Hayata Dönüş operasyonunda cezaevinde olan 5 tutukludan tazminat davası
Eş zamanlı olarak 19 Aralık 2000 tarihinde 20 ayrı cezaevinde yapılan Hayata Dönüş operasyonu sırasında Ümraniye Cezaevi'nde bulunan 5 tutuklu, operasyon sırasında yaşadıkları hak ihlallerini gerekçe göstererek Maliye Hazinesi aleyhine toplam 800 bin liralık manevi tazminat davası açtı. Davacılar, bu tutarın 15 yıllık faizi ile birlikte tahsil edilmesini istedi.
Dava açanlardan ikisi, operasyon günü yargılandıkları mahkemeler tarafından tahliye edildiklerini, ancak aynı gün yapılan operasyon nedeni ile tahliye işlemlerinin gerçekleşmediğini belirtirken, biri de operasyon sırasında isabet eden şarapnel parçası nedeni ile bir gözünü tamamen kaybettiğini, bir gözünde de görme kaybı oluştuğunu belirtti.
19 Aralık 2000 tarihinde 20 cezaevinde eşzamanlı yapılan Hayata Dönüş operasyonu sırasında örgüt üyeliğinden Ümraniye Cezaevi'nde tutuklu bulunan Cengiz Karakaş, Hasan Yüksel, Özgür Sağlam, Vedat Çelik ve Zerif Karadaş, avukatları Several Ballıkaya Çelik ve Murat Çelik aracılığı ile Maliye Hazinesi aleyhine toplam 800 bin liralık manevi tazminat davası açtılar.
Avukat, 5 müvekkili için biri İstanbul Ağır Ceza, diğerleri de Bakırköy Ağır Ceza Mahkemeleri'ne açtığı 5 ayrı davada, tüm müvekkillerinin Hayata Dönüş operasyonunun yapıldığı 19 Aralık 2000 tarihinde Ümraniye Cezaevi'nde tutuklu bulunduklarını kaydetti.
Tahliye oldukları gün operasyon yapılınca cezaevinden çıkamadılar
Müvekkilleri Vedat Çelik'in yargılandığı İstanbul 4 Numaralı DGM, Zerif Karadaş'ın da İstanbul 2 Numaralı DGM tarafından operasyon günü olan 19 Aralık tarihinde tahliye edildikleri bilgisine yer verilen dilekçede, "Ancak aynı gün yapılan Hayata Dönüş operasyonu nedeni ile tahliye işlemleri gerçekleşmemiştir" dedi.
Dört gün süren operasyondan sonra cezaevinde bulunan tüm tutuklu ve hükümlüler hakkında, "Cezaevi idaresine karşı ayaklanma, kamu malına zarar verme, faili gayrimuayyen şekilde adam öldürme ve yaralama" suçlarından yeniden tutuklama kararı verildiğini hatırlatan dilekçede, müvekkillerinin de aralarında bulunduğu tüm tutuklu ve hükümlüler hakkında aynı suçlardan Üsküdar 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açıldığı belirtildi.
Hayata dönüş operasyonu davasında herkese beraat
İsyandan açılan dava 15 yıl sonra beraatle sonuçlandı
Müvekkillerinin bu suçlamalar nedeni ile yaklaşık 8 ay tutuklu kaldıktan sonra 31 Ağustos 2001 tarihinde haklarında tahliye kararı verildiği belirten dilekçede, haklarında Üsküdar 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde açılan davanın da Anadolu 5. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 22 Ocak 2016 tarihinde karara bağlandığı belirtildi.
Operasyon sırasında Uzman Çavuş Nurettin Kurt'u öldürmekle suçlanan müvekkillerinin, bu suçun işlemediklerinin anlaşılması nedeni ile bu suçtan beraat ettikleri hatırlatılan dilekçede, zaman aşımı nedeni ile müvekkilleri hakkında diğer suçlamaların da düşürüldüğü belirtildi.
Operasyonda bir gözünü kaybetmiş
Müvekkillerinin dört gün süren operasyonlar esnasında kullanılan ağır silahlar ve kimyasal gazlar nedeni ile son derece zor anlar yaşadıklarını ve şans eseri ölümden döndükleri ifade edilen dilekçede, müvekkillerinin kalmış olduğu koşullarda güvenlik güçlerinin kullanmış olduğu ateşli silahlar ve kimyasal gazlar nedeni ile çok sayıda arkadaşını kaybettiklerini ifade etti.
Dilekçede, "Otopsi raporlarında ölümlerin nedeni yüksek kinetik enerjili silahlarla yapılan atışlar olduğu belirtiliyor. Çok sayıda insan organ kaybı yaşadı, mahpusların tamamı kullanılan kimyasal gazlardan etkilendi. Müvekkillerimden Özgür Sağlam gözüne isabet eden şarapnel parçası nedeni ile yaralandı, bir gözünü tamamen kaybetti, diğer gözünde ise kısmi görme kaybı var" dedi.
Hayata Dönüş operasyonu sonrası Üsküdar Sulh Ceza Mahkemesi'nin hiçbir gerekçe ve maddi delile dayanmadan cezaevlerinde bulunan tüm mahpuslar hakkında tutuklama kararı verdiği belirtilen dilekçede, "Bu tutuklama kararı 8 ay boyunca kaldırılmamış ve mağduriyetin artmasına neden olmuştur. Aradan geçen 15 yılın ardından yargılamayı yürüten mahkeme, ateşli silah bulundurma ve cezaevi idaresine karşı toplu isyan suçlaması hakkında davayı düşürdü, adam öldürme suçlarından da beraat kararı vermiştir" denildi.
Operasyon sırasında müvekkillerinin şans eseri ölümden kurtulduklarını savunulan dilekçede, "Aradan 15 yıl geçtiği halde o gün yaşadıkları travmanın etkisi altında hala çıkamamışlardır. Müvekkiller maddi ve manevi olarak büyük zarar görmüştür. Yaşadıkları nedeniyle halen sağlıklı bir yaşam, sağlıklı bir düzen kuramamışlardır. Ayrıca 15 yıl süren bu yargılama boyunca adam öldürme gibi ağır bir suçlamanın muhatabı olarak ceza tehdidi altında yaşamıştır" dedi.
800 bin liralık tazminat 15 yıllık faizi ile isteniyor
Avukatlar Several ve Murat Çelik, 5 müvekkili için Maliye Hazinesi aleyhine açtığı 5 ayrı davada toplam 800 bin TL tutarında manevi tazminat talebinde bulundular. Avukatlar, bu tutarın 15 yıllık faizi ile birlikte tahsil edilmesine karar verilmesini istediler.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Ankara'da korkunç kaza! Önüne gelene çarptı
KABİNE TOPLANTISI GÜNDEM MADDELERİ | Kabine Toplantısı ne zaman, YARIN MI? Asgari ücret, Suriye’deki gelişmeler...
Kayak Merkezlerinde Yılbaşı Yoğunluğu
100 Binde 1 Görülüyor: Doktorlar Ameliyatta 'Mide' Şoku!
Bu Kaçıncı? Fenomenin 'Estetik' Ölümü Sonrası Aynı Soru Gündemde: Her Estetik Güvenli Mi?