hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Elektrikte yeni abonelikte güvence bedeli ödenmeyecek

    KAYNAKCNN TÜRK

    Elektrikte 24 ay düzenli fatura ödeyene ayrıcalık geliyor. Elektrikte yeni abonelikte güvence bedeli ödemeyecek. Ayrıca elektrikte kaçak kullanım ceza katsayısı artacak.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu elektrikle ilgili yeni bir taslak hazırladı ve kamuoyunun görüşüne sundu. Buna göre, 24 ay düzenli fatura ödeyen mesken aboneleri bir sonraki abonelikte güvence bedeli ödemeyecek. Halen mesken aboneleri için 680 ila 1135 TL arasında güvence bedeli alınıyor. Borcundan dolayı sözleşmesi iptal edilen aboneler ise yeni abonelik yaptırmak için yüzde 50 daha fazla güvence bedeli ödüyor.

    Yabancı uyruklu tüketicilerin genellikle aboneliği sonlandırmadan kullanım yerini terk etmesinin yasal takibe konu kalıntı borç tutarını artırdığını tespit eden EPDK yeni bir önlem aldı.

    Taslağın kabul edilmesi halinde tahsilat riski sebebi ile yabancı uyruklu tüketicilerin ilk abonelik işlemlerinde mevcut güvence bedeli yüzde 50 daha fazla alınarak tahsilat riski azaltılacak. Fatura ödemelerini 24 ay boyunca düzenli yapan yabancı uyruklu mesken aboneleri de bir sonraki aboneliklerinde güvence bedeli ödememe hakkına sahip olacak.

    Kaçak elektrik ile mücadelede de yeni tedbirler yer alıyor. Kaçak kullanım ceza katsayısı artacak. Yüksek kaçak oranlı bölgelerde herhangi bir asayiş sorununa meydan vermeden kaçak miktarı tespiti ve önlenmesi için teknolojik imkan ve veri kullanımının da artırılmasının hedeflendiği belirtildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kaçak elektrik faturalarına dair borç kapsamında borç sahibine bildirim yapmadan dağıtım şirketi tarafından yasal takip işlemi başlatılmayacak. Öncelikle yüksek ceza katsayılı kaçak tüketim faturası düzenlenecek, bu faturanın ödenmemesi halinde dağıtım şirketi bildirim yaparak icra yoluna gidecek. Tüm bu başlıklar görüşler alındıktan sonra nihai şekli verilerek hayata geçecek.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow