Kadınlar "2 çocuk" diyor, kürtajda özgürlük istiyor
Kadir Has Üniversitesi Türkiye’de Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Algısı Araştırması, kadın-erkek eşitsizliğini gözler önüne sererken, kürtaj, çocuk sayısı, kadının çalışması ve aile yaşamı konusunda toplumun nabzını ortaya koydu.
Kadir Has Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Mary Lou O’neil Şimşek’in koordinatörlüğünde, İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü Öğretim üyesi Prof. Dr. Şule Toktaş, İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Banu Baybars Hawks, İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü’nden Yard. Doç. Dr. Suncem Koçer ve İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi Psikoloji Bölümü’nden Yard. Doç. Dr. Aslı Çarkoğlu, katılımıyla bu yıl ilk kez gerçekleştirilen “Türkiye’de Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Algısı Araştırması” sonuçları kamuoyuna açıklandı.
“Türkiye’de Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Algısı Araştırması”
Nisan 2015’de Türkiye nüfusunun genel temsiliyetine sahip 26 kent merkezinde ikamet eden, 18 yaş ve üzeri 1.000 kişi ile yüz yüze görüşülerek gerçekleştirildi. Ankete katılanların yüzde 50,7’sini kadınlar, yüzde 49,3’ünü de erkekler oluşturdu.
Araştırmaya göre, Türkiye’de evliliklerde eşleri aileler tanıştırıyor ve bireyler tanıştıktan sonra ilk 10 ay içinde evleniyor. Ankete yanıt verenlerin yüzde 37,8’i eşiyle aileleri aracılığı ile tanıştığını belirtiyor. Araştırmaya göre, Türkiye’de çiftlerin yüzde 38,7’si tanıştıktan sonra 10 ay içinde, yüzde 26,4’ü 20 ay içinde evleniyor. Ankete katılanlar kadınlar için ideal evlilik yaşını 24-25 olduğunu belirtirken, erkekler için ideal evlilik yaşı 27-28 olarak görülüyor.
Araştırmaya katılanların yüzde 71,2’si Türkiye’de kadın ve erkek eşitliği olmadığını belirtiyor. Ankete göre ev ve çocuk sorumluluğu kadına ait. Ankete katılanların yüzde 45,6’sı kadınların işte çalışmayı istese de, önceliğinin evlilik ve çocuk olduğu görüşüne katılıyor. Erkeklerin yüzde 79,3’ü çocuğu olan kadının çalışmaması gerektiği görüşünde.
İşsizlik varsa, öncelik erkeğin
Ankete katılanların yüzde 66,9’u iş ararken kadın ve erkeğin fırsat eşitliğine sahip olmadığını belirtiyor. Ancak yanıt verenlerin yüzde 81,3’ü kadınların çalışma hayatına katılmasının önemli olduğu görüşünde ve yüzde 81’i aynı işe eşit ücret verilmesi görüşünde.
Ankete katılanların yüzde 42’17’si, işsizliğin yoğun olduğu dönemde iş hakkının öncelikle erkeğe verilmesi görüşünde. Bu oran cinsiyete göre dağıtıldığında, erkeklerde yüzde 48,6, kadınlarda ise yüzde 35,7 düzeyinde.
Araştırmadaki sorulara yanıt verenlerin yüzde 77,9’u TBMM’de yeterli kadın milletvekili olmadığını belirtiyor ve yüzde 72,5’i “Daha fazla kadın vekil olmalı” görüşünü destekliyor. Ankete katılanların yüzde 61,4’ü “Siyasi partilerin kadınlara yönelik politikalarının oy vermeniz üzerinde etkisi var mıdır?” sorusuna “Kesinlikle etkiler ve etkiler” yanıtını verdi.
Araştırmaya katılanların yüzde 83,7’si kadın erkek eşitliğinin sağlamasının devletin görevi olduğu görüşüne katılırken, kadın haklarının hukuki olarak korunması gerektiğini belirtenlerin oranı yüzde 81,7. Ankete yanıt verenlerin yüzde 67,3’ü AB üyeliğinin kadın hakları yönünden faydalı olacağına inanıyor.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Dikkat! Meteoroloji il il uyardı: Lapa lapa kar geliyor! Don, tipi, buzlanma...
KENDİ ELLERİYLE YAPTI! Yatağa bağımlı 47 yıllık eşi için binanın dışına asansör
Yolda yatan köpeği ezdi: 10 saatlik kamera incelemeleri sonucu yakalandı!
HABER || İzmir'de 3 polisi yaralamışlardı! Adliyeye sevk edildiler
İstanbul'da yıkım sırasında şok! Yan binanın duvarının olmadığı ortaya çıktı: Yatak odası açıkta kaldı