hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Has son yolculuğuna uğurlandı

    Has son yolculuğuna uğurlandı
    expand

    Vefat eden işadamı Kadir Has'ın cenazesi Küçükyalı mezarlığında defnedildi. Has, devlet töreniyle uğurlandı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Devlet Üstün Hizmet Madalyası sahibi Kadir Has için ilk tören 'en önemli eserim' dediği Kadir Has Üniversitesi'nde yapıldı.
     
    Törende, Kadir Has'ın Türk bayrağına sarılı naaşı önünde, manevi oğulları, yakınları ve öğrencileri saygı duruşunda bulundu.
     
    Buradaki törene hükümet adına Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ve Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik katıldı.
     
    Dışişleri Bakanı Gül, "Kadir Has ne zaman beni aramışsa, bu, yapacağı bir hizmetin önünün açılması için olmuştur" dedi.
     
    Milli Eğitim Bakanı Çelik de, "Kadir Has, birşeylere sahip olmayı değil, sahip olduğunu milletiyle paylaşmasını bilen bir insandı" diye konuştu.
     
    Karanfillerle uğurlandı
     
    Cibali'deki törenin ardından Kadir Has için Fatih Camii'nde, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve 9'uncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in de katıldığı cenaze töreni düzenlendi.
     
    Cenaze namazında Başbakan Erdoğan, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, 9'uncu Cumhurbaşkanı Demirel, DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve 1'inci Ordu Komutanı Orgeneral Fethi Tuncel de ön safta yer aldı.
     

     
    Cenaze namazının ardından Kadir Has'ın naaşı Küçükyalı'daki mezarlığa götürüldü. Kortej sırasında bazı vatandaşlar cenaze aracına karanfiller attı.
     
    Burada okunan dualar eşliğinde toprağa verilen Kadir Has'ın cenaze törenine Rezan Has, evlatlıkları Can, Nuri ve Alina Has ile 9'uncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ve DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar katıldı.
     
    Defin sırasında dua eden Demirel, daha sonra Mehmet Ağar, Nuri ve Can Has ile mezara toprak attı.
     
    Oğulları ant içti
     
    Kadir Has'ın manevi oğullarından Can Has ise, ''Bugün sevgili babamızı kaybetmenin derin üzüntüsünü yaşıyoruz. Kadir bey bizi yetiştirip hayatı öğretti. Sevecen, bonkör ve işinde son derece titizdi. Onu hep kendime örnek aldım. Onun çok değer verdiği ve bugün çatısı altında bulunduğumuz Kadir Has Üniversitesi'ni, Kadir Has Vakfı'nı ve bütün kurumlarını daha ileriye taşıyacağımıza ve çok değer verdiği aile birliğini koruyacağımıza huzurunuzda şerefim üzerine ant içerim'' dedi.
     
    Diğer manevi oğlu Nuri Has da, ''Babamız bir gönül adamıydı. Türk ekonomisine önemli katkılarda bulundu. Ülkenin geleceğinden kendini sorumlu tutardı. Servetini halkıyla paylaşmaktan mutluluk duyardı. Biz de bu hizmetlerimizi devam ettireceğimize ant içeriz'' dedi.
     
    Tören boyunca, Nuri ve Can Has, sarı güllerle süslü tabutun başında bekledi. Törenin sonunda da iki din görevlisi Has için dua okudu.
     
    Kadir Has'ın eşi Rezan Has'ın taziyeleri kabul ettiği törene, Has'ın manevi kızı Alina Has, gelinleri Selin ve Ahu Has ile aralarında Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, Fener Rum Patriği Bartholomeos, sanatçı Ali Rıza Binboğa, Hür Parti Genel Başkanı Yaşar Okuyan, iş adamı Zeynel Abidin Erdem'in de bulunduğu çok sayıda kişi katıldı.
     
    Has için Fatih Camii'nde öğle namazına müteakip cenaze namazı kılınacak. Kadir Has'ın naaşı Küçükyalı mezarlığında aile kabristanında toprağa verilecek.
     
    Hayatı boyunca 25 okul yaptıran Kadir Has, bugüne kadar 600 milyon dolar bağışta bulundu.
     
    Kadir Has kimdir?
     
    Eğitime ve öğretime verdiği katkılarla tanınan Kadir Has, 1921 yılında Kayseri'de doğdu. 1942 yılında Boğaziçi Lisesi'nden mezun oldu. Kayseri'nin tanınmış ailesi ve eşrafından olan Mehmet-Şehime Germirli'nin kızı Rezan Hasoğlu ile 1942 yılında evlendi.
     
    Babası Nuri Hasoğlu, Adana'da kurduğu fabrikalar ve ticari kuruluşlarla ülkenin sayılı zenginleri ve Akbank'ın kurucuları arasında yer aldı.
     
    Kadir Has (Hasoğlu), evlendikten sonra iş hayatına atıldı. Ağırlığı otomotiv ticaretine yönelik iş hayatı ile, Adana'da kısa sürede sayılı işadamları arasında yer aldı. 1960 yılında İstanbul'a yerleşti.
     
    Mercedes Otobüs ve Kamyon Fabrikası'nı kurdu ve bu kuruluşun uzun yıllar Yönetim Kurulu Başkanlığı ve üyeliği görevini yürüttü.
     
    Türkiye'de ilk olarak Coca-Cola fabrikasını kurdu. Koç ailesi ile Bursa'da "Karsan" adıyla Peugeot marka minibüs fabrikasının ortakları arasında yer aldı.
     
    Fransız Michelin lastiklerinin Türkiye distrübütörlüğünü üstlendi. Ayrıca, benzeri çeşitli ticari kuruluşları gerçekleştirdi.
     
    Kadir Has, Sabancı ailesinden sonra Akbank'ın en büyük kurucu hissesine sahipti. 1997'de İstanbul'da kendi adını taşıyan üniversiteyi kurdu.

    Kadir Has ailesinin bağışları
     
    Kadir Has ve Rezan Has, 1991 yılında ''Türk Eğitimine özgü Kadir Has Vakfı'nı (HASVAK)'' kurdular.
     
    Kadir Has ailesi'nin bağışlarıyla yapılanlar arasında, 

  • Kadir Has Üniversitesi,
  • Kadir Has Anadolu Lisesi,
  • Rezan Has Lisesi,
  • Kadir Has İlkögretim Okulu,
  • Kadir-Rezan Has İlkögretim Okulu,
  • KASEV Kadir-Rezan Has İlkögretim Okulu,
  • Marmara Üniversitesi Kadir Has Hastanesi,
  • Marmara Üniversitesi Rezan Has Acil Merkezi,
  • Marmara Üniversitesi Kadir Has Hemodiyaliz Merkezi,
  • Kızılay Kadir-Rezan Has Tıp Merkezi,
  • TÜBİTAK Gebze Teknopark Kadir Has Merkez Binası,
  • Nuri-Zekiye Has İlköğretim Okulu,
  • Kayseri Kadir-Rezan Has İlköğretim Okulu,
  • Erciyes Üniversitesi Kadir Has Merkez Kütüphanesi,
  • Erciyes Üniversitesi Nuri-Zekiye Has Enstitüler Binası,
  • Erciyes Üniversitesi Mahmut Has Mediko-sosyal Merkezi,
  • Kayseri Büyükşehir Belediyesi Kadir Has Kültür Parkı,
  • Nuri Has Camii,
  • Adana Nuri-Zekiye Has İlköğretim Okulu,
  • Trabzon Kadir Has Teknik Lisesi yer alıyor.
  • Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow