HSYK Başkanvekili:"Övünmüyoruz, utanıyoruz"
Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Başkanvekili Mehmet Yılmaz, Bursa'da düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, "En önemli husus, soruşturmalarımız. Mevzuat dışına çıkan ve görevini kötüye kullanan hakim ve savcıların davranışlarının müfettişler tarafından soruşturmalarını HSYK olarak başlattık. Raporlar gelmesi halinde yargının üzerine gölge düşürenleri uzaklaştıracağız, ihraç edeceğiz. HSYK başkanı 'övünüyor' dediler. Hayır övünmüyoruz. Utanıyoruz. Hangi meslek mensubu, kendi meslektaşını açığa alıp ihraç etmekten hoşlanır. En büyük utancımız bu bizim" dedi.
HSYK tarafından düzenlenen "2017-2021 Stratejik Plan Çalıştayı" Bursa Almira Otel'de başladı. Türkiye'nin birçok ilinden başsavcı, hakim ile savcıların katıldığı ve 11 Mayıs'a kadar devam edecek çalıştayda, Stratejik Plan çalışmaları anlatılacak. Çalıştayın açış konuşmasını yapan HSYK Başkanvekili Mehmet Yılmaz, hakim ve savcıların özlük haklarını en iyi hale getirmek için çalışmaların sürdüğünü söyledi.
Yılmaz, "Özlük haklarında iyileştirmeler yapacağız. Haksız yere mağdur edilmiş, terfisi engellenmiş hakim ve savcıların mağduriyetlerini gidermek için çalışma içinde olacağız. Yine, sadece atama, disiplin ve terfiyle ilgili değil, HSYK'nın ilgisi dışında kalan lojman, hakimlerin askerlik sorunu, diğer saygınlık isteyen sorunlar, bizim sorunumuz olacak. Bu konuda öncülük edeceğiz" dedi.
En son hukuku, kendi amaçlarına aracı kılan, mevzuat dışı davranan, mevzuattaki yetkilerini kötüye kullanan hakim ve savcılar için disiplin sürecini başlattıklarını vurgulayan Yılmaz, "Birçok hedefimize ulaştık. Çalışmayı, bilgi ödüllendiren terfi, atamayı hemen sağlayamıyoruz. Mesleğimizi bu sıkıntıdan kurtaracağız. Bu en önemli hedefimizdir. Özlük haklarımız, seçimden önce verilen sözler kısmen yapıldı. En önemli husus soruşturmalar. Mevzuat dışına çıkan, mevzuat yetkilerini kötüye kullanan, hakimlik ve savcılık mesleğinin topyekun yargılamanın saygınlığını azaltan davranan hakim ve savcılar hakkında müfettiş arkadaşlar gerekli soruşturmaları HSYK'nın izniyle başlattı. Onların düzenlediği raporlar tarafımıza ulaşmasıyla birlikte bulunduğu hal üzere görev devamın yargının saygınlığına ve güvenirliğine gölge düşüreceğine inandığımız savcı ve hakim arkadaşlarımızı geçici olarak meslekten uzaklaştıracağız. Raporların tamamlanmasıyla hakimlik ve savcılık mesleğinin görevine devamında artık fayda görünmeyen meslektaşlarımızı hakkında ihraç edeceğiz. Bu çalışmaların hepsi hukuk içinde yapılıyor. Hiç kimseye muhtaç olunmadan, hiçbir delil kirletilmeden hakim ve savcı yaptıklarıyla soruşturulur. 88 hakim açığa aldık, 15 ihracımız varö şeklinde konuştu.
"Övünmüyoruz, utanıyoruz"
Yılmaz, " 'HSYK başkanı övünüyor' dediler. Hayır övünmüyoruz. Utanıyoruz. Hangi meslek mensubu, kendi meslektaşını açığa alıp ihraç etmekten hoşlanır. En büyük utancımız bu bizim. Ama bu mesleği kim bu hale getirdi. 93 yıllık cumhuriyette, oluşan yargıya olan güveni, kim gerilere doğru götürdü. Hukuka ihanet eden, mesleğini ihanet eden insanı hangi anlayışla meslekte tutmaya devam edelim. Kim tutmaya devam eder. O zaman sizin gösterdiğimiz çabalara ihanet olmaz mı? Sadece biz değil, bizden sonra gelen nesilde inşallah buna izin vermeyecek. Hiçbir çıkar grubunun yargıda örgütlenmesine, hukuku kendi amaçlarının aracı hale getirmesine hiçbir hakim ve savcı izin vermeyecek. Her hakim savcı, peygamber postunda oturduğunu sorumluğunu iliklerine kadar hissedecekö diye konuştu.
"Tarafsız davranamayan hakim ve savcı mesleğimizde istemiyoruz"
Yapılan soruşturmalardan bir tanesinin çok tartışıldığını ve yargılama devam ederken de dünyadan birçok yargı kuruluşunun takip için geldiğini kaydeden Yılmaz konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Hakimlerin kararları nedeniyle meslekten ihraç edildiğini yargılandıklarını iddia ettiler. Ama 21 Ocak 2016 tarihli Anayasa Mahkemesi kararı var. Bu hakim ve savcıların bireysel başvuru yoluyla Anayasa Mahkemesi'ne götürdükleri bir takım talepler var. Sanırım gerekçesi bir ay önce falan yayınlandı. Anayasa Mahkemesi diyor ki, bütün taleplerle ilgili hiçbirinde adil yargılama hakkının ihlal edildiğine dair hiçbir emare yoktur. Açık dayanaktan yoksun taleplerinin reddine karar verilmiştir. Bu da bizim hukuk içinde kaldığımızın en büyük delili. Hiç kimseye garezimiz yok. Hiçbir düşünceye hiçbir yaşam biçimine ön yargımız yok. Sadece ve sadece müstakil olamayan tarafsız davranamayan hakim ve savcı mesleğimizde istemiyoruz. Tek kırmızı çizgimiz bu."
Açılış konuşmasının ardından çalıştay basına kapalı olarak devam etti.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
SON DAKİKA! Kara Duman Gökyüzünü Kapladı: Üsküdar'da işçilerin kaldığı konteynerlerde yangın
Son Dakika! Haberi Alan Babası Kalp Krizi Geçirmişti: Bolu'daki Yangında Ölen Dilara Defnedildi
BOLU KARTALKAYA OTEL YANGINI NEDENİ: Bolu Grand Kartal Otel yangını neden çıktı?
BOLU'DA YANAN OTEL HANGİSİ? Grand Kartal Otel kimin, ne zaman yapıldı? Mazhar Murtezaoğlu ile ilgili bilgiler...
Cam silmeye çıktığı 13’üncü kattaki pencereden düşüp, öldü