hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İstanbul "kültür mirası" listesinde kalıyor gibi

    İstanbul kültür mirası listesinde kalıyor gibi
    expand

    UNESCO'nun Somut Olmayan Kültürel Miras Hükümetlerarası Uzmanlar Komitesi Türkiye'de... Bu çalışmalara başkanlık etmek için gelen UNESCO Genel Direktörü Koçhiro Matsuura, CNN TÜRK'ün sorularını yanıtladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İstanbul'un Dünya Kültür Mirası listesinden çıkarılması tehlikesinin, bu ziyaretle birlikte şimdilik ortadan kalktığını söyleyen Matsuura, kültürel mirasın en iyi örneklerinden Romanların, özellikle korunması gereken yaşam alanlarının ortadan kaldırılmasını "büyük bir çelişki" olarak nitelendiriyor.

    İstanbul Valisi Muammer Güler ve Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ile görüştüğünü söyleyen Matsuura, "Kültürel mirası korumak konusundaki kararlılıklarını gördüm. Kültürel miras konusunda çalışmaların hızlandığını gördüm" dedi.

    Eskiden bazı problemler yaşadıklarını söyleyen UNESCO Genel Direktörü, bu İstanbul ziyaretinde tatmin olduğunu belirtti: "Kaygılarım konusunda rahatladım. Doğru yolda ilerliyorlar. İstanbul listeden çıkarılacak gibi gözükmüyor. Bu konuda bu gelişimde çok iyimserim. Şu anda artık böyle bir tehlike kalmadı".

    Türkiye, 2008 Temmuz ayında Kanada'da düzenlenen bir toplantıda, UNESCO heyetinin İstanbul'un Dünya Kültür Mirası'ndan çıkarılması tehlikesine karşı bir savunma yapmıştı. Bu savunma sonrası İstanbul'a 1 yıl ek süre verilmesi kararlaştırılmıştı.

    Sulukule...

    İnsanlığın sözlü ve maddi olmayan kültür mirası listesini oluşturma çalışması için Türkiye'ye gelen UNESCO Genel Direktörü Matsuura ise, kültürel mirasın en iyi örneklerinden birinin de Roman topluluğu olduğunu söyledi.

    Dans, müzik, kendilerine özgü dil ve festivallerle korunması gereken bir topluluk olan Romanların yaşam alanları olan Sulukule'nin "kentsel dönüşüm projesi" kapsamında ortadan kaldırılması Matsuura'ya göre kabul edilemez:

    "Bu bir çelişki. Her yerde aynı çelişki var. Bu tarz çelişkiler birçok şehir ve ülkede mevcut. Bir taraftan Romanların kültürünü korumak zorunluluğu var, diğer taraftan kentsel dönüşüm var. Dengeleri akıllıca gütmek lazım."

    Matsuura, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Kültür Bakanı Ertuğrul Günay'la da görüşerek, Türkiye'nin sema gösterileri, meddah gibi sözlü ve maddi olmayan kültür mirasını korumak için çalışma başlattıklarını söyledi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow