Emniyet'teki operasyonda karar
22 Temmuz soruşturmasında mahkeme, ifadesi alınmayan şüphelilerin, dinlenilmeyerek dosya üzerinden karar verilmesine, dosyanın kapsamlı oluşu gözetilerek kararın okunmasına karar verdi. 21.00'da okunması beklenen karar, saat 00:00'da açıklandı. 49 polisten 11'i tutuklandı. 30'u serbest bırakıldı. Geri kalanlar ise denetimli serbestlik ile bırakıldı.
22 Temmuz Operasyonu kapsamında casusluk yaptıkları gerekçesiyle gözaltına alınan ve 26 Temmuz’da gözaltı süresinin bitmesinden 40 dakika sonra 02.10’da tutuklanma talebiyle mahkemeye sevk edilen 49 polis hakkında nöbetçi hâkimlikten karar çıktı.
Yaklaşık 86 saat devam eden sorgunun sonunda İstanbul 3. Sulh Ceza Hâkimi İslam Çiçek, 29 Temmuz itibariyle 49 şüpheliden 32’sinin savunmasının alındığını belirterek sorgunun kilitlendiğini, dosya üzerinden karar vereceğini açıkladı. Dün saat 04.00 sıralarında verilen aranın ardından 09.30 başlamasına karar verilen mahkeme sorgusu, bazı avukatların henüz adliyeye gelmemiş olması, adliyede hazır bulunan avukatların da sorguya sırası ile devam edilmesini talep etmesi üzerine 11.30’da başladı. Ayrı ayrı hâkim karşısına çıkan 3 polis, emniyet ve savcılık ifadelerinin okunmasını talep etti. Hâkim Çiçek, polislerin bu talebini kabul etmedi.
TEM'de halk otobüsü seyir halindeyken yandı
Avukatlar salonu terk etti
Bunun yasaya aykırı olduğunu savunan avukatlar, konuyu tutanağa geçirerek duruşma salonundan çıktı. Avukatların salonu terk etmesi nedeniyle nöbetçi hâkimlikteki sorgu yine yarım kaldı. Hâkim Çiçek kararında, “Gelinen süreçte şüpheli müdafilerinin savunma yaptırmamaları konusunda direnç gösterdikleri sürekli talepler olduğu, bu taleplerin reddedilmesine rağmen bu taleplerin bir sonunun gelmediği sağlıklı ve güvenli sorgu ortamının kalmadığı, bugüne kadar tüm uğraşlara rağmen bir güven ortamının sağlamadığı, sorgulamanın gereksiz ve yersiz taleplerle kilitlendiği görülmektedir” dedi. Hâkim Çiçek, dosyanın kapsamlı oluşu gözetilerek kararın saat 21.00’de tüm şüpheli ve avukatların yüzlerine adliyenin en geniş duruşma solununda verilmesine hükmederek duruşma solununu boşalttı.
Porsche satış müdürü kazada hayatını kaybetti!
Karar gece yarısı çıktı
Şüpheli polislerin avukatları ile basın mensupları saat 20.00 sıralarında kararın açıklanacağı duruşma salonunun bulunduğu koridorda beklemeye başladı. Bir süre sonra sivil bir emniyet mensubu koridora gelerek başsavcılığın talimatı olduğunu belirterek basın mensuplarının duruşma salonunun bulunduğu koridoru boşaltmasını istedi. Saat 21.00’de karar çıkmadı. Adliye bahçesinde ailelerin bekleyişi sürdü. Gece yarısı ise şüphelilerin avukatları, duruşma salonuna alınmaya başlandı.
38 polis serbest bırakıldı
Kararını açıklayan mahkeme, “Devletin gizli bilgi ve belgelerini paylaşmak” suçundan eski İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürü Yurt Atayün ile Erhan Körtek, Ensar Doğan, Aytekin Koçak, Ali Fuat Altıntaş, Abdulkadir Ağır, Yunus Emre Uzunoğlu, Şahin Akdeniz, Serdar Bayraktutan, Muhammed Kaya, Mehmet Örs’ün tutuklanmasına karar verdi. İfadesi alınamayan şüpheli 17 polisin de aralarında bulunduğu 38 kişi ise serbest bırakıldı. Bu kişilerden 8’i için yurtdışına çıkış yasağı konuldu.
Mahkeme sonrası avukatlardan açıklama
22 Temmuz soruşturması kapsamında mahkemenin kararı açıklamasının ardından polis avukatları basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.
