Egemen Bağış Gezi'yi değil Ortadoğu'yu kastetmiş
Eski Avrupa Birliği (AB) Bakanı Egemen Bağış, üzerinden iki yıl geçen Gezi Parkı eylemlerine ilişkin İtalyan La Repubblica gazetesinde yayınlanan röportajı ses getirdi. Röportajda Bağış'ın “Sosyal medya üzerinden seferber olmayı öğrenmiş, kendi sesini ve değişim getirme kapasitesini keşfetmiş kitleleri susturamazsınız" sözlerine yer verilmişti. Ancak röportajı yapan gazeteci Marco Ansaldo “Haberin Türkiye'de kullanılması üzerine Egemen Bağış beni aradı. Bağış verdiği bu cevabın, Gezi Parkı eylemlerine değil, bir önceki soruda da değindiği Ortadoğu'daki ayaklanmalara ilişkin olduğunu söyledi" dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın danışmanı olacağı öne sürülen Egemen Bağış, Türkiye'de yapılan seçimlere ilişkin İtalyan La Repubblica gazetesine bir röportaj verdi.
Marco Ansaldo'nun gerçekleştirdiği mülakatta, seçim sonuçlarının Erdoğan için bir başarı olduğunu savunan Bağış, “Küresel ve Türkiye içinde bizi zayıflatma girişimlerine karşın, ikinci partiden yüzde 20 farkla AKP birinci parti olarak çıkmayı başardı" dedi.
“Bu, Erdoğan'ın zaferidir"
“Ama mecliste mutlak çoğunluğu kaybettiniz. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusu üzerine Bağış, “AKP baskın olan partidir, bu seçimlerden de zaferle çıktı. Bu, Erdoğan için 10. zafer. Bu demek oluyor ki seçmenlerin çoğu, istikrar istiyor" ifadelerini kullandı.
Meclise ilk kez bir Kürt partinin (HDP) girmesini nasıl değerlendirdiği sorulan Bağış, “Çok ilginç gibi. Bu, halkın ne sağ ne de sol muhalefetten, yani ne sosyal demokratlardan ne de milliyetçilerden memnun olduğunu gösteriyor. Bu nedenle insanlar mecliste üçüncü bir muhalefet partisi istiyor. Sağ da sol da bu sonucu analiz etmeli" diye konuştu.
Bağış'ın söyleşide, AKP Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'ndan bahsetmemesi dikkat çekti.
Otoriter eğilime cevap: “Türkiye demokratikleşme sürecinde"
Bu seçimlerin Türkiye'yi AB'ye yaklaştırıp yaklaştırmadığını da değerlendiren Bağış, Türkiye'nin AB rüyasının halen diri olduğunu belirterek, “Bu seçimler gösterdi ki Türkler müreffeh (refah içinde) bir ülke istiyor" dedi.
Türkiye'deki otoriter eğilimin eleştirildiğinin hatırlatılması üzerine eski Bakan, Türkiye'nin demokratikleşme sürecinde olduğunu ve bu sürecin bir gecede gerçekleşmediğini dile getirerek, “Tarihten biliyoruz ki buna benzer geçiş süreçleri şiddetle de olmuştur. Gerekli kurumları yaratmak ve çoğulcu bir toplumu inşa etmek zaman ister. Bu, demokratik dönüşümün bir gecede olmadığı anlamına geliyor. Biz sadece uzun bir sürecin başındayız. Bu süreç, alt üst edilebilecek bir süreç değildir" şeklinde konuştu.
Gezi Parkı protestoları yorumu: “Saati geri alamazsınız"
Bağış, “2 yıl önce Gezi Parkı protestoları oldu. Sosyal ağlar aracılığıyla seferber olunan, barışçıl bir ayaklanma idi, ama sonra bu susturuldu. Bu yeniden yaşanabilir. Korkmuyor musunuz?" sorusuna ise şöyle yanıt verdi:
“Bu, saati geri alamamanız gibi bir şey. Sosyal medya üzerinden seferber olmayı öğrenmiş, kendi sesini ve değişim getirme kapasitesini keşfetmiş kitleleri susturamazsınız. Bu şekilde, risklerle, değişimlerle ve aynı zamanda fırsatlarla dolu, geri dönüşü olmayan bir sürecin önünde kendimizi buluruz. Asıl büyük zorluk, değişim anını kaçırmama kapasitesine sahip olmaktır."
