İç Güvenlik Paketi'nin en tartışmalı 10 maddesi kabul edildi
Muhalefetin sert tepki ve eylemleri arasında iç güvenlik paketinin ilk 10 maddesi Meclis Genel Kurulu'nda kabul edildi. Kabul edilen maddeler arasında kolluk amirinin emriyle arama yapılması, yüz kapatmanın suç kapsamına alınması, hakim kararı olmadan dinleme yapılabilmesi gibi tasarının en tartışmalı maddeleri de yer alıyor.
TBMM’de görüşülmeye başlanan İç Güvenlik Paketi’nin ilk 10 maddesi, muhalefetin tepkisine rağmen Genel Kurulu’nda kabul edildi.
TBMM Genel Kurulu'nda dün saat 14.00'de başlayıp bugün saat 05.00’e kadar süren ve muhalefetin tepkisinin damga vurduğu görüşmelerde, İç Güvenlik Paketi'nin 10 maddesi Meclis'ten geçti. TBMM'de 15 saatlik zorlu mesainin ardından tasarının kabul edilen ve en çok tartışılan başlıklar arasında yer alan ilk 10 maddesi şunları içeriyor:
- Kolluk amirinin emriyle üst araması yapılabilecek: Acil durumlarda kolluk amirinin sözlü emriyle kişinin üstü ya da aracı aranabilecek. Kolluk amirinin kararı 24 saat içinde görevli hâkimin onayına sunulacak. Aramaya ilişkin kişiye, arama gerekçesini de içeren bir belge verilecek.
- Polis, molotoflu saldırıya silah kullanacak: Polis; molotof, patlayıcı, yanıcı,yakıcı, boğucu, yaralayıcı ve benzeri silahlarla saldıran veya saldırıya teşebbüs edenlere karşı, saldırıyı etkisiz kılmak amacıyla ve etkisiz kılacak ölçüde silah kullanabilecek.
- Eylemlerde havai fişek,molotof,demir bilye ve sapan taşınmayacak: Eylemlerde havai fişek, molotof ya da demir bilye ve sapan taşıyanlara 2 yıl 6 aydan 4 yıla kadar hapis cezası verilecek. Ayrıca yasa dışı örgütlere ait amblem, pankart taşıyan veya üniforma benzeri giysilerle eyleme katılanlara da 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezası geliyor.
- Yüzünü kapatmak suç kapsamına alındı: Artık kimliklerini gizlemek için yüzlerini tamamen ya da kısmen kapatmak da suç kapsamında. Cezası 3 yıldan 5 yıla kadar hapis. Eğer yüzünü kapatan eylemci şiddete başvurur ya da yakıcı yaralayıcı madde bulundurursa cezanın alt sınırı 4 yıldan az olmayacak.
- Kamu malının zararını eylemci ödeyecek: Şiddete dökülen eylemlerde kamu malına zarar verilirse, zarar sorumlulardan karşılanacak.
- Hakim kararı olmadan dinleme yapılabilecek: Meclis Genel Kurulu'nda kabul edilen maddeler arasında acil durumlarda hakim kararı olmaksızın dinleme kararı alınması da yer alıyor. Emniyet Genel Müdürü ya da İstihbarat Dairesi Başkanının yazılı emri, 48 saat içinde yetkili ve görevli hakimin onayına sunulacak.
Vekiller protesto için yüzünü kapattı
İç Güvenlik Paketi'nin görüşülmesine başlandı
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
SON DAKİKA! Kara Duman Gökyüzünü Kapladı: Üsküdar'da işçilerin kaldığı konteynerlerde yangın
Son Dakika! Haberi Alan Babası Kalp Krizi Geçirmişti: Bolu'daki Yangında Ölen Dilara Defnedildi
BOLU KARTALKAYA OTEL YANGINI NEDENİ: Bolu Grand Kartal Otel yangını neden çıktı?
BOLU'DA YANAN OTEL HANGİSİ? Grand Kartal Otel kimin, ne zaman yapıldı? Mazhar Murtezaoğlu ile ilgili bilgiler...
Cam silmeye çıktığı 13’üncü kattaki pencereden düşüp, öldü