Hukukçulardan Cumhurbaşkanı Gül'e mektup
Aralarında Erdoğan Teziç, Mümtaz Soysal'ın da bulunduğu 14 hukukçu, "Anayasa değişikliği paketini bir daha görüşülmesi içinTBMM'ye geri gönderilmesi" talebini içeren mektubu Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e gönderdi.
Cumhurbaşkanı Gül'e gönderildiği belirtilen mektupta, TBMM'de kabul edilen Anayasa değişikliği konusunda "bazı endişelerin" olduğu ifade edildi.
Anayasaların insan haklarını güvence altına almak üzere siyasal iktidarı kısıtlamak için yapıldığı savunulan açıklamada, yasama ve yürütmenin bağımsız bir yargı organı tarafından denetlenmesinin çoğulcu bir demokrasiyi benimseyen bir siyasal iktidarın yararına olacağı bildirildi.
Hukukçuların Anayasa değişikliği paketine ilişkin şekil ve esas yönünden eleştirilerinin de yer aldığı mektupta, şunlar kaydedildi:
"1982 Anayasası döneminde bile siyasi partiler aralarında uzlaşarak anayasanın temel işlevine uygun önemli reformlar gerçekleştirmişlerdir. 1995 ve 2001 Anayasa Reformları bunların isabetli örneklerindendir. Bu deneyimleri bir yana iterek tek bir partinin dayatmasıyla Anayasa değişikliğine gidilmemelidir. Böyle bir yol seçilirse yapılacak anayasa değişikliği ulusun değil bu dayatmayı yapanların anayasası olur ve kalıcılık kazanamaz."
Cumhurbaşkanı Gül'den "Anayasa değişikliği paketinin bir daha görüşülmek üzere TBMM'ye geri göndermesinin" talep edildiği mektupta bunun "ülkede giderek tırmanmakta olan siyasal gerginliği ortadan kaldıracak ve uzlaşmaya dayalı gerçek bir anayasa reformunun yolunu açacağı" savunuldu.
Mektupta imzası bulunan 14 hukukçu arasında Erdoğan Teziç ve Mümtaz Soysal'ın yanı sıra İbrahim Kabaoğlu, Süheyl Batum ve Turgut Kazan da yer alıyor.