"Hayata Dönüş" davasında eski jandarma komutanına zorla getirme kararı
Bayrampaşa Cezaevi'ndeki "Hayata Dönüş Operasyonu" sırasında görev sınırlarını aşarak 12 kişinin ölümüne sebep oldukları, 29 kişiyi öldürmeye teşebbüs ettikleri öne sürülen dönemin 39 jandarma görevlisinin yargılandığı davada, koruma kararı bulunan tanık Zeki Bingöl hakkında yeniden zorla getirilme kararı verildi.
Bakırköy 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, 8 tutuksuz sanık ile tarafların avukatları katıldı.
Söz alan katılanların avukatı Hasan Fehmi Demir, taleplerini yazılı olarak mahkemeye sunduklarını belirterek, dönemin Adalet ve İçişleri bakanları ile bürokratları hakkında fezleke düzenlenip Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderildiğinin Eyüp Savcılığı tarafından bildirildiğini, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın görevsizlik ve takipsiz kararı verdiğini söyledi.
Demir, görevsizlik kararının Eyüp Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderilmiş olması gerektiğini ifade ederek, "Bu fezlekelerin akıbetinin
sorulmasını talep ediyoruz. Ayrıca mağdurların da duruşmada hazır bulundurulmasını istiyoruz. Zeki Bingöl'ün adresinin tespit edildiğini ancak geçen duruşmada müzakereye verilen cevapta jandarmanın zorla getirme kararı olmadığından Zeki Bingöl'ü getirmediklerini, böyle bir yetkilerinin olmadığını söylemişler. Onun için Zeki Bingöl hakkında zorla getirme kararının alınmasını istiyoruz" diye konuştu.
Mahkeme Başkanı Hayri Özdal, bir kısım tanıkların talimatla ifadesinin alındığını söyledi.
Geçen duruşmada Bayrampaşa Cezaevi'nde yapılan operasyonla ilgili o dönem Milli Güvenlik Kurulu'nun (MGK) aldığı bir karar olup olmadığı ile ilgili yazılan yazıya, MGK tarafından herhangi bir kararın alınmadığının belirtildiği bildirildi.
Bir kısım katılanların avukatları, tanık beyanlarına karşı daha sonra beyanda bulanacaklarını ifade etti.
Duruşmada söz alan Zülfikar Kuş, davaya katılma talebinde bulunduğunu dile getirerek, "Olay tarihinde Bayrampaşa Cezaevi'nde tutukluydum. Olay nedeniyle yaralanmıştım. Davaya katılmak istiyorum. Olay nedeniyle rahatsızlanmıştım halen nefes almakta zorlanıyorum" diye konuştu.
Ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, davaya katılma talebinde bulunan Zülfikar Kuş'un olay tarihinde Bayrampaşa Cezaevi'nde tutuklu olduğunu, olaydan zarar gördüğünü, bu nedenle katılmak istediğini belirttiğinden, olay tarihinde Bayrampaşa Cezaevi'nde tutuklu olup olmadığının, tutuklu ise hangi koğuşta bulunduğu hususunun bildirilmesine hükmetti.
Mahkeme heyeti, Jandarma Genel Komutanlığı'na yazı yazılarak, Aralık 2000'de özel harekat, arama kurtarma ve özel operasyon taburunun personel listesinin bildirilmesini ve Jandarma Genel Komutanlığı Hukuk Hizmetleri Başkanlığı ve Adli Müşavirliği'ne yazı yazılarak, Bayrampaşa Cezaevi operasyonuna ilişkin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne gönderilen dosyanın bir örneğinin mahkemeye gönderilmesini istedi.
"Hayata Dönüş Operasyonu" olarak bilinen olay nedeniyle suç tarihi de yazılarak dönemin Adalet ve İçişleri bakanları hakkında düzenlenmiş fezleke bulunup bulunmadığının, fezleke varsa sonucunun bildirilmesi için Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı ve İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na yazı yazılmasını kararlaştıran mahkeme heyeti, avukatların İstanbul dışında başka cezaevinde bulunan katılanların duruşmada hazır edilmesi talebinin, katılanların duruşmada bulundurulma zorunluluğunun olmaması nedeniyle reddine hükmetti.
Mahkeme heyeti, tanık Zeki Bingöl'ün adresi de yazılarak hakkında yeniden zorla getirme kararı çıkarılmasına karar vererek, duruşmayı erteledi.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
SON DAKİKA! Kara Duman Gökyüzünü Kapladı: Üsküdar'da işçilerin kaldığı konteynerlerde yangın
Son Dakika! Haberi Alan Babası Kalp Krizi Geçirmişti: Bolu'daki Yangında Ölen Dilara Defnedildi
BOLU KARTALKAYA OTEL YANGINI NEDENİ: Bolu Grand Kartal Otel yangını neden çıktı?
BOLU'DA YANAN OTEL HANGİSİ? Grand Kartal Otel kimin, ne zaman yapıldı? Mazhar Murtezaoğlu ile ilgili bilgiler...
Cam silmeye çıktığı 13’üncü kattaki pencereden düşüp, öldü