Cuma namazı saat kaçta? (İstanbul cuma namazı vakti 7 Haziran Diyanet)
Cuma namazı saatleri İstanbul başta olmak üzere 7 Haziran 2019 günü namaza katılacak olan birçok kişi tarafından araştırılmaya devam ediyor. Peki, bugün cuma namazı vakti saat kaçta ve İstanbul öğle ezanı ne zaman okunacak?
İstanbul cuma vakti bugün il genelinde camilere akın edecek milyonlarca Müslüman tarafından araştırılmaya devam ediyor. Yeni haftanın cuma hutbesinde aile olmanın önemine dikkat çekecek olan Diyanet, hutbede peygamberin hayatından örneklere de yer verecek.
Namaz vakitleri Güneş’in her ilde ayrı saatlerde doğup batması nedeniyle o ile özel olarak belirleniyor. Diyanet tarafından belirlenen vakitler ardından takvime işleniyor.
Bu bilgilere göre İstanbul için Cuma namazı vakti bugün saat 13:08 olacak. Yani İstanbul’da öğlen ezanı saat 13:08’de okunacak.
Diğer illerin Cuma namazı vakitleri için aşağıdaki bağlantı üzerinden İstanbul yerine dilediğiniz ili seçebilir ve o ile ait namaz vakitlerini öğrenebilirsiniz.
CUMA NAMAZI SAATLERİ İÇİN TIKLAYINIZ…
CUMA NAMAZI EN AZ KAÇ KİŞİYLE KILINABİLİR?
Cuma namazının sahih olması için cemaatin şart olduğu konusunda bütün bilginler ittifak etmekle birlikte, gerekli görülen asgari sayının kaç olduğu hususunda farklı görüşler belirtmişlerdir.
Cuma namazının kılınabilmesi için, İmam Ebû Hanîfe ve İmam Muhammed’e göre, imamın dışında en az üç, Ebû Yusuf’a göre ise, iki kişinin bulunması gerekir (İbnü’l-Hümâm, Feth, II, 58).
Şâfiî ve Hanbelî mezheplerine göre, en az kırk kişi bulunmalıdır (Nevevî, el-Mecmû’, IV, 487; İbn Kudâme, el-Muğnî, III, 202-203). Mâlikî mezhebine göre ise on iki kişinin bulunması şarttır (Haraşî, Şerhu Muhtasar, II, 76-77).
Hz. Peygamberin (s.a.s.) Medine’ye hicretinden önce Nakîu’l-Hadamat’ta kılınan cuma namazında kırk kişi hazır bulunmuştu (İbn Mâce, İkâmetu’s-Salât, 78). Ancak daha az kişi ile cuma namazı kılındığı da bilinmektedir. Nitekim Hz. Peygamberin (s.a.s.) emri ile Mus’ab b. Umeyr Medine’de 12 kişiye cuma namazını kıldırmıştır (Beyhakî, es-Sünenü’l-kübrâ, III, 255).
Resûlullah (s.a.s.), cuma namazını kıldırırken, ticaret kervanının geldiğini haber alan cemaatten on iki kişi dışında hepsinin dışarı çıktığı rivayeti de sahih hadis kaynaklarında yer almaktadır (Buhârî, Cumua, 38).
Öte yandan Hz. Peygamber (s.a.s.), bir yerleşim biriminde sadece dört kişi bulunsa bile, cuma namazının farz olduğunu bildirmiştir (Beyhakî, es-Sünenü’l-kübrâ, III, 255).
Görüldüğü üzere Hz. Peygamberden (s.a.s.) gelen rivayetler, biri imam olmak üzere en az dört kişinin bulunduğu yerde cuma namazının kılınabileceğini göstermektedir. Bu da cuma namazının kılınabilmesi için gerekli kişi sayısının alt sınırını belirler.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Son Dakika! Beşar Esad'ın Suriye'den Kaçışı: Gizemli Süreç ve Perde Arkası
KABİNE TOPLANTISI 23 ARALIK 2024 GÜNDEM MADDELERİ | Kabine Toplantısı ne zaman, saat kaçta? Asgari ücret, memur ve emekli zammı...
Kredi kartı kullananlar dikkat! Bu şifreleri kullanmayınız! Yasaklandı!
Karabük'te kartpostallık görüntü! Sarıçiçek Yaylası beyaza büründü
Ankara'da korkunç kaza! Önüne gelene çarptı