Gezi'yi değil Ortadoğu'yu kastetmiş
Röportajın yayınlanmasından sonra Egemen Bağış, İtalyan La Repubblica gazetesine Gezi Parkı eylemlerine ilişkin verdiği röportajın çarpıtıldığını açıkladı. Bunun üzerine röportajı yapan Marco Ansaldo'dan açıklama geldi. İtalyan gazetesinin dünkü baskısında yer verdiği Egemen Bağış röportajı, hem seçim sonuçlarına hem de Gezi Parkı eylemlerine gönderme yapılarak, “Sadık adamın öfkesi. Biz birinciyiz, ama meydanları susturmak hataydı" başlığıyla okuyuculara duyurulmuştu. Gazetede yer alan haliyle, Marco Ansaldo mülakatın sonunda Bağış'a, “2 yıl önce Gezi Parkı protestoları oldu. Sosyal ağlar aracılığıyla seferber olunan, barışçıl bir ayaklanma idi, ama sonra bu susturuldu. Bu yeniden yaşanabilir. Korkmuyor musunuz?" sorusunu yöneltti. Ansaldo da Bağış'ın şu cevabını satırlarına taşıdı:
“Saati geri alamamanız gibi bir şey bu. Sosyal medya üzerinden seferber olmayı öğrenmiş, kendi sesini ve değişim getirme kapasitesini keşfetmiş kitleleri susturamazsınız. Bu şekilde, risklerle, değişimlerle ve aynı zamanda fırsatlarla dolu, geri dönüşü olmayan bir sürecin önünde kendimizi buluruz. Asıl büyük zorluk, değişim anını kaçırmama kapasitesine sahip olmaktır.ö
Ansaldo: "Bağış beni aradı"
Egemen Bağış, söz konusu demecin Türkiye'de büyük yankı uyandırması üzerine mikroblog sitesi Twitter'daki hesabından bir açıklama yaptı. Bağış, “Bir İtalyan gazetesinde yayınlanan mülakatım maalesef manidar şekilde çarptırılmıştır. Anılan söyleşide "Gezi Parkı" konusu hiç geçmemiştir" ifadelerini kullandı.
Bir İtalyan gazetesinde yayınlanan mülakatım maalesef manidar şekilde çarptırılmıştır Anılan söyleşide "gezi parkı" konusu hiç geçmemiştir.
— Egemen Bagis (@EgemenBagis) June 9, 2015
Bunun üzerine Doğan Haber Ajansı (DHA) muhabirinin telefonla ulaştığı gazeteci Marco Ansaldo, “Haberin Türkiye'de kullanılması üzerine Egemen Bağış beni aradı. Bağış verdiği bu cevabın, Gezi Parkı eylemlerine değil, bir önceki soruda da değindiği Ortadoğu'daki ayaklanmalara ilişkin olduğunu söyledi" dedi.
Gazeteci Ansaldo: “Bu durumda Bağış haklıdır"
Ansaldo DHA'nın, “Ama röportajınızdaki sorunuz Gezi Parkı eylemlerine ilişkin. Yani bu soru hiç sorulmadı mı?" sorusuna ise, “Israrla olmasa da ben arada sordum, ama o Ortadoğu'ya ilişkin konuşmayı sürdürdüğünü söylüyor. Bu durumda Bağış haklıdır" diye yanıt verdi. Ansaldo'nun bir önceki sorusu ise, Türkiye'deki otoriter eğilimin eleştirildiğine ilişkindi. Türkiye'nin demokratikleşme sürecinde olduğunu ve bu sürecin bir gecede gerçekleşmediğini dile getiren Bağış, buna cevabında ise şu ifadeleri kullanmıştı: “Teorik olarak demokratikleşme süreci, geçiş ve konsolidasyonda olduğu gibi çoğu yönü kapsayan ve çeşitli alt süreçleri içeren bir olgudur. Bunu bazı Ortadoğu ülkelerinde de görüyoruz. Tarihten de biliyoruz ki buna benzer geçiş süreçlerinde şiddet de yaşanmıştır. Gerekli kurumları yaratmak ve çoğulcu bir toplumu inşa etmek zaman ister. Bu, demokratik dönüşümün bir gecede olmadığı anlamına geliyor. Biz sadece uzun bir sürecin başındayız. Bu süreç, alt üst edilebilecek bir süreç değildir."
La Repubblica'nın web sitesindeki habere buradan erişebilirsiniz.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Dikkat! Meteoroloji il il uyardı: Lapa lapa kar geliyor! Don, tipi, buzlanma...
KENDİ ELLERİYLE YAPTI! Yatağa bağımlı 47 yıllık eşi için binanın dışına asansör
Yolda yatan köpeği ezdi: 10 saatlik kamera incelemeleri sonucu yakalandı!
HABER || İzmir'de 3 polisi yaralamışlardı! Adliyeye sevk edildiler
İstanbul'da yıkım sırasında şok! Yan binanın duvarının olmadığı ortaya çıktı: Yatak odası açıkta kaldı