hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Hatay belediye başkanı adayları! AK Parti, CHP Hatay adayları kimler? MHP, DEM, TİP, İYİ Parti Hatay Büyükşehir adayları ve yaşamları bilgileri, hayatı!

    Hatay belediye başkanı adayları AK Parti, CHP Hatay adayları kimler MHP, DEM, TİP, İYİ Parti Hatay Büyükşehir adayları ve yaşamları bilgileri, hayatı
    expand

    31 Mart 2024’te gerçekleşecek olan 2024 Türkiye yerel seçimleri için AK Parti, CHP, MHP, İYİ Parti, TİP ve DEM Parti Hatay belediye başkan adaylarını YSK’ya sunacak. Medyada en çok merak edilen ve Lütfü Savaş'ın adaylığıyla daha da gündeme gelen Hatay Belediye başkanlığı için adaylar sorgulanıyor. Peki, Hatay Belediye Başkan adayları kimler? İşte 2024 Türkiye yerel seçimleri için AK Parti, CHP, MHP, TİP, İYİ Parti ve DEM Parti Hatay belediye başkanı adayları…

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Hatay seçmenleri sandıkta oy kullanacakları partilerin belediye başkanı adaylarını araştırmaya başladı. Büyükşehir ve il belediyeleri ile ilçe belediyeleri partiler arası rekabetin en fazla olduğu alanlar olarak göze çarpıyor. Siyasi partiler buralardan belediye başkanı seçilmek için adına güçlü isimleri ön plana çıkarıyorlar. İşte Hatay seçimi ile ilgili tüm detaylar…

    HATAY'IN İLÇELERİ NELER?

    İlin Altınözü, Antakya, Arsuz, Belen, Defne, Dörtyol, Erzin, Hassa, İskenderun, Kırıkhan, Kumlu, Payas, Reyhanlı, Samandağ ve Yayladağı olmak üzere 15 ilçesi vardır.

    AK Parti Hatay Belediye Başkan Adayı Mehmet Öntürk kimdir? 

    Mehmet Öntürk, 18 Mart 1970’te Hatay Kırıkhan’da doğdu. Babasının adı Bekir, annesinin adı Yüksel’dir.

    İktisatçı, Sanayici, Çiftçi; Çukurova Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İngilizce İktisat Bölümünü bitirdi.

    Tarım ve Tarıma Dayalı İşletmecilik Yapmaktadır. Antakya Ticaret Borsası Başkan Yardımcılığı görevini yürüttü.

    2002-2007 Yılları arasında AK Parti Kırıkhan İlçe Başkanlığı Görevinde bulundu.

    24. Dönem AK Parti Hatay Milletvekili seçildi. Tarım Orman ve Köy İşleri Komisyonu,  Çevre  ve KİT Komisyonu Üyeliklerinde bulundu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İyi düzeyde İngilizce bilen Öntürk, evli ve 2 çocuk babasıdır.

    CHP Hatay Belediye Başkan Adayı Lütfü Savaş kimdir?

    Doç. Dr. Lütfü Savaş 1965 yılında Hatay'ın Yayladağı ilçesi Dağdüzü Köyü'nde doğmuş, ilk, orta ve lise öğrenimini Antakya'da tamamlamıştır. 1984 yılında Eskişehir Anadolu Üniversitesi Tıp Fakültesi'ne girmiş, 1990 yılında mezun olmuştur. 1990-96 yıllarında Kayseri Develi ve Balıkesir Burhaniye'de Adalet Bakanlığı'na bağlı kurumlarda pratisyen hekim olarak görev yapmıştır. 1996 yılında İstanbul Okmeydanı SSK Eğitim Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Bölümü'nde uzmanlık eğitimine başlamış, 2000 yılında uzman olmuştur. Aynı yıl Başkent Üniversitesi Adana Eğitim Araştırma Hastanesi'ne öğretim üyesi olarak girmiş, hastanenin Mikrobiyoloji Laboratuvarının kuruluşunda önemli görevler üstlenmiştir. 2002 yılında Mustafa Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesi'nin kuruluşunda görev almak üzere memleketi olan Hatay'a geri dönmüş, burada kurucu başhekim yardımcısı ve Rektör Danışmanı olarak idari görevler üstlenmiştir. Akademik ve idari alanlarda pek çok deneyimi ve başarısı bulunan Lütfü Savaş 2007 yılında doçentlik ünvanını almıştır.

    Hemşehrilerine ve Antakya'ya daha fazla hizmet verebilmek amacıyla 2009 yerel seçiminde Adalet ve Kalkınma Partisi’nin daveti üzerine Antakya Belediye Başkanlığı'na aday olan Doç. Dr. Lütfü Savaş, halkın büyük çoğunluğunun oyunu alarak belediye başkanı seçilmiş, başkanlığı döneminde alt ve üst yapı ile ilgili hizmetlerin yanı sıra eğitim, sanat, spor, sosyal ve kültürel alanlarda da çok sayıda hizmete imza atmıştır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    2014 yerel seçiminde yeni kurulacak Hatay Büyükşehir Belediye Başkanlığı için Cumhuriyet Halk Partisi çatısı altında aday olan Lütfü Savaş, yine halkın büyük desteğiyle Büyükşehir Belediye Başkanı seçilmiştir. Bu başarısını 2019 yerel seçiminde tekrar yenileyerek ikinci kez Büyükşehir Belediye Başkanı seçilmiştir.

