İşte darbecilerin Sikorsky ile Yunanistan'a kaçış rotası
İade edilmeleri talebi reddedilen 8 askerin darbe başarısız olunca önce İstanbul'da Riva'ya inerek burada kaçma planı yaptıkları, gitmeyi düşündükleri Rusya ve Ukrayna'dan iade edilecekleri korkusuyla vazgeçip Yunanistan'a gitmeyi kararlaştırdıkları ortaya çıktı. 8 darbeci askerin daha sonra da Sarıyer, Çatalca ve Tekirdağ üzerinden uçarak Yunanistan'a kaçtıkları belirlendi.
Yunanistan'ın iade etmeyi reddettiği 8 askerin darbe başarısız olunca saat saat neler yaptıkları ve hangi rotayı kullanarak Türkiye'den kaçtıkları İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca iade talebiyle hazırlanan dosyada anlatıldı. 12 kişiyle birlikte bir Sikorsky helikoptere binerek Riva'ya inen ve burada kaçma planı yapan darbeciler, önce Rusya ve Ukrayna'ya kaçmayı planladıkları ve iade edilme korkusuyla vazgeçtikleri, ardından da Sarıyer, Çatalca ve Tekirdağ üzerinden Yunanistan'a kaçtıkları ortaya çıktı.
Türkiye 2. İade talebi dosyasını iletti
Yunanistan'a kaçan 8 darbeci askerin iade dosyasında, darbeye nasıl iştirak ettikleri, başarısız olunca ilk nereye kaçmak istedikleri, kaçarken de hangi güzergahı izledikleri belirtiliyor.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Yunanistan adli makamına gönderilen iade dosyasında 8 askerin son gün ve saatleri şöyle anlatılıyor: "Darbe başarısız olunca, darbeci askerler, iki adet Sikorsky ve 1 adet UH-1 tipi helikopteri 66. Zırhlı Mekanize Tugayı'na getirip bıraktıktan sonra 12 kişiyle birlikte bindikleri Sikorsky S 70 marka helikopterle ilk olarak Riva'da bir araziye indi. Burada bir süre telefon görüşmesi yapan darbeciler, daha sonra kaçma planı yapmaya başladı. Ancak 4 asker bu plana karşı çıktı."
Yunanistan'a kaçan darbeci askerler hakim karşısına çıktı
Önce Rusya ardından Ukrayna'ya kaçmayı planladılar
Dosyada, kaçma planına karşı çıkan askerlerin ifadelerine göre, 8 darbeci askerin kendilerine, "Darbe zaten sizin yüzünüzden başarısız oldu" dediği aktarıldı. Yine ifadelerinde, 8 darbeci askerin kaçma planı yaparken önce Rusya'yı düşündükleri, ancak Türkiye ile son zamanlarda arasının iyi olması nedeniyle vazgeçerek Ukrayna'yı konuştukları, burada da savaş olduğu için teslim edilme endişesiyle vazgeçtiklerini söyledikleri anlatıldı. İfadelerinde, 8 darbeci askerin son olarak Yunanistan'a gitmeye karar verdiğini söyleyen 4 askerin, kendilerini burada bırakarak helikopteri çalıştırıp havalandıklarını söyledikleri belirtildi.
Sarıyer, Çatalca, Tekirdağ üzerinden Yunanistan'a
Sinyal Baz İstasyonu verilerine göre 8 darbeci askerin 16 Temmuz günü saat 10.40'da Riva'dan havalanarak; Sarıyer, Çatalca ve Tekirdağ üzerinden Yunanistan'ın Alexandruupoli şehrine iniş yaptıkları tespitine yer verildi.
Yunan askerinden Kardak'ta gövde gösterisi
Darbe girişiminde kullanılanlar ambulans helikopterler değil
Haklarında, "Darbeye teşebbüs", "Cumhurbaşkanına suikast", "Yağma" ve "Kamu malına zarar verme" suçlarından yakalama kararı bulunduğu belirtilen dosyada şüphelilerin, Yunanistan'daki yapmış oldukları savunmalarında darbe girişiminde yaralı taşımak için uçtuklarını söyledikleri hatırlatılarak, "Söz konusu helikopterlerin ambulans tip helikopterlerden olmadıkları" vurgulandı.
Önemli noktalara askeri ve lojistik destek sağladılar
Yine şüphelilerin 15 Temmuz akşamı ve gecesi, HTS ve Sinyal Baz İstasyonu kayıtlarında Samandıra Hava Üssü'nden kalkış yaptıkları ve İstanbul'daki önemli noktalara askeri ve lojistik destek sağladıkları belirtildi.
Cumhurbaşkanına suikast timiyle irtibatları
Marmaris'te bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yönelik suikast girişiminde bulunan ekibin başında yer alan şüpheliler Kurmay Albay Ali Aktürk ile Kurmay Yarbay Davut Uçum'a ait telefon numaraları ile darbe girişimi sonrası Yunanistan'a kaçan 4 askerin cep telefonuyla karşılıklık görüşmelerinin HTS kayıtları da dosyaya eklendiği belirtildi.
'Şüpheliler tüm yasal haklara sahiptir'
Şüphelilere atfedilen suçlamanın siyasi ya da askeri olmadığı belirtilen dosyada, Avrupa Sözleşmesi'nin ilgili maddesine atıf yapılarak, "Bir devlet reisinin veya aile efradından birisinin hayatına kastın siyasi bir suç sayılamayacağı düzenlenmiştir" denildi. Adli yardımlaşma talebinin dayanağı olan sözleşmlerden örneklerin de eklendiği dosyada, "Şüpheliler, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin taraf olduğu Uluslararası sözleşmelerde ve iç hukukumuzda ön görülen tüm yasal haklara sahiptirler" denildi.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
SON DAKİKA! Kara Duman Gökyüzünü Kapladı: Üsküdar'da işçilerin kaldığı konteynerlerde yangın
Son Dakika! Haberi Alan Babası Kalp Krizi Geçirmişti: Bolu'daki Yangında Ölen Dilara Defnedildi
BOLU KARTALKAYA OTEL YANGINI NEDENİ: Bolu Grand Kartal Otel yangını neden çıktı?
BOLU'DA YANAN OTEL HANGİSİ? Grand Kartal Otel kimin, ne zaman yapıldı? Mazhar Murtezaoğlu ile ilgili bilgiler...
Cam silmeye çıktığı 13’üncü kattaki pencereden düşüp, öldü