HDP'den Anayasa Uzlaşma Komisyonu açıklaması
Anayasa Uzlaşma Komisyonunun dağılmasına ilişkin HDP'den açıklama geldi. Parti Sözcüsü Ayhan Bilgen, anayasanın herhangi bir boyutunu tartışma dışı bırakmayı demokratik bir yöntem olarak görmediklerini belirterek, "Başkanlığa karşı olmamızla tabular oluşturmayı birbirinden ayırt etmek gerektiğini düşünüyoruz" dedi.
Bilgen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin gerçekten demokratik, çoğulcu ve barışı tesis etmeyi kolaylaştıracak bir anayasaya ihtiyacı olduğunu bildirdi. Demokratik bir tartışma ortamı içerisinde, Türkiye'nin ve toplumun ihtiyaçlarını önceleyen bir yaklaşım sergilemenin bütün siyasi aktörlerin sorumluluğu olduğunu vurgulayan Bilgen, anayasa görevi ve fırsatını heder etmeme konusunda siyasetçilerin, dikkatli ve uzlaşmadan yana bir tavır sergilemesinin önemine değindi.
Bekir Bozdağ'dan Anayasa Uzlaşma Komisyonu açıklaması
AK Parti Sözcüsü Çelik'ten Anayasa Uzlaşma Komisyonu açıklaması
Bilgen, şöyle devam etti:
"Biz daha yapım yönteminin tartışıldığı bir toplantı olarak görüyoruz bu ortamı. Henüz yapım yöntemi ile ilgili tartışma tüketilmeden içerik ile ilgili gerekçeyle komisyonun dağılması kabul edilebilir bir durum değil. Bundan sonrasına dair bir yeni iradenin gelişmesi gerekiyor. Biz en geniş uzlaşma ile anayasa yapılmasını arzu ediyoruz. İçerik ile ilgili düşüncelerimiz farklı olabilir ama yapım yöntemi konusunda toplumsal katılıma da açık bir mekanizma kurulur ve siyasi partiler bu konuda dayatmada bulunmazlarsa sivil siyasetin bu yönde zaten gecikmiş olan sorumluluğunu yerine getirmesi mümkün olabilir. Masanın tekrar kurulması konusunda yapım yöntemi ile ilgili nasıl bir formülün gelişeceği bence belirleyici, eğer CHP'nin tavrı ilk dört madde ve başkanlık ile ilgili idiyse, gerçekten öyleyse biz her şeyin konuşulmasını, her şeyin tartışılmasını demokratik bir anayasa yapımı açısından önemsiyoruz ama bizim açımızdan ortamın anayasa yapmaya, anayasayı tartışmaya uygun hale getirilmesi içerik tartışmasından daha önce geliyor."
Anayasa Uzlaşma Komisyonu dağıldı
Garo Paylan komisyonda yaşananları anlattı
Ortamı gerçekten yeni bir anayasa yapıyor algısını güçlendirecek bir atmosfere taşıyacak bir girişimin kendileri açısından değerli olduğunu anlatan Bilgen, "Bunu dikkate alan bir öneri elbette önemlidir. Yoksa Ankara'da anayasa tartışırken bir taraftan da birbirimizi boğazlamaya devam edersek bu şüphesiz son derece meşruiyeti tartışmalı ve şüpheli bir girişim olarak algılanacaktır" dedi.
Bilgen, şunları kaydetti:
"Biz (AK Parti'ye) kapıyı baştan kapatmıyoruz ama gelecek önerinin teklifinin nasıl olduğu, ne içerikte olacağı şüphesiz önemlidir, belirleyicidir. Biz anayasanın herhangi bir boyutunu tartışma dışı bırakmayı demokratik bir yöntem olarak görmüyoruz. Başkanlığa karşı olmamızla tabular oluşturmayı birbirinden ayırt etmek gerektiğini düşünüyoruz. İçerikte biz karşıyız ama anayasanın 'şurası konuşulmaz burası tartışılmaz' dediğinizde o zaman bir uzlaşma çıkmaz zaten, anayasa yapmaksa zaten siyasetin uzlaşma becerisi ile ilgilidir. Elbette bizim önceliklerimiz, bizim önerilerimiz farklı ama anayasanın tümü üzerinde ve yeni bir siyaset yeni bir ruh esas alınmadığı takdirde buna yeni anayasa denilemez anayasa değişikliği denir ancak biz bir değişiklik değil bir mantık, bir çoğulcu felsefe, kapsayıcı barışa katkı sunacak bir genel yaklaşımın yeni anayasaya egemen olması gerektiğini savunuyoruz. Bunun da model tartışmasından önce geldiğini düşünüyoruz."
Beştaş: "Her türlü dayatmaya karşıyız"
Komisyonun HDP'li üyesi Meral Danış Beştaş da son gelişmeler üzerine partilerinin yetkili kurullarını toplayarak değerlendirme yapacaklarını söyledi. Beştaş, "Bu mevcut durumu tartışacağız. Anayasa yapım süreci ile ilgili yaklaşımımızı kamuoyu ile paylaşacağız. Anayasa yapım sürecinin gerçekten halk ile birlikte katılımcı bir yöntemle yapılması gerektiği konusunda ısrarcıyız. Her türlü dayatmaya karşıyız. Dayatmalarla değil, şeffaf katılımcı bir yöntem ile Anayasa yapımının halk ile birlikte bu sürecin devam ettirilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bu böyle aceleye, oldu- bittiye getirilecek tek partinin düşüncelerini yansıtan bir yöntem ile olmaz. Tartışmaların devam etmesi gerekiyor. Türkiye'nin halen bir anayasası yok. Ama, bu konudaki tutumumuzu belirlemek için yetkili kurullarla bir araya geleceğiz. Durumu değerlendirip kamuoyuna açıklama yapacağız" dedi.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
KABİNE TOPLANTISI GÜNDEM KONULARI 23 ARALIK 2024 | BUGÜN Kabine Toplantısı saat kaçta? Memur ve emekli zammı, asgari ücret...
SON DEPREMLER LİSTESİ 23 ARALIK 2024: Az önce deprem mi oldu, nerede, kaç şiddetinde? AFAD son deprem listesi! Malatya, Muğla...
İlk Türk Hava Şehidinin Hüzünlü Hikayesi! Fethiye'nin İsmi Şam'dan Geldi! Atatürk O İlçenin İsmini Değiştirdi...
Vahe Kılıçarslan'a Ağır Suçlama: Kaza Mağduru Kadından 5 Milyon TL'lik Tazminat Davası
Son Dakika! Beşar Esad'ın Suriye'den Kaçışı: Gizemli Süreç ve Perde Arkası