    Üç dönem üst üste Belediye Başkanı seçilen Lütfü Savaş, Hatay'ın bir spor kenti olmasına da katkı sağlamış, Türkiye'nin ikinci büyük spor kompleksini şehre kazandırmıştır. Sporda elde ettiği başarılardan bazıları; Aba Güreşi Federasyonunun kurulması, Uluslararası Aba Güreşi müsbakalarının Hatay'da gerçekleştirilmesi, Hatay Büyükşehir Belediyesi Kadın Basketbol Takımının kurulması ve ardından iki kez Cumhurbaşkanlığı Kupası'nın kazanılması, Hatayspor'un 2020 yılında Süper Lig’e çıkarılmasıdır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Savaş ayrıca 2017 yılında Hatay'ın EXPO-2021 organizasyonu ev sahipliğini ve UNESCO Dünya Gastronomi Şehri ünvanını şehre kazandırmıştır.

    Evli ve iki çocuk babası olan Lütfü Savaş'ın eşi Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalın'nda öğretim üyesidir.

    İYİ Parti Hatay Belediye Başkan Adayı Nusret Cömert kimdir?

    Damnus Enerji ve Yatırım A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Nusret Cömert, 1984 – 2014 yılları arasında 30 yıl Royal Dutch Shell’de görev yapmıştır. 12 yıl boyunca Türkiye’de petrol ürünleri konusunda faaliyet göstermiş, bu dönemde Shell Türkiye’nin, akaryakıt sektörünün liberasyon sürecinde transformasyonunu gerçekleştirmiştir. Peşinden Royal Dutch Shell’in Londra’daki merkezinde iki yılı aşkın bir süre, içerisinde Türkiye’nin de yer aldığı Doğu Akdeniz Bölgesi İş Geliştirme Müdürü olarak atanmıştır. Türkiye’deki doğal gaz ve enerji şirketini kurmuş, Genel Müdürlüğünü yürütmüştür. 2002 – 2014 yılları arasında Türkiye’de arama ve üretim ile doğal gaz ve enerji faaliyetlerinin Murahhas Azası ile kurucusu olduğu Shell Enerji A.Ş.’nin (SEAŞ) Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini sürdürmüştür. Türkiye’de doğal gaz sektörünün liberasyonu sürecinin öncülüğünü yapmış, SEAŞ’ı Türkiye’de ilk özel doğal gaz ithalat ve toptan satış şirketi olarak faaliyete başlatmıştır. Shell’in Türkiye’de Akdeniz ile Batı Karadeniz’de offshore petrol ve doğal gaz arama, Güney Doğu Anadolu Bölgesinde ise kaya petrolü arama faaliyetlerine başlamasını gerçekleştirmiş, petrol ve doğal gaz arama alanında Ortadoğu ve Kuzey Afrika Liderlik Ekibi, doğal gaz ve enerji alanında Avrupa Liderlik Ekibi Üyeliklerini yapmıştır. Dört yıl Akfen Holding A.Ş.’nin Bağımsız Yönetim Kurulu Üyeliğini yapmış olup halen Borusan Mannesman Bağımsız Yönetim Kurulu Üyesidir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Cömert Makina Mühendisi olup MBA eğitimi almıştır. Harvard Üniversitesi İleri Liderlik Kıdemli Akademi Üyesi ve IMD Business School Alumnisidir. Trinidad ve Tobago Cumhuriyeti Türkiye Fahri Başkonsolosu, İstanbul Konsoloslar Heyeti (ICC) Yönetim Kurulu Üyesi, Harvard Mezunlar Derneği Başkan Yardımcısı, TÜSİAD’ın 15 yıl üyesi, DEİK Türkiye-Orta Amerika ve Karayipler İş Konseyi Yürütme Kurulu Üyesi, Kadir Has Üniversitesi Enerji ve Sürdürülebilir Kalkınma Uygulama ve Araştırma Merkezi Danışma Kurulu Üyesi, Harvard Club of New York City ve Galatasaray Kulübü üyesidir.

    TİP Hatay Belediye Başkanı Adayı Gökhan Zan kimdir? 

    Gökhan Zan (d. 7 Eylül 1981, Hatay), stoper mevkisinde görev yapmış eski Türk millî futbolcudur.Gökhan Zan, profesyonel futbol kariyerine 1999'da Hatayspor'da başladı. Hatayspor formasıyla oynadığı 13 lig maçında 2 gol attı.Gökhan Zan, 2 kez 19 yaş altı, 7 kez de 21 yaş altı millî takımlarda görev aldı. Türkiye'yi 2008 Avrupa Futbol Şampiyonası'nda temsil eden Zan, toplamda 42 kez millî formayı giyerken fileleri sarsamadı. Bir süre aday kadroya çağırılamayan Gökhan Zan, 2012-13 sezonundaki performasının ardından Abdullah Avcı tarafından tekrar kadroya dahil edildi.

    Gökhan Zan, 22 Mart 2023 tarihinde İYİ Parti'ye katıldı. 2023 Türkiye genel seçimlerinde milletvekili aday adayı oldu ancak seçilemedi.

    27 Aralık 2023'te Zan, "Bilindiği üzere siyasete girme nedenim Hatay'a destek olabilmek, deprem gibi ağır bir felaketin ardından Hataylı kardeşlerimin sesini Meclis'te duyurabilmekten ibaretti. Gelinen noktada siyaset arenasında bunun pek de mümkün olmadığını görmemden hareketle İYİ Parti'den istifa ediyorum" diyerek İYİ Parti'den istifa etti.

    12 Şubat 2024'te Türkiye İşci Partisi'nden 2024 Türkiye yerel seçimleri için Hatay Büyükşehir Belediye Başkan adayı oldu.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow