Ehliyet için sağlık raporu aile hekimliğini aşıyor
1 Ocak 2016'da yürürlüğe giren yeni Trafik Yönetmeliği'ne göre, sürücü ve sürücü adayları, ehliyetler için devlet ve özel hastanelerin yanı sıra aile hekimlerinden de sağlık raporu alabilecek. Ancak raporda istenen ayrıntılı tetkikler aile hekimliğinin olanaklarını aşıyor. Ve Aile Hekimleri rapor için tam teşekküllü hastaneleri öneriyor.
Yeni düzenlemeyle, M, A1, A2, A, B1, B, BE, F ve G sınıfı sürücü belgelerinin 10; C1, C1E, C CE, D1, D1E, D ve DE sınıfı sürücü belgelerinin 5 yılda bir yenilenmesi zorunluluğu getirildi. Yani sürücüler, araç kullanmaya devam edebilmek için, ehliyet gruplarına göre, 5 ila 10 yılda bir sağlık kontrollerinden geçmek zorunda. Özel ve kamu hastanelerinde sağlık raporu için ücret talep edilmesi, sürücülerin aile hekimlerine yönelmesine neden oluyor. Ancak istenen sağlık raporları kapsamlı, aile sağlık merkezlerinin olanakları kısıtlı olunca, aile hekimleri zor durumda bırakıyor.
Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu'ndan konu ile ilgili yapılan açıklamada şöyle deniyor:
"Aile hekimleri, Avrupa Birliği kriterlerine uygun olarak değiştirilen bu yönetmeliği elbetteki olumlu karşılıyor. Bu kapsamda, Aile hekimleri üzerine düşen tüm görevi yapmaya hazır.
Can güvenliğiniz için sağlığınız önemli
Göz muayenesi, işitme testi, yaşa ve risklere göre periyodik sağlık muayeneleri yapılmayan hiç kimseye sürücü belgesi verilmeyecek olması, birçok kazanın önüne geçilmesine de olanak sağlayacak.
Ancak işin amacına uygun olarak yapılması; yani araç kullanımına uygun olmayan kişilerin, gerek kendileri gerekse başkalarının hayatını riske atmamaları ve direksiyon başına geçmemeleri için; sağlık kontrollerinin detaylı olarak gerçekleştirilmesi gerekiyor.
Kalp damarları tıkalı bir otobüs şoförünün aracında seyahat etmemesi; hiç bir çocuğun, görme alanı kısıtlı olduğundan sağ yanını göremeyen bir şoför tarafından ezilmemesi için, sağlık raporu almada en doğru adres, tam teşekküllü hastaneler .
Sağlık raporlarında istenen IQ testleri, aile sağlığı merkezlerinde ölçülemiyor. Ayrıca, uyku apnesi, epilepsi, işitme ve görme kaybı, hipertansiyon, kas hastalıkları ve ortopedik rahatsızlıklar, ileri tanı isteyen ve titizlikle incelenmesi gereken sağlık sorunları olduğu için, ilk muayenelerin ardından aile hekimlerinin sürücü adaylarını Göz, KBB, Nöroloji, Dahiliye ve Psikiyatri polikliniklerine sevk etmeleri büyük önem taşıyor."
Sağlık kontrolü önemli
Türkiye İstatistik Kurumu'nun verilerine bakıldığında, son yıllarda meydana gelen trafik kazalarının neredeyse %90'ında sürücüler hatalı. Yeterli araştırma yapılmadığı için bu hataların ne kadarının sağlık sorunlarından kaynaklandığı bilinmiyor.
Sürücü Kusur Oranları
2010 % 89,7
2011 % 90,2
2012 % 88,8
2013 % 88,7
2014 % 88,6
Ortalama : %89,2
Bu sonuçlar, direksiyon başına geçme yetkisi vermeden önce sürücü ve sürücü adaylarının ciddi bir sağlık kontrolünden geçmesi gerektiğini gözler önüne seriyor. Karayolları Trafik Yönetmeliği'nde yapılan değişiklik, bu sorunun çözümünde önemli adımlardan biri. Zira, bugüne kadar süregelen uygulama, 18 yaşından itibaren ehliyet alınmasına ve ölene kadar aynı ehliyetle araç kullanılmasına olanak veriyordu."
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Gözler Beştepe'deydi! Erdoğan - Bahçeli görüşmesinin kodları neler?
Türkiye 5 kardeşe ağlamıştı! Kahreden olayla ilgili Bakanlık devrede: Özel ekip sahaya iniyor
15 Kasım cuma namazı vakti saat kaçta? Diyanet İstanbul, Ankara, İzmir cuma saati, öğle ezanı vakti
Yangın tatbikatında Oscar'lık performans! Hastane çalışanları zor durumda kaldı
Son dakika haberi: Meteoroloji uzmanı hafta sonu için uyardı: Sağanak, sel, su baskını...