Hangi üye, nasıl oy verdi?

Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, kendisinin AK Parti'nin kapatılmasına ilişkin davanın reddi yönünde oy kullandığını bildirdi. Kılıç, kararı açıkladıktan sonra basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
Anayasa Mahkemesi Başkanı Kılıç, karara ilişkin açıklamasının ardından basın mensuplarının sorularını da yanıtladı.
Kılıç'a yöneltilen sorular ve yanıtları şöyle:
Soru: "Oyları açıklar mısınız? Spekülasyonlara neden oluyor."
Yanıt: "Ben ret oyu verdim. Başkanvekili Osman Alifeyyaz Paksüt, Fulya Kantarcıoğlu, Mehmet Erten, Necmi Özler, Şevket Apalak ve Zehra Ayla Perktaş kapatılması yolunda oy kullanmışlardır.
Sacit Adalı, Ahmet Akyalçın, Serdar Özgüldür, Serruh Kaleli ise bu partinin odak olduğuna, ancak bu odaklaşmanın çok ağır olmadığı gerekçesiyle Hazine yardımından mahrum bırakılması sonucuna varmışlardır. Oyların dağılımı bundan ibarettir."
Soru: "Hazine yardımının kesilmesiyle ilgili ikinci bir oylama yapıldı mı? Tek oylamada mı kaldınız?"
Yanıt: "O konulara lütfen girmeyelim. O konu bizim iç işleyişimizle ilgilidir. Ben sizlere bu konudaki sonuçları bütün açıklığıyla söyledim"
Soru: "Kısa kararı Maliye Bakanlığı'na gönderecek misiniz? Gerekçeli karar ne zaman açıklanacak?"
Yanıt: "Mahkememizin gündemini biliyorsunuz. Arkadaşlarımızın bu konudaki yorgunluğunu da biliyorsunuz. Bu konuda kararı da en kısa zamanda yazarak Resmi Gazete'de yayımlamak konusunda gerekli çabayı harcayacağız."
Soru: "Türbanla ilgili Anayasa değişikliği iptal edildi. Bununla ilgili nasıl bir tartışma yaşandı?"
Yanıt: "Konunun içeriğiyle ilgili gerekçeli kararımızı, biliyorsunuz gerekçeli karar yayımlanmadan önce bunlar açıklanmıyor. Size şu anda yapmış olduğumuz kısa bir sonuç açıklamasıdır. Bu konularda gerekçeyle ilgili, daha doğrusu meraklarınızı gerekçeli kararımız yayınlandıktan sonra giderebileceksiniz."
Soru: "Kararı açıklamadan önceki konuşmanızda siyasi partilere çağrınız vardı. Çağrınız parti kapatmayı zorlaştırma şeklinde mi?"
Yanıt: "Toplumdaki rahatsızlığın ne olduğu hem siyasi partilerimizce hem de basın yayında bu konuda çıkan köşe yazarlarımızın düşüncelerinden rahatsızlığın nerelerde temerküz ettiğini hepimiz biliyoruz. O nedenle ben siyasi partilerimizin bu işi değerlendireceği kanaatini taşıyorum."
Soru: "AK Parti bu fiillerine devam ederse tekrar kapatma davası açılabilir mi?
Yanıt: "O, şu anda bizim üzerinde bir şey söyleyeceğimiz bir konu değildir. O Sayın Başsavcıyı ilgilendirir. Tabii bu konuda Sayın Başsavcı, takibini sürdürecektir. Eğer bir dava açma gereğini duyarsa da bunu yerine getirecektir. O takdirde biz de bugün olduğu gibi oturup buna karar vererek sonuçlandıracağız."
Soru: "Siyasi parti kapatmadan siyasi yasak istenenlere yasak getirileceği yönünde iddialar vardı. Bu mümkün müydü?"
Yanıt: "Anayasa'da çok açık bir şekilde siyasi yasak getirilecek kişilerin kimler olduğu, nasıl olacağı belirtilmiştir. Yani şu, (eylem ve sözleriyle partinin kapatılmasına neden olanlar) diyerek ifade edilir. Dolayısıyla bir kapatma kararı da çıkmadığına göre, böyle bir yasaklama da söz konusu olmamıştır."
Soru: "Türban kararı ile ilgili delil olarak tespit edilenler bu davada red mi edildi?"
Yanıt: "Dediğim gibi bu gerekçeyi ilgilendiren bir konu. Gerekçe yayınlandığında görürsünüz bunu."
Kılıç, sözlerini, basın mensuplarına yönelik "Sizleri de yorduk. Sizler de burada kamu görevi yerine getirmek üzere zahmet çektiniz. Sizlere de ayrıca teşekkür ediyorum. Bu kararın ülkemiz için hayırlı olmasını diliyorum" sözleriyle tamamladı.
Mahkemeden bir ilk
Anayasa Mahkemesi, Anayasa'nın 69'uncu maddesinde 2001 yılında yapılan devlet yardımından yoksun bırakma hükmünü bir kapatma davasında ilk kez uygulamış oldu.
Söz konusu madde, Anayasa Mahkemesi'nin temelli kapatma yerine dava konusu fiillerin ağırlığına göre ilgili siyasi partinin devlet yardımından kısmen veya tamamen yoksun bırakılmasına karar verebileceğini öngörüyor.
Notlar
Anayasa Mahkemesi heyetinin bugünkü toplantısı yaklaşık 5 saat sürdü. Böylelikle Anayasa Mahkemesi heyeti AK Parti'nin kapatılması istemiyle açılan davaya ilişkin pazartesi günü başladığı görüşmeleri toplam 30 saatlik bir çalışma ile tamamlamış oldu.
Toplantının bitiminin ardından basın mensupları saat 16.15'de mahkemenin Yüce Divan yargılamalarını yaptığı salona alındı.
Basın mensupları mahkeme salonuna girerken ve basın toplantısının ardından çıkarken izdiham yaşandı.
Basın mensupları içeriye alındıktan yaklaşık 2 saat sonra Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç açıklama yapmak üzere saat 18.03'de salona geldi. Kılıç, açıklama yaptığı sırada foto muhabirlerini "Arkadaşlar, flaşları biraz patlatmasanız... Gözümü alıyor, o nedenle biraz zorluk çekiyorum, rica ediyorum lütfen kapatın" diyerek uyardı.
Kılıç'ın açıklamasını, davayla görevlendirilen raportör Osman Can ve raporu birlikte hazırladığı diğer 2 raportör de salonda basın mensuplarının arasında izledi.
Açıklamanın ardından özel aracıyla Anayasa Mahkemesi'nin önünden geçen AK
Parti Ardahan Milletvekili Saffet Kaya basın mensuplarınca durduruldu. Kaya, "Ülkemiz ve toplumumuz kazanmıştır" dedi.
Kararın açıklanmasının ardından Anayasa Mahkemesi'nden ilk olarak Başkanvekili Osman Paksüt, daha sonra da Anayasa Mahkemesi Başkanı Kılıç da geniş güvenlik önlemleri arasında ayrıldı.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Ümraniye’de İETT otobüsü alev alev yandı
Hatay'daki fabrika yangını kontrol altına alındı
Pendik'teki Feci Kazada Kahreden Detay!
İstanbul ve Marmara'da Kuvvetli Yağış ve Soğuk Hava Uyarısı! 7-8 Nisan Tarihlerine Dikkat
Tavuk Döner Zehirlenmeleri Türkiye'de Alarm Veriyor: 2 Şehirde Yüzlerce Kişi Hastaneye Kaldırıldı