Hrant Dink davasında yakalama kararı
Hrant Dink Davası'nda eski Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Dairesi'nin Teknik Şube Müdürü Yunus Yazar hakkında "Silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan yakalama kararı çıkarıldı.
İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam eden duruşmada, sanıklardan eski Trabzon Emniyet Müdürü Reşat Altay’ın çapraz sorgusu yapıldı. Altay'a tutuklu sanıklardan eski İstihbarat Daire Başkanlığı C Şube Müdürü Ali Fuat Yılmazer ve eski Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek ile kimi sanıkların avukatlarınca bazı sorular soruldu.
Altay'ın tecrübeli bir emniyet mensubu olduğunu ve istihbarat şubede de görev yaptığını anımsatan Yılmazer, Dink cinayetinde sorumluluğun sadece şube müdürlerine yüklenemeyeceğini söyledi.
Yardımcı istihbarat elemanlarının hiçbir şekilde olaylara karışamayacağını vurgulayan Yılmazer, Altay'a "Erhan Tuncel hakkında, 'olaylara karışabilir' diye size bilgi geldi. Bu durum karşısında ne yaptınız?" diye sordu.
Altay, "O güne kadar bana istihbarat şube dairesinden Erhan Tuncel hakkında hiçbir şekilde rapor gelmedi. Ben olay yaşandıktan sonra yardımcı istihbarat elemanı Tuncel’in bu olayda adının geçtiğini öğrendim. Ayrıca ben istihbarat şubedeki müdürlere güvenmek zorundayım. Onları muhatap alırım." yanıtını verdi.
"Böyle bir olayın içinde olduğunu bilsem Ogün Samast'a silah vermezdim"
Duruşmaya Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) üzerinden bağlanan hükümlü sanık Yasin Hayal söz alarak, "Mahkeme heyeti huzurunda Dink ailesinden özür diliyorum. Ogün Samast'ın böyle bir olayın içinde olduğunu bilseydim ona silah vermezdim. Tahliyemi istiyorum" dedi.
Hayal, yazar Orhan Pamuk’tan da özür dilediğini dile getirdi.
Hayal'in sözlerine karşılık mahkeme heyeti başkanı Canel Rüzgar da, "Sen zaten tutuklu değil, hükümlüsün." şeklinde konuştu.
Duruşmada, sanıkların ve avukatlarının taleplerine geçildi.
Sanık Yunus Yazar hakkında yakalama emri
Davaya ilişkin ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, tutuklu sanıklar Yılmazer, Akyürek ve Demir'in, suçun vasıf mahiyeti, mevcut delil durumu, suçun alt ve üst sınırlarının kaçma kuşkusunu somutlaştırması, tutuklama tedbirinin ölçülü olması ve tutukluluk sınırının aşılmamasını dikkate alarak bu hallerinin devamına hükmetti.
Sanıklar Ahmet İskender ve Coşgun Çakar hakkındaki yakalama emri infazının beklenilmesi, sonucunun sorulmasını da kararlaştıran heyet, eski Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Dairesi'nin Teknik Şube Müdürü Yunus Yazar hakkında, Ankara 5. Sulh Ceza Hakimliğince yakalama emri çıkarıldığını ve infaz edilemediğini hatırlatarak, yüklenen "silahlı terör örgütüne üye olma" suçuna göre kaçma ihtimalinin bulunması nedeniyle bu sanık hakkında yakalama emri çıkarılmasına karar verdi.
Mahkeme heyeti, suçtan zarar görme ihtimaline dayanarak, Hrant Dink'in yakınları olan müştekiler Rahil, Arat, Sera, Hasrof ve Yervant Dink ile Delal Dink Koptaş'ın, davaya katılma taleplerinin kabulüne de karar vererek, İstanbul Emniyet Müdürlüğüne yazı yazılarak, 1 Ocak 2004 ile 19 Ocak 2007 tarihleri arasında azınlıklara yönelik tehditlere ilişkin yazılan ve tüm illere dağıtımı yapılan yazıların onaylı birer örneğinin mahkemeye gönderilmesinin istenilmesini kararlaştırdı.
Trabzon Emniyet Müdürlüğüne yazı yazılarak, Trabzon Emniyet Müdürü olarak görev yapan sanıklardan Reşat Altay'ın, göreve başlaması sonrası istihbarat şube müdürlüğü tarafından kendisine brifing verilmesine ilişkin sunumlar, dijital kayıtlar ve evrakların örneklerinin mahkemeye gönderilmesinin istenilmesini de kararlaştıran heyet, duruşmayı 3 gün yapılmak üzere 20, 21 ve 23 Haziran 2016'ya erteledi.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
SON DAKİKA HABERLERİ | Dikkat! Meteoroloji ve Valilik peş peşe uyardı: Çok kuvvetli olacak!
Şirin Elmas Hanilçi olayı! Şirin Elmas'a ne oldu, nasıl öldü?
Erzurum'da feci kaza! Otomobil alev aldı: 3 kişi can verdi
Depremleri önceden bilmek mümkün mü? Türk araştırmacı geliştirdi! O sistemi anlattı
HABER || Ahmet Özer tutuklandı! İddiaları reddetti: Konuşma dökümü ve hesap hareketleri