"Hayata Dönüş" savcısının dosyası HSYK'ya
Kamuoyunda "Hayata Dönüş Operasyonu" olarak bilinen 2000 yılındaki cezaevi isyanlarının bastırılmasıyla ilgili 10 yıl boyunca sorumlulara karşı dava açmadığı gerekçesiyle hakkında dava açılan İstanbul Cumhuriyet Savcısı Ali İhsan Demirel'in yargılanmasına, Yargıtay 5. Ceza Dairesinde devam edildi. Sanık Demirel'in tutuklanması talebinin reddedildiği duruşmada mahkeme, savcı Demirel hakkındaki dosyayı hakkındaki şikayetler nedeniyle HSYK'ya da göndermeye karar verdi.
Sanık Demirel'in duruşmalardan vareste tutulduğu için katılmadığı duruşmaya, müdahil avukatları katıldı.
Duruşmada, mağdur avukatlarının, Savcı Demirel hakkında Hakimler ve Savcılar Yüksek Kuruluna (HSYK) gönderdikleri şikayet dilekçeleri okundu.
'Hayata Dönüş'te bir plan daha
Şikayet dilekçelerine karşı diyecekleri sorulan mağdur yakınlarının avukatı Engin Gökoğlu, savcının görevi kötüye kullanma suçuna 1-3 yıl hapis cezası öngörüldüğünü hatırlatarak, olayda hayatını kaybeden ve yaralanan maktul ve mağdurlar için suçun ayrı ayrı değerlendirilerek cezanın hesaplanmasını istedi.
Gökoğlu, daha önceki duruşmada yargılamadan vareste tutulan sanık Demirel hakkındaki bu kararın kaldırılmasını talep etti.
Hayata Dönüş davası kilitlendi
"Olayda sorumluluğu fazladır"
Bayrampaşa Cezaevi'nde 12 kişinin öldüğü olayla ilgili soruşturmayı yürüten Savcı Demirel'in, görevini savsakladığını öne süren Gökoğlu, "Sorumluluğu çok büyüktür. Huzurda zaten hiçbir bilgi vermedi. Hiçbir şeyi hatırlamadığını söyledi. Öldürülenlerin ailelerinin artık bu yargılamadan da bir beklentisi kalmamıştır. Olayda sorumluluğu fazladır. Bu nedenle yargılanması huzurunuzda yapılmalıdır" diye konuştu.
'Hayata Dönüş'ün savcısı sustu
Olayla ilgili sadece operasyonu katılan erlerin yargılandığı bir soruşturmanın yürütüldüğünü hatırlatan Gökoğlu, "Yargılama İstanbul'da sürmektedir. Savcı da İstanbul'da görevlidir. Delillere tesis etme ihtimali göz önünde bulundurularak, Savcı Demirel'in tutuklanmasını talep ediyoruz" dedi.
Görüşü sorulan Yargıtay Cumhuriyet Savcısı, katılan vekilinin, sanığın duruşmalardan vareste tutulması kararının kaldırılması talebinin, sorgusu yapıldığı için reddine karar verilmesini istedi.
Yargıtay Cumhuriyet Savcısı, Demirel'in tutuklanması talebinin de "sorgusu tamamlandığı ve öngörülen cezanın üst sınırı göz önüne alınarak" reddine karar verilmesi yönünde görüş bildirdi.
Ara karar
Verilen aranın ardından, Yargıtay 5. Ceza Dairesi heyeti ara kararını açıkladı.
Demirel'in duruşmalardan vareste tutulması kararının kaldırılması talebi reddedildi.
Heyet, sanık Demirel'in tutuklanması talebinin de "sanığa yüklenen suçun mahiyeti, cezanın üst sınırı, sorgulamanın yapılmış olması, delil durumunda bir değişiklik bulunmaması ve katılan avukatlarının soruşturmanın genişletilmesi için yeni bir araştırma talebi olmaması" nedenleriyle reddedildiğini bildirdi.
Savcı Demirel hakkındaki dosyanın, hakkındaki şikayetler nedeniyle HSYK'ya da gönderilmesine karar verildi.
Duruşma, Yargıtay Cumhuriyet Savcısının esas hakkındaki mütalaasını hazırlaması için ertelendi.
Savcı Demirel hakkındaki şikayetler
Mağdur aileleri, İstanbul Cumhuriyet Savcısı Ali İhsan Demirel hakkında, "operasyonun sorumluları hakkında 10 yıl boyunca dava açmadığı, 2010 yılında ise sadece 39 ere dava açıldığı" gerekçesiyle suç duyurusunda bulunmuştu.
Bakırköy 15. Ağır Ceza Mahkemesi, Demirel hakkında, "görevinin gereklerine aykırı hareket etmek, görevini ihmal etmekten" kamu davası açmıştı.
Demirel, savcı olması nedeniyle ilk derece mahkemesi sıfatıyla Yargıtay 5. Ceza Dairesinde yargılanıyor.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
SON DAKİKA! Kara Duman Gökyüzünü Kapladı: Üsküdar'da işçilerin kaldığı konteynerlerde yangın
Son Dakika! Haberi Alan Babası Kalp Krizi Geçirmişti: Bolu'daki Yangında Ölen Dilara Defnedildi
BOLU KARTALKAYA OTEL YANGINI NEDENİ: Bolu Grand Kartal Otel yangını neden çıktı?
BOLU'DA YANAN OTEL HANGİSİ? Grand Kartal Otel kimin, ne zaman yapıldı? Mazhar Murtezaoğlu ile ilgili bilgiler...
Cam silmeye çıktığı 13’üncü kattaki pencereden düşüp, öldü