hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Halit Refiğ son yolculuğuna uğurlandı

    Halit Refiğ son yolculuğuna uğurlandı
    expand

    Pazar günü tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitiren ünlü yönetmen Halit Refiğ bugün İstanbul Zincirlikuyu Mezarlığı'n'da toprağa verildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Refiğ'in cenazesi Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Devlet Konservatuvarı'ndaki törenin ardından Teşvikiye Camisi'ne getirildi.

    Sinema oyuncusu Müjde Ar ile birlikte camiye gelen Halit Refiğ'in eşi Gülper Refiğ, taziyeleri kabul etti.

    Son derece üzgün olan ve ayakta durmakta zorlanan Gülper Refiğ, oturduğu bankta sık sık yakasına taktığı eşinin fotoğrafına bakarak, okşadı ve ağladı.

    Törene, Halit Refiğ'in ailesi ve yakınlarının yanı sıra sanat dünyasının önde gelen isimleri ve çok sayıda vatandaş da katıldı.

    Törene katılanlar arasında Fatma Girik, Türkan Şoray, Yıldız Kenter, Fikret Hakan, Perihan Savaş, Çolpan İlhan, Sibel Turnagöl, Orhan Gencebay, Altan Erkekli, Kıvanç Tatlıtuğ, Korhan Abay, Göksel Arsoy, Vedat Türkali, Umur Bugay, Türker İnanoğlu, Nuri Alço, Ercan Karakaş, Osman Wöber, Gülşen Bubikoğlu, Şahnaz Çakıralp, Yaşar Alptekin ve Saadet Partisi Genel Başkanı Numan Kurtulmuş, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, CHP İstanbul İl Başkanı Gürsel Tekin, eski İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna, Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal yer aldı.

    Refiğ'in tabutu öğle vakti kılınan cenaze namazının ardından alkışlar eşliğinde cenaze arabasına konuldu. Yönetmen Refiğ, Zincirlikuyu Mezarlığı'na defnedildi.

    Törene, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek'in aralarında bulunduğu çok sayıda kişi çelenk gönderdi.

    Halit Refiğ kimdir?

    1934’te İzmir’de dünyaya geldi. İlk ve orta öğrenimini Şişli Terakki Lisesi'nde tamamladı. Robert Kolej Mühendislik Bölümü'nde okudu. Okul bittikten sonra askerliğini yedek subay olarak Kore'de yaptı. Bu sırada amatörce 8mm filmler çekti.

    1956'da, Nijat Özön ile birlikte yayınladıkları "Sinema", "Kim" isimli dergilerde, "Yeni Sabah" ve "Akşam" gazetelerinde sinema eleştirileri yazdı. Atıf Yılmaz’ın "Yaşamak Hakkımdır" isimli filmin asistanlığını yaparak sinema alanındaki ilk çalışmasını gerçekleştirdi.

    1960’ta ilk film olan “Yasak Aşk”ı çekti. 1963’te Şehirdeki Yabancı, 1964’te Gurbet Kuşları, Haremde Dört Kadın, Bir Türk'e Gönül Verdim filmlerini çekti ve bu filmlerle Moskova, Yeni Delhi ve Sorrento Film Festivallerinde çeşitli ödüller kazandı. 1964 yılında Gurbet Kuşları ile Antalya Altın Portakal Film Festivalinde En İyi Yönetmen Ödülünü aldı.

    [Halit Refiğ'in ölümünden kısa süre önce çekilen fotoğraflarından biri...]

    70’li yıllarda Türk sinemasının bunalıma girmesiyle Televizyon filmlerine yöneldi. 1974'de Türkiye'de ilk defa İDGSA Film Arşivi tarafından başlatılan eğitim çalışmalarına katıldı ve Sinema Kursları'nda öğretmen olarak görev aldı. 1975'den itibaren İDGSA Sinema-TV Enstitüsü'nde Öğretim Görevlisi olarak çalışmaya başladı.

    1975’te TRT Kurumu adına çektiği "Aşk-ı Memnu" ile TV dizilerine öncü oldu ve dikkatleri üzerine çekti. TRT'de danışman kurulunda görev aldı. TRT Kurumu adına 1981 yılında gerçekleştirdiği Kemal Tahir'in aynı adlı romanından uyarladığı "Yorgun Savaşçı" adlı filmin yakıldığı ilan edildi. Bu film, 1993'te televizyonlarda gösterildi.

    1976 ‘da ABD'de Wisconsin Üniversitesi'nde, 1984 yılında Ohio Denison Üniversitesi'nde eğitim çalışmalarına katıldı. Öğrencileri ile birlikte "The Intercessors", "In the Wilderness" adlı filmleri gerçekleştirdi.

    Olgunluk döneminde daha çok düşünsel yanı ağır basan ürünler verdi. "Teyzem", "Hanım", Karılar Koğuşu, "İki Yabancı", "Köpekler Adası" gibi filmleriyle yurt içinde ve dışında birçok ödül kazandı. Yurt dışındaki festivallerde filmleri için özel bölümler ayrıldı, çeşitli konferans, seminer v.b. toplantılara konuşmacı olarak katıldı. Yaşamı ve filmleri üzerine detaylı söyleşilerin yer aldığı "Düşlerden Düşüncelere adlı bir kitap vardır.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow