İstanbul'un 1.5 yıllık suyu var ama dikkat!
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, barajlardaki doluluk oranının yüzde 94.5 düzeyinde olduğunu belirterek, "Son 15 yılın en iyi dönemindeyiz. Bu oran 1.5 yıllık su anlamına gelmektedir. Ancak İstanbullular yine suyu dikkatli kullanmalı" dedi.
Topbaş, Sazlıdere Baraj Havzası'ndaki ağaç dikim töreninin ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Barajların doluluk oranıyla ilgili bir soru üzerine Topbaş, şunları söyledi: "Son 15 yılın en iyi dönemindeyiz. Yüzde 94,5 oranında barajların dolululuk oranı. Melen'in ikinci hat inşaat çalışmaları hazırlıkları var. Barajlarımız gayet iyi. Bunlar bizim doğal kaynaklarımız. Tüketimde de dikkatli olmak zorundayız. Nasıl olsa çok su var, param çok demeyeceğiz. Bunları enerji harcayarak getiriyoruz. Şu anda hiç yağmur yağmasa da bu oran 1.5 yıl su anlamına gelmektedir. Ancak İstanbullular yine suyu dikkatli kullanmalı."
Kadir Topbaş, "Barajlar bu kadar doluyken niçin su fiyatlarında indirim yapılmıyor?" denildiğini de ifade ederek, dünkü Meclis toplantısında köy yerleşim alanlarında hayvancılıkla uğraşan köylülerin su fiyatlarında yüzde 50 indirim yapıldığını hatırlattı.
"Su fiyatında indirim yok"
Şehirdeki su fiyatlarını şu anda indirmelerinin mümkün olmadığını ifade eden Topbaş, şunları söyledi: "İSKİ'nin yatırımları durduğu zaman bunlar konuşulabilir. İSKİ şu anda yılda 2 milyar TL civarında yatırım yapıyor ve arıtma tesisleri kuruyor. Bizim su maliyetimizin yüzde 85'i enerji. Çevreyle ilgili önemli yatırımlar var. Gelecek kuşaklar için bunları hazırlıyoruz. Ondan sonra bunlar konuşulabilir. Ayamama Deresi'nin ıslahı ve biyolojik arıtması için şu anda takriben 300 milyon liraya yakın yatırımımız var. Bunlar ciddi maliyetler. Bunlar İSKİ kaynaklarıyla yapılıyor. Bu nedenle şehir için indirim yapamayız. Meclis geçen yıl su fiyatlarına enflasyon oranında artış yapılmasına karar verdi. Toplu bir zam olmayacak. Güzel İstanbul, güzel çevre, güzel bir hava arzu ediyorsak, İstanbul'da bu yatırımların devam etmesi gerekiyor."
"3. Köprünün adı..."
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Topbaş, güzergahı açıklanan 3. Boğaz Köprüsü'yle ilgili bir soru üzerine de bu güzergahın bir çizgi olarak açıklandığını, ancak henüz planlara işlenmediğini belirterek, "O gördüğünüz planların 1 santimetresinde aksamalar demek, kilometrelerce ifade edeceğimiz mesafe değişimleri anlamına gelmektedir. Bunun 1/25.000'lik Nazım Plana işlenmesi, arkasından 5.000'lik plana, sonra da 1.000'lik uygulama projesine işlenmesi gerekiyor. Henüz daha bu safhaya gelinmedi" dedi.
Güzergaha ilişkin değerlendirme yapılırken doğal çevreye olan etkisi, havzalar ve orman alanlarının dikkate alındığını, ayrıca rant sağlamaması ve kamulaştırma bedellerinin düşük olmasının düşünüldüğünü anlatan Topbaş, çevre düzeni planlarında, arazi kullanım kararları verildiği için güzergahın oradaki arazilerin niteliklerini değiştirmeyeceğini kaydetti.
Kadir Topbaş, güzergahta 260 kilometrelik yol yapılacağını ve bunun ayrı bir ihaleyle verileceğini belirterek, Bakanlığın bir yıl içinde planlama yapacağını bildirdi.
3. Köprü güzergahının, Büyükşehir Belediyesine ve Meclise henüz gelmediğini, güzergahlarda gerekirse birtakım düzenlemeler yapılabileceğini ifade eden Topbaş, köprüden Sarıyer ve Beykoz'a çıkış olmayacağını söyledi.
Kadir Topbaş, bu bölgelerin, 3-4 aylık aralıklarla hava fotoğraflarının çekildiğini ve bölgedeki arazilerin nasıl ve kimlere ait olduğunun bilindiğini belirterek, "Buradaki arazileri birisi çevirmeye kalksa, yarın hak iddia etmesi mümkün değil. Çünkü onların hepsi tespitli, sökülüp atılır. Devlet bu yatırımı yaparken kimseye hak etmediği bir şey ödemez" dedi.
Topbaş, 3. Boğaz Köprüsü'nün adının İstanbul halkı tarafından belirlenmesi konusunu Ulaştırma Bakanı ile konuştuğunu da belirterek, "(Fikir güzel) dedi. İstanbulluların bu kentin değerlerini yansıtacak, bu kente yakışır bir isim bulacaklarını düşünüyorum"diye konuştu.