Google'dan Müzeyyen Senar için özel Doodle | Müzeyyen Senar kimdir?
Benzemez kimse sana şarkısıyla gönüllerde taht kuran Müzeyyen Senar, 100. yaşına girdi; Google’dan ‘Müzeyyen Senar’ için özel Doodle geldi. 16 Temmuz’da 1918 Bursa’da doğan Senar, 8 Şubat 2015 yılında İzmir’de vefat etti. Sanat camiasında özel bir yere sahip olan ünlü sanatçının çok az bilinen bir özelliği ise ‘elmayı eliyle ikiye bölmesiyle meşhurdur”. İşte ünlü sanatçının hayatı, albümleri, filmleri…
Cumhuriyetin Divası olarak bilinen Müzeyyen Senar, 16 Temmuz 1918’de dünyaya gözlerini açan ünlü sanatçı, zatürre hastası nedeniyle 8 Şubat 2015 yılında İzmir’de vefat etti. Türk Sanat Müziği’nin Zeki Müren’den sonra en çok dinlenen ve sevilen Müzeyyen Senar’ın bilinen/bilinmeyen hayatı… Müzeyyen Senar kimdir?
Müzeyyen Senar, 1918 Bursa – Keles doğumluydu. Müzikle genç yaşta tanışan Müzeyyen Senar müzik eğitimine, Anadolu Musiki Cemiyeti’nde kemençe üstadı Kemal Niyazi Seyhun Bey ve udi Hayriye Hanım gözetiminde başladı. Güçlü sesi dikkat çeken Müzeyyen Senar’ın ünü yayıldıkça hafız Sadettin Kaynak, Selahattin Pınar, Lem’i Atlı, Mustafa Nafiz Irmak gibi devrin önemli üstatları da ona dersler verdi.
Kemal Niyazi Bey ile İstanbul Radyosu’nda şarkı söylemeye başlayan Müzeyyen Senar, Perşembe günleri ilgiyle izlenen bu programla geniş kitlelere adını duyurdu. Müzeyyen Senar’ı bu programda dinleyenler arasında, İstanbul’un en önemli müzikhollerinden biri olan 10. Yıl Belvü Gazinosu’nun sahibi İbrahim Dervişzâde de bulunuyordu ve gazinonun 1933 yılının yaz sezonunun yıldızlar programına Müzeyyen Senar’ı da aldı. Müzeyyen Senar, sonraki yıllarda İstanbul’un başka ünlü gazinolarında da sahne aldı.
Müzeyyen Senar’ın yeteneği, Cumhuriyet’in kurucusu ve Türk sanat müziğinin büyük hayranı Mustafa Kemal Atatürk’ün de ilgisini çekti ve sanatçı birçok kez onun huzurunda, özel meclislerinde şarkı okudu. Müzeyyen Senar Atatürk’ün en sevdiği sanatçılardan biriydi.
1938 yılında Ankara Radyosu’nun ilk yayınlarına katıldı ve 1941 yılına dek radyo aracılığıyla dinleyicileri ile buluşmayı sürdürdü. Türkiye’nin ünlü gazinolarında yaptığı başarılı sahne programları ve plak çalışmalarıyla Türk musikisine yeni bir soluk getiren Müzeyyen Senar, son sahne konserlerini 1983 yılında İstanbul Bebek Gazinosu’nda verdi. Bu tarihten sonra yalnızca ender anlarda, müzikli özel toplantılarda şarkı söyledi.
Müzeyyen Senar 1998 yılında Devlet Sanatçısı seçildi. Senar, 2004 yılında Sezen Aksu tarafından düzenlenen ve sanatçı dostlarının da katıldığı gecede 73.sanat yılını kutladı.
MÜZEYYEN SENAR ALBÜMLERİ
Atatürk'ün Sevdiği Şarkılar, Ayrıldı Gönül, Ben Seni Unutmak İçin Sevmedim, Bilmem ki Sefa, Bir Bahar Akşamı, En Son Okuduklarım. Gelse O Şuh Meclise, Gelse O Şuh Meclise 2, Gül Yüzlülerin Şevkine Gel, Güller Arasında, Günay Sanat Geceleri, Meşk, Müzeyyen Senar (1995 albümü), Müzeyyen Senar (albüm), Müzeyyen Senar ile Bir Ömre Bedel, Müzeyyen Senar Odeon Yılları, Müzeyyen Senar'la Faslı Muhabbet. Ne Yaptım, Nostalji 1991, Odeon Yılları 2, Son Aşkımı Canlandıran, Son Veda, Söyleyin Güneşe, Yine Bir Sızı Var İçimde, Çilingir Sofrası 1978, Çilingir Sofrası 1989, Çilingir Sofrası 1990. Ümitlerim Hep Kırıldı, İkinci Dubleden Sonra, Şarap Gibi.
MÜZEYYEN SENAR FİLMLERİ
Kerem ile Aslı, Ana Yüreği, Sihirli Define, İstanbul Geceleri, Nasreddin Hoca Düğünde, Ne sihirdir ne keramet.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
SON DAKİKA! İZMİR, MUĞLA, AYDIN... Meteoroloji Tek Tek Uyardı! Çok Kuvvetli Geliyor! Dikkat...
İngiltere'de Türk profesör ölü bulundu! Eşinden açıklama
HABER || Kahire'de tarihi zirve: Peş peşe önemli görüşmeler! Erdoğan'dan 'terörsüz Suriye' mesajı
Türkiye'nin kanı donmuştu! Caninin ailesinden dilekçe: Bu soyadını taşıyamayız
Terör örgütü panikledi! PKK-YPG silah bırakacak mı? Abdulkadir Selvi yazdı