hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "İrtica ile Mücadale" davasında men cezası

    İrtica ile Mücadale davasında men cezası
    expand

    "İrtica ile Mücadele Eylem Planı" davasına bakan mahkeme heyeti, duruşma düzenini bozucu hareketlerde bulunduğu gerekçesiyle sanıklardan Serdar Öztürk'e bir sonraki celse için duruşmadan men cezası verdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesince Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'ndeki salonda yapılan duruşmaya, tutuklu sanıklar Albay Dursun Çiçek, avukat Serdar Öztürk ve Mehmet Deniz Yıldırım ile tutuksuz yargılanan Ufuk Akkaya katıldı.

    Tutuksuz sanıklar İlhami Ümit Handan ve Özel Yılmaz ile kırmızı bültenle aranmasına karar verilen Bedrettin Dalan ise duruşmaya gelmedi.

    Mahkeme Heyeti Başkanı Köksal Şengün, dosyanın aslının Yargıtay Ceza Genel Kurulundan henüz dönmediğini belirtti.

    Ardından dosyaya gelen evrakları okuyan Başkan Şengün, müdahale talepleri ve şikayetçilerle ilgili başvurumu formlarının gönderildiğini belirterek, dava konusu belgedeki yazı yaşının tespiti için İstanbul Teknik Üniversitesine yazılan yazıya da cevap verildiğini söyledi.

    Duruşmada konuşan Dursun Çiçek de, vefat eden Saadet Partisi Genel Başkanı Necmettin Erbakan'a Allah'tan rahmet, yakınlarına ve millete başsağlığı diledi.

    Çiçek, "Rahmetli başbakanımızın yaptığı her şeyi onaylamasak da, bu ülkenin askerine, polisine, hakimine, savcısına sahip çıkmasının, bazı davaların başsavcılığına soyunmamasının, dürüst olmasının, milli duruşunun, milli kalkınma ve azminin, Kıbrıs Barış Harekatında Bülent Ecevit ile gösterdiği onurlu, şerefli politikalarının herkese örnek olmasını diliyorum" diye konuştu.

    "Tutuksuz olarak emekli olmak istiyorum"

    Albay Dursun Çiçek ayrıca, bir değişiklik olmazsa 30 Ağustosta emekli olacağını belirterek, "Tutuksuz olarak emekli olmak istiyorum" dedi.

    Çiçek, Genelkurmay Başkanlığında siyah uçlu keçeli kalemle imza atılmadığını, imza atılırken ince uçlu pilot kalem veya dolma kalem kullanıldığını ifade ederek, derinlik yani üçüncü boyutun tespiti gibi analiz yapılamadığı için keçeli kalemle imza atmanın yasak olduğunu kaydetti.

    Çiçek, bu bilindiği için dava konusu belgeyi hazırlayanların keçe uçlu kalemle imza attıklarını savunarak, bu belgenin Genelkurmay Başkanlığı karargahında hazırlanmadığına dair 67 gerçek tanık ifadesinin dosyada bulunduğunu söyledi.

    Belgedeki imza için hazırlanan imza mukayese raporlarının yargısız infazları destekleyen raporlar olduğunu ileri süren Çiçek, bunların özel olarak seçilmiş, bilirkişi nitelikleri ve uzmanlığı tartışmalı kişilerce hazırlandığını iddia etti.

    İddianamede telefonu dinlenen 5 Dursun Çiçek olduğunu belirterek, sadece isimleri kendisininkiyle aynı olduğu için bu kişilere verdiği rahatsızlıktan dolayı özür dileyen Çiçek, cezaevinden çıkınca bu kişilerle tanışmak istediğini ifade etti.

    Çiçek, "Bu davaya müşteki olarak katılmak için başvuranlar ya bu başvurularının gereğini yapmalı ve davalara iştirak etmeli ya da müştekilikten çekilerek aylardır işlenen hukuk cinayetine ve işkencelere ortak olmaktan çekilmelidir" dedi.

