"İşgal evi"ne polis baskını
Kadıköy'deki Caferağa "İşgal evi"ne sabah saatlerinde gelen polis, sokağı yaya ve araçlara kapattıktan sonra binayı boşalttı. Binayı sanat faliyetlerinde kullanan mahalle sakinleri polis baskınını müzik ve sloganlar eşliğinde protesto etti. Binanın boşaltılmasına tepki gösteren dans sanatçısı Gonca Gümüşayak da giydiği kırmızı elbiseyle dans ederek protesto gösterisinde bulundu.
Kadıköy Caferağa Mahallesi Hacı Şükrü Sokağı'nda bulunan ve sanat merkezi olarak kullanılan "İşgal evi"ne geçtiğimiz hafta tebligat gönderilmişti. Tebligatta binanın Maliye'ye ait olduğu gerekçesiyle boşaltılması istenmişti.
8 aylıkken rahim kanseri teşhisi koyuldu
Bu sabah erken saatlerde Kadıköy İlçe Emniyet Müdürlüğü ekipleri, Mahalle Evi'ne geldi. Polis ekipleri, sokağı araç ve yaya trafiğine kapattı. Sokak başına da güvenlik önlemi olarak çevik kuvvet polisi yerleştirildi. Binadaki eşyalar özel nakliye araçlarına yüklendiği sırada mahalleli de protesto gösterisinde bulundu. Vatandaşlar, müzik çalarak ve “Gönlümüzün sarayı mahalle evi" ve “Saraya karşı mahalle evi" şeklinde slogan attı.
Kadıköy'de 'kırmızılı kadın'ın protesto dansı
Kadıköy'de sanat merkezi olarak kullanılan Caferağa Mahalle Evi, boşaltıldıktan sonra demir kapıyla kapatıldı. Bina önünde kırmızı elbiseli dans sanatçısı Gonca Gümüşayak, yaptığı dansla protesto gösterisinde bulundu.
Caferağa Mahallesi Hacı Şükrü Sokağı'nda bulunan ve sanat merkezi olarak kullanılan Mahalle Evi, sabah saatlerinden itibaren boşaltılmaya başlanmıştı. İki saat süren çalışmaların ardından binadaki eşyalar özel nakliye araçlarına yüklenerek taşındı. Saat 10.30'da tamamen boşaltılan binanın girişi ise demir kapıyla kapatıldı. Boşaltma işlemleri sırasında yayalara ve araçlara kapatılan sokak yeniden trafiğe açıldı. Bina önüne giden mahalle sakinleri burada hem müzik çaldı hem de "Bu daha başlangıç mücadeleye devam" şeklinde slogan attı.
Kırmızı elbiseli dans sanatçısı Gonca Gümüşayak da yaptığı dans gösterisiyle protesto gösterisinde bulundu. Gümüşayak, "Burası mahallemizin evi buna duyarlı olan insanım. Yaptığım bu dansı pek çok meydanda yapıyorum. Özgürlük için hareket eden insanları hareketlenmiş bedenselleşmiş hallerini canlandırıyorum. İlhamım onlar. Ben sadece etkilendim" dedi.
Bu arada boşaltılan binanın içinin dağınık olduğu görüldü.
"Bütün ordun gelse benim kızımı zorla Osmanlıca dil dersine sokamaz"
Gezi'den sonra ortaya çıktı
Gezi eylemlerinin ardından oluşan park forumları mahalle dayanışmalarını oluştururken "işgal evleri" de bu dönemde ortaya çıktı
İstanbul’un ilk "işgal evi" Yeldeğirmeni’nde kuruldu. Ocak 2014’te de Caferağa Dayanışması mahallelerinde kullanılmayan binayı "işgal evi"ne dönüştürdü.
İçinde kütüphanesi, marangozhanesi, karanlık odası ve takas pazarı olan "işgal evi"nde forumlar, atölyeler, sergiler, söyleşiler gerçekleştiriliyor.
Dünyanın pek çok ülkesinde işgal evleri bulunuyor ancak bazı ülkeler bunlara izin verirken bazıları yasaklar getirdi.
İngiltere 2012 yılında, ülkede yaygın olan “işgal evleri faaliyetlerini” yasaklamış ve yasağa uymayanlar için para cezası getirmişti.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
SON DAKİKA HABERİ: Meteoroloji’den turuncu kod uyarısı: Antalya’da eğitime ara verildi
Haluk Levent korkuttu: Göğüs ağrısı şikayetiyle hastaneye kaldırıldı
KABİNE TOPLANTISI BAŞLADI! 23 Aralık 2024 Kabine Toplantısı kararları neler? Gözler, Cumhurbaşkanı Erdoğan'da!
MEB 50 uzman yardımcısı alımı başvuruları ne zaman başlayacak, şartları neler? MEB PERSONEL ALIMI BAŞVURU EKRANI!
TOKİ 250 bin konut başvurusu ne zaman, nasıl yapılır, şartları neler? TOKİ 250 BİN KONUT BAŞVURUSU 2025 E-DEVLET EKRANI!