G4 ülkelerinden ortak açıklama
BM 70. Genel Kurul çalışmaları nedeniyle New York'ta bulunan Japonya, Hindistan, Almanya ve Brezilya'dan oluşan G4 ülkelerinin liderleri 11 yılda ilk defa, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) reformu konusunda New York'ta bir araya gelerek, ortak açıklama yaptı.
Hindistan Başbakanı Narendra Modi'nin ev sahipliğinde Waldorf Astoria Otel'de gerçekleştirilen G4 zirvesinde, Japonya Başbakanı Şinzo Abe, Brezilya Cumhurbaşkanı Dilma Rousseff, Almanya Başbakanı Angela Merkel BMGK reformunu görüştü.
Liderler, zirvenin ardından ortak bir metin yayımladı. Liderler, bu toplantının BMGK reformu konusundaki çabalarına katkı sağlayacağını bildirdi.
G4 ülkelerinin açıklamasında, son yıllarda hızla artan küresel sorunlara ve krizlere karşı daha temsili, meşru ve etkili bir BMGK'ya her zamankinden daha fazla ihtiyaç olduğu kaydedildi.
21. yüzyılda uluslararası toplumun gerçeklerini yansıtması yoluyla başarıya ulaşabileceği görüşünü paylaşan G4 liderleri, birçok üye devletin uluslararası barış ve güvenliğin korunmasıyla ilgili önemli sorumluluk alma kapasitesi ve isteği olduğunu belirtti.
Suriye'de çocuk parkına füze düştü
Devlet ve hükümet başkanlarının 2005 Dünya Zirvesi'nde oy birliğiyle "BMGK'nın erken reformu"nu BM'nin reform çabalarının en önemli unsuru olarak kabul ettiğinden bu yana hiçbir önemli ilerlemenin olmadığının endişeyle not edildiği kaydedildi.
BM'deki BMGK reformu hakkındaki sürecin sabit bir zaman dilimi içinde kendi aciliyeti göz önünde alındığında devam etmesi gerektiğini vurgulayan G4 liderleri, 69. Genel Kurul Başkanı'nın dinamik liderliğine ve Hükümetlerarası Müzakere Başkanı'nın Hükümetlerarası sürecin metin tabanlı müzakerelere doğru gitmesi konusundaki çabalarına övgüde buldu.
BM Genel Kurulu'nun oy birliğiyle kabul ettiği 69/560 kararını olumlu karşılayan liderler, metin tabanlı müzakerelere doğru diğer üye ülkelerin çabalarından dolayı da memnuniyetlerini dile getirdi. G4 ülke liderleri, özellikle Karayip Topluluğu'na (CARICOM) üye ülkeleri, Afrika Grup Üye Ülkeleri ve Afrika, Latin Amerika ve Karayipler'den 41 ülkenin oluşturduğu L. 69 grubu tarafından üstlenilen çabaları örnek gösterdi.
Afrika'nın daimi ve geçici üyelikle BMGK'da temsil edilmesini desteklediklerini belirten liderler, G4 ülkelerinin, genişletilmiş ve reforme edilmiş bir Konsey'de daimi üyelik için meşru adaylar oldukları ve birbirlerinin adaylıklarını desteklediğini vurguladı.
BM Sözleşmesi prensiplerinin uygulanıp, amaçlarının yerine getirilmesine katkıda bulunma kararlılıklarını yineleyen liderler, BM'ye üye ülkelerle erken ve anlamlı bir BMGK reformuna ulaşma yolunda birlikte çalışma sözü verdi. Lider ayrıca, 70. Genel Kurul oturumları sırasında ortaya çıkacak somut sonuçları güvence altına alma yolundaki çabaları iki katına çıkarma konusundaki kararlılıklarını ifade etti.
Japon Başbakan Abe, toplantıyı "altın fırsat"a benzetip, "değişim için güçlü ivme" olarak niteleyerek, "Büyük ulusların sesleri duyulmalıdır" dedi.
Merkel ise G4'ün herhangi bir "özel grup" olmadığını ve BMGK reformunun sağlanması için başka ülkelerin de dahil olmasına inandığını kaydetti.
G4 ülkeleri BMGK reformu konusunda en son 2004 yılında bir araya gelirken, küresel barış ve refah için ortak taahhütte bulunmuşlardı.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
SON DAKİKA HABERİ: Meteoroloji’den turuncu kod uyarısı: Antalya’da eğitime ara verildi
Haluk Levent korkuttu: Göğüs ağrısı şikayetiyle hastaneye kaldırıldı
KABİNE TOPLANTISI BAŞLADI! 23 Aralık 2024 Kabine Toplantısı kararları neler? Gözler, Cumhurbaşkanı Erdoğan'da!
MEB 50 uzman yardımcısı alımı başvuruları ne zaman başlayacak, şartları neler? MEB PERSONEL ALIMI BAŞVURU EKRANI!
TOKİ 250 bin konut başvurusu ne zaman, nasıl yapılır, şartları neler? TOKİ 250 BİN KONUT BAŞVURUSU 2025 E-DEVLET EKRANI!