    Parmak, avuç içi izi ile bilgisayar ve yazıcılarda hiçbir elektronik, dijital iz bırakmadan, hiçbir gerçek tanık olmadan üç maddelik bir eylem planı hazırlamanın ve altına imza atmanın akla ve mantığa uygun olmadığını belirten Çiçek, "Hukuken evrak ve belge niteliği taşımayan, herhangi bir tarih ve gönderildiği makamı içermeyen, kapsam, üslup ve format olarak yetersiz, taklit imzalı üç maddelik sahte bir plan ile cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ni ortadan kaldırmaya teşebbüs suçunu işlemek mümkün değildir" diye konuştu.

    Çiçek, konuşmasının sonunda, 35 yıllık askerlik hayatının son dönemine yaklaştığını ifade ederek, "Durumumun tekrar değerlendirilmesini, tutuksuz yargılanmak istiyorum. Bizim anlımız açık, kalemimiz, dilimiz tertemiz. Tutuklayarak bize işkence yapmayın" dedi.

    Tutuklu sanık Serdar Öztürk de mahkemenin uygulamalarıyla ilgili açıklamalarda bulunarak, her cübbe giyenin hakim olamayacağını söyledi.

    Bunun üzerine, üye hakim Sedat Sami Haşıloğlu, Öztürk'e bu şekilde konuşamayacağını söyleyerek, Mahkeme Heyeti Başkanı Köksal Şengün'den müdahale etmesini istedi.

    Öztürk'ün konuşmasını sürdürmesi üzerine ayağa kalkan Haşıloğlu, "Mahkemeye karşı böyle konuşamazsın. Sözlerine dikkat et" diyerek duruşmaya ara verilmesini talep etti.

    Köksal Şengün eliyle Sedat Sami Haşıloğlu'na oturmasını işaret ederek, konuşmalarına dikkat etmesi konusunda Öztürk'ü uyardı.

    Şengün, mahkeme olarak, avukat olan Öztürk'ün böyle konuşmasından üzüntü duyduklarını belirterek, "Yoksa tehdit mehdit değil. Mahkemeyle böyle konuşamazsınız. Sözlerinize dikkat edin" diye konuştu.

    "Peki sayın başkan" diyen Öztürk, beyanlarına devam etti.

    Duruşmada söz alan Deniz Yıldırım da tahliye talebinde bulundu.

    Serdar Öztürk'e ceza

    İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada, sanık ve avukatların taleplerine ilişkin alınan ara kararlar üye hakim Hasan Hüseyin Özese tarafından okundu.

    Buna göre mahkeme heyeti, sanıklardan avukat Serdar Öztürk'ün bürosunda çıktığı belirtilen "İrtica ile Mücadele Eylem Planı" belgesinin fotokopisi üzerinde Jandarma Kriminal tarafından yapılan parmak izi incelemesi sırasında Öztürk'ün de avuç içi ve parmak izlerinin incelenip incelenmediğinin sorulmasına karar verdi.

    Öztürk'ün daha önceki celselerde birçok kez ikaz edilmesine ve hakkında suç duyurusunda bulunulmasına rağmen, bu celse yine mahkeme üyelerini hedef alan sözlerini devam ettirerek duruşma düzenini bozucu hareketlerde bulunduğunu ifade eden mahkeme heyeti, bu nedenle önümüzdeki celse duruşmadan men edilmesine hükmetti.

    Mahkeme heyeti, yine Öztürk'ün bu celse mahkeme heyetine sarf ettiği sözleriyle ilgili olarak duruşma zaptı çıktıktan sonra değerlendirme yapılmasını kararlaştırdı.

    Dosya aslının Yargıtay Ceza Genel Kurulu'ndan dönüşünü ve kararın sonucunun beklenmesini hükme bağlayan mahkeme heyeti, Dursun Çiçek, Serdar Öztürk ve Mehmet Deniz Yıldırım'ın tutukluluk hallerinin devamına karar vererek, duruşmayı 11 Nisana erteledi.

    Bu arada Mahkeme Heyeti Başkanı Köksal Şengün'ün, Çiçek, Öztürk ve Yıldırım'ın tahliye edilmesi yönünde oy kullandığı görüldü.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow