İsmail Ağa Cemaati davası ertelendi
Erzincan Cumhuriyet eski Başsavcısı İlhan Cihaner'in elinden alınan ve Özel Yetkili Erzurum 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen 'İsmail Ağa Cemaati'yle ilgili 11 sanıklı duruşma, Erzincan İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne yazılan müzekkereye cevap gelmediği için ertelendi.
'Anayasal düzeni ortadan kaldırmayı teşebbüs etme ve kanuna aykırı eğitim kurumu açma' suçlarından özel yetkili 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde tutuksuz yargılanan Adem S., Cemal G., Bahattin B., İsa K., Cenk D., Şevket G., Ahmet Bahadır A., Kadir Naci G., Zükarneyn C., Fatih K., Murat S. bu sabahki duruşmaya katılmadı. Erzincan İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne yazılan müzekkereye cevap gelmemesi üzerine duruşma ikinci kez ertelendi.
Mahkeme Başkanı Mustafa Karatay, 18 Ocak'ta görülen duruşmada Erzurum ve Erzincan'daki Medine ve Vuslat Vakıflarının izinsiz olarak eğitim yapıp yapmadığının tesbiti için Milli Eğitim Müdürlüklerine bilgilendirme yazısı göndermişti.
Bu yazıya cevap Erzincan'dan gelmediği için duruşma 7 Temmuz 2011'e ertelendi.
Nasıl olmuştu?
Erzincan'da İsmail Ağa Cemaatine yönelik dönemin Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner tarafından 2 Kasım 2007'de soruşturma başlatıldı. İl Jandarma Komutanlığının yürüttüğü soruşturmada, 29 kişi yakalandı, bunlardan 9'u tutuklandı.
2 Mart 2009'da sonradan yetkileri alınan Erzurum Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Osman Şanal'a yapılan bir ihbarda, cemaatin 'silahlı terör örgütü' olduğu öne sürüldü.
Bunun üzerine 5 Mayıs 2009'da Osman Şanal, soruşturma yetkisinin kendisinde olduğunu belirterek Erzincan Valiliğine bir yazı gönderdi ve dava dosyasını istedi.
Bu gelişme üzerine Başsavcı Cihaner, Osman Şanal'ı HSYK ve Adalet Bakanlığına şikayet etti.
Ama sonunda cemaat dosyası, Özel Yetkili Şanal'a gönderildi. 12 Haziran 2009'da bir gazetede Albay Dursun Çiçek'in imzasıyla AK Parti ve Gülen Cemaatini bitirmeye yönelik 'İrticayla Mücadele Eylem Planı'nın Erzincan'da uygulamaya konulduğu ileri sürüldü.
18 Haziran 2009'da ise Başsavcı lhan Cihaner hakkında Adalet Bakanlğı tarafından soruşturma başlatıldı.
'Duyarlı ve mağdur vatandaşların' ihbarı üzerine Cihaner hakkında 'İsmailağa soruşturmasını yetkililerden gizlemek, sahte evrak, kameriye yaptırarak imar kirliliğine neden olmak' suçlarından halen Yargıtay'da görülen davada 26 yıla kadar hapsi istendi.
Cumhuriyet Savcısı Ender Karadeniz, 26 Ekim 2010'da verdiği mütalaada ise sanıkların cebir ve şiddet kullanarak Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya veya bu düzen yerine başka bir düzen getirmeye teşebbüs ettiklerine dair inandırıcı deliller elde edilemediğini bildirmişti.
Erzurum, Erzincan'da Medine ve Vuslat Vakıfları adı altında açtıkları kurslarda yasalara aykırı öğrenci eğitimi yaptıklarını vurgulayan Karadeniz, sanıkların eylemlerine uyan TCK'nın 263/1'inci maddesi uyarınca cezalandırılmalarını istemişti.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
BOLU KARTALKAYA OTEL YANGINI NEDENİ: Bolu Grand Kartal Otel yangını neden çıktı?
BOLU'DA YANAN OTEL HANGİSİ? Grand Kartal Otel kimin, ne zaman yapıldı? Mazhar Murtezaoğlu ile ilgili bilgiler...
Cam silmeye çıktığı 13’üncü kattaki pencereden düşüp, öldü
Son Dakika! Bolu'daki Kartalkaya Yangınında Kızı ve Torununu Kaybetti: Taptaze Filizlerim Ölmemeliydi
EKPSS TERCİHLERİ NE ZAMAN BİTECEK? 2025 EKPSS tercih sonuçları için tarih araştırmaları başladı!