Avukat Kemal Şimşek, "49 kişiden, şuanda sadece 11 kişisi hakkında tutuklama kararı verildi. Yalnız ifadesi alınamayanlar, ifadeleri alınamadığı için tutuklu olmamalarına karar verilmiş oldu. Tutuklananların arkasındayız. Gözaltındakilerin savunma hakları kısıtlandı. Savunmalarını yeterli şekilde verilmelerine izin verilmedi. Delil sunulamadan böyle bir tutuklama kararı çıktı; itirazını yapacağız. Ondan da ümitliyiz. Umuyoruz ki adalet tecelli eder ve bu arkadaşlarımız da serbest kalır. İçeride bekletildik. Ciddi bir psikolojik savaş oluştu. Koridorda yüzlerce polisin arasında biz de beklemek zorunda kaldık. Nihayetinde böyle bir karar verildi. Savunma avukatları olarak dosyada halen kendilerini suçlamaya yetecek delil olmadığını düşünüyoruz. Sonuna kadar bu davanın arkasındayız. Bu davanın sonucunda da bütün arkadaşlarımızın serbest kalacağından eminiz. Müvekkillerimiz, yıllarca vatan için kahramanca çalışmış insanlar" dedi.
Yine halk otobüsü yine kaza! (FOTO GALERİ)
"Casusluktan suçlanıyor bu insanlar"
Avukat Kamil Ata ise, "Burada casusluktan suçlanıyor bu insanlar. Siyasi bir soruşturma bu soruşturma. Siyasi iktidar terör örgütleriyle kol kola geziyor. Bu suçlamanın haksız olduğunu biliyoruz. Mahkemenin tutuklama yapacağına emindik. İstenen buydu zaten. Bu nedenle de mahkemenin tutuklama yapacağına hazırdık. İçerideki insanlar da hazırdı; ancak mahkeme kısmi bir karar verdi" diye konuştu.
Tutuklanan 11 polis Metris Cezaevi'nde
Tutuklanan 11 polis, saat 03.00'da geniş güvenlik önlemleri altında Metris Cezaevi'ne giriş yaptı. Çevik kuvvet otobüsü içerisinde zırhlı ve sivil polis araçları eşliğinde cezaevine getirilen 11 kişiden bazılarının kendilerini bekleyen yakınlarına el salladığı görüldü.
Hakim İslam Çiçek, bu talebin süreci uzatmaya yönelik olduğu gerekçesiyle kabul etmedi. Bunun üzerine polislerin avukatları duruşma salonunu terk etti. Hakim İslam Çiçek sanıkları duruşma salonundan çıkararak karar aldı.
Yemek arasından sonra saat 15.45 itibari ile sorguya devam edildiğini kararında belirten hakim İslam Çiçek, "Şüphelilere ilişkin sorguya 26 Temmuz 2014 tarihinde saat 13.00'da başlandığı, bugüne kadar 49 şüphelinin ancak 32 tanesinin savunmasının alındığı geriye 17 tane şüphelinin kaldığı, ancak gelinen süreçte şüpheli müdafiilerinin savunma yaptırmamaları konusunda direnç gösterdikleri, sürekli talepler olduğu bu talepler reddedilmesine rağmen bu taleplerin bir sonunun gelmediği, sağlıklı ve güvenli sorgu ortamının kalmadığı, bugüne kadar tüm uğraşlara rağmen bir güven ortamının sağlanamadığı, sorgulamanın gereksiz ve yersiz taleplerle kitlendiği görülmekle dinlenilmeyen şüphelilerin dinlenilmeyerek dosya üzerinden karar tesisine, dosyanın kapsamlı oluşu gözetilerek kararın saat 21.00'da tüm şüpheli ve müdafiilerinin yüzlerine adliyenin en geniş duruşma salonunda verilmesine, karar tesisi için duruşma salonunun boşaltılmasına, gerekli güvenlik önlemleri için emniyet birimlerine yazı yazılmasına karar verildi" dedi.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
SON DAKİKA! Kara Duman Gökyüzünü Kapladı: Üsküdar'da işçilerin kaldığı konteynerlerde yangın
Son Dakika! Haberi Alan Babası Kalp Krizi Geçirmişti: Bolu'daki Yangında Ölen Dilara Defnedildi
BOLU KARTALKAYA OTEL YANGINI NEDENİ: Bolu Grand Kartal Otel yangını neden çıktı?
BOLU'DA YANAN OTEL HANGİSİ? Grand Kartal Otel kimin, ne zaman yapıldı? Mazhar Murtezaoğlu ile ilgili bilgiler...
Cam silmeye çıktığı 13’üncü kattaki pencereden düşüp, öldü