hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İklim kriziyle mücadelede ne yapılıyor? İklim Değişikliği Başkanı Prof. Dr. Halil Hasar CNN TÜRK'e konuştu

    KAYNAKCNN TÜRK

    İklim değişikliği, küresel çapta hissedilen ve alarm veren sorunlar arasında... Bu noktada müdacele için adımları hızlı atmak önemli. Peki Türkiye ne yapıyor? Detayları CNN TÜRK Editörü Gülşen Coşkun İklim Değişikliği Başkanı Halil Hasar'a sordu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Seller, yangınlar, hortumlar ve dahası. İklim krizinin etkisi her geçen gün daha çok hissediliyor. Peki Türkiye, mücadele için hangi adımları atıyor? İklim Değişikliği Başkanı Halil Hasar CNN TÜRK'e anlattı.

    Hasar, “Ülkemiz iklim değişikliğinden en fazla etkilenen dünya bölgeleri arasında yer alıyor. Bunun sonuçlarını çok ciddi yaşamaya başladık. Nasıl adımlar atılmalı ki Türkiye’ye etkileri en aza indirilmeli, biz artık şehirlerde sel görmeyiz? Kuraklıkla nasıl baş edeceğiz? Bir kenti sadece altyapısı ile düşünmemek lazım, sanayisini de oradaki diğer tarımsal faaliyet ulaşımı da ortaya koymak, atığı toplamak için araç rotasını ortaya koymak lazım. Bizim yapmış olduğumuz projeler var, pilot olarak belirlenen şehirler var Konya, Muğla, Yalova, Samsun, 6 pilot il daha koyuldu” ifadelerini kullandı.

    İklim kriziyle mücadelede ne yapılıyor İklim Değişikliği Başkanı Prof. Dr. Halil Hasar CNN TÜRKe konuştu

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Mücadelede pek çok farklı başlık var. Onların başında da tarım geliyor. Artık özellikle tarımda üretim su kaynaklarına göre şekillenecek.

    “Bazı bölgelerimizde şu ürün ekilmesi daha doğru iken babadan görme alışkanlıklardan dolayı. 50 yıl önce uygundu ama artık olmaz çünkü daha fazla su tüketimine sebep oluyor.”

    Bir diğer başlık fabrikalardan çıkan ve atmosfere zarar veren gazlar. Emisyon azaltımı için teşvikler mücadelede liste başında.

    İklim kriziyle mücadelede ne yapılıyor İklim Değişikliği Başkanı Prof. Dr. Halil Hasar CNN TÜRKe konuştu

    “Biz Türkiye'de bir emisyon ticaret sistemi kurmaya çalışıyoruz fabrika ya da bir tesis yüksek karbon salınımı yapıyor bunları azaltması lazım. Diyelim ki 100 ton emisyon salıyor 90 tonluğunu tahsisatını bedava veriyoruz, kalanı ihale ile bırakıyoruz. En çok karbon salınımı hangi sektörde? Karbon salınımını azaltmak istiyoruz, ne oluyor da o fabrikada azaltıyorlar daha temiz üretim teknolojisine geçiyorlar.”

    Peki atılan adımların sonuçları etkili oluyor mu? Başka hangi adımlar atılmalı bunun denetim ve tespiti nasıl yapılıyor?

    “İklim portalı oluşturduk bunda Türkiye'de yapılan tüm işlemlerin oraya girdiği bir ortam.”

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow