmez, “savunmamız buna göre olacak” dedi. Türkiye’de ötenazinin yasalarla yasaklandığını belirten Dönmez, “Her ne kadar olay Fatih’in çektiği acıları ve sıkıntıları dindirmek için babasına yalvarması üzerine gerçekleşse de savcılar dosyayı kasten öldürme olarak hazırlayacak. Biz savunmamızı Türkiye’de var olan ötanazi yasağının aileyi bu noktaya getirdiğiyle ilgili hazırlayacağız. Bu davanın Türkiye’de ve dünyada gelişecek süreçte bir örnek teşkil etme durumu var. Almanya, Hollanda Norveç, Danimarka ve İsveç gibi pek çok Avrupa ülkesi ceza yasalarına ötenazi davaları için ağır ceza suçu olmaktan bu durumu çıkarmıştır. Türkiye’de ise hastaya ötenazi uygulayan fail, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasıyla yargılanıyor” diye konuştu.
Ötanazi nedir?
Ötanazi, "ölümün kaçınılmaz olduğu ve tıp biliminin var olan verilerine göre iyileştirilmesi olanağı olmayan veya dayanılmaz acılar içinde olan kişinin tıbbi yollarla öldürülmesi veya tıbbi yardımın kesilerek ölüme terk edilmesi" şeklinde tanımlanır. Ötenazi aktif ötenazi ve pasif ötenazi olarak ikiye ayrılır. Aktif ötenazide hastaya direkt bir müdahale söz konusuyken, pasif ötenazide tıbbi destek üniteleri ve yardımları hasta için durdurulur. Türk Ceza Kanunu’nda ötenazi ile ilgili özel bir hüküm bulunmaması nedeniyle, bu fiil Türkiye’de kasten adam öldürme suçlarına girer.