Gazeteci Leyla Umar hayatını kaybetti
Türkiye'nin önemli kadın gazetecilerinden Leyla Umar 87 yaşında hayata gözlerini yumdu.Umar, dünya liderleri ve uluslararası üne sahip sanatçılarla yaptığı röportajlarla tanınıyordu.
Türk basınının duayen ismi, röportaj ustası Leyla Umar 87 yaşında hayatını kaybetti. 1955’te başladığı meslek yaşantısını 60 yıl boyunca sürdüren Leyla Umar, dünya liderleriyle yaptığı röportajlarla ün yapmıştı. Aralarında Küba devriminin lideri Fidel Castro, Güney Afrika’daki özgürlük mücadelesinin önderi Nelson Mandela, Yaser Arafat, İdi Amin gibi isimlerin de olduğu çok sayıda isimle yaptığı röportajlar onlarca ülkede yayınlandı.
Türkiye’de gazetecilik mesleğinin ‘erkek egemen’ ortamına çok erken dönemde giren ve gazetesinde uzun yıllar tek kadın muhabir olarak çalışan Leyla Umar, sokak çocuklarıyla ilgili çalışmalarıyla da tanınıyordu.
TGC'den açıklama
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti de sürekli basın kartı sahibi Umar'ın vefatı nedeniyle taziye mesajı yayınladı.
Mesajda, "Türk basının değerli kalemlerinden ve renkli simalarından meslektaşımız Leyla Umar'ı kaybettik. Mesleğimize uzun yıllar çok değerli hizmetler veren Leyla Umar'ı sevgi ve saygıyla anıyor, ailesine ve basın topluluğumuza başsağlığı diliyoruz" ifadeleri yer aldı.
Leyla Umar kimdir?
Refika Leyla Umar, 6 Temmuz 1928’de Ankara‘da doğmuştu. Çocukluk yılları Zonguldak’ta geçen Umar, ilk ve orta öğrenimine İstanbul’da devam etti. Üsküdar’daki Amerikan Kız Koleji’nde yedi yıl yatılı okuduktan sonra Arnavutköy Kız Koleji’ne geçen ve daha sonra okulu bırakarak daktilo kursuna giden Leyla Umar, 1950-1955 yılları arasında Amerikan Konsolosluğu görevlilerine Türkçe dersi verdi. 1955 yılında bir iş ilanı üzerine başvurduğu Milliyet gazetesinde işe başladı ve uzun yıllar “tek kadın gazeteci” olarak çalıştı. Gazetede ‘Cemiyet Haberleri’ adı altında yazılar yazan Leyla Umar, Şevket Rado‘nun “Hayat”, Metin Toker‘in “Akis”, Yusuf Ziya Ortaç‘ın “Akbaba” dergilerinde de yazmaya başladı.
Kısa sürede Bab-ı Ali’nin önemli isimlerinden biri haline gelen Umar, daha sonra Londra’da BBC‘de çalışmaya başladı. Uzun yıllar Londra ve ABD’de yaşadı ama Milliyet gazetesi ile bağını da kesmedi. 1977’de Türkiye’ye döndü ve 22 yıl çalıştığı Milliyet gazetesinden emekli olarak bağımsız gazetecilik yapmaya başladı.
Özellikle dünyaca ünlü siyaset ve sanat simalarıyla yaptığı söyleşiler uluslararası ajanslar tarafından çok sayıda ülkeye servis edilen Leyla Umar’ın, İdi Amin, Fidel Castro, Nelson Mandela, Carlos Menem, Yaser Arafat, Raissa Gorbaçov, Felipe Gonzales gibi liderler ve Julio Iglesias, Kirk Douglas, Diana Ross ve Lisa Minelli gibi sanatçılarla yaptığı röportajlar ses getirmişti.
Gazeteciler Cemiyeti üyesi olan Leyla Umar, Sokak Çocukları Derneği Başkanı Yusuf Kulca ile birlikte çalışmalar yapmış ve tüm mal varlığını sokak çocuklarına bağışlamıştı.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
SON DAKİKA! Kara Duman Gökyüzünü Kapladı: Üsküdar'da işçilerin kaldığı konteynerlerde yangın
Son Dakika! Haberi Alan Babası Kalp Krizi Geçirmişti: Bolu'daki Yangında Ölen Dilara Defnedildi
BOLU KARTALKAYA OTEL YANGINI NEDENİ: Bolu Grand Kartal Otel yangını neden çıktı?
BOLU'DA YANAN OTEL HANGİSİ? Grand Kartal Otel kimin, ne zaman yapıldı? Mazhar Murtezaoğlu ile ilgili bilgiler...
Cam silmeye çıktığı 13’üncü kattaki pencereden düşüp, öldü