hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Ege Denizi'nde 2 yılda 519 mülteci öldü

    Ege Denizinde 2 yılda 519 mülteci öldü
    expand
    KAYNAKAA

    Türkiye üzerinden Ege Denizini aşarak Avrupa'ya ulaşmaya çalışan mültecilerden 2014 yılından bu yana 519 kişi yaşamını yitirdi. Güzergahtaki trafik Türkiye-AB arasındaki anlaşmanın öncesinde hareketlendi. Ege'de artan bu ölümler, göç alanında çalışanların "ölüm denizi" dediği Akdeniz'in ardından Ege Denizi'nin de bir mülteci mezarlığına döndüğünü gösterdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Evlerini, kentlerini, yurtlarını yaşanmaz hale getiren başta savaş ve içsavaş gibi nedenlerle göç yoluna düşen mülteciler, Avrupa'ya ulaşmaya çalışıyor. Avrupa kapıları onlara kapansa, Türkiye'de Geri Kabul Anlaşmasıyla geri gönderme merkezleri kurulsa da Ege Denizi'ni eğreti botlarla, güvensiz koşullarla aşmaya çalışanların sayısı arttı. Özellikle Türkiye-AB arasındaki anlaşmanın yürürlüğe girdiği 20 Mart'ın öncesinde Ege'deki trafik hareketlendi.

    Donanma da Ege'de göçmen devriyesinde

    Ege Denizi'nde Avrupa'ya yönelen bu göçmen trafiğini önlemek için sahil güvenlik ve deniz kuvvetleri de yoğun bir devriye ve arama tarama faaliyetinde. Türk güvenlik güçlerinin yanı sıra NATO ve Yunan denizi gücü de göçmen teknelerinin peşinde. Türk Sahil Güvenliği, bu faaliyetleri kapsamında 2014'te 574 Ege'yi geçme denemesine müdahale ederek 14 bin 961 mülteciyi yakaladı. 2015'te ise 2 bin 430 geçme denemesine müdahale ederek 91 bin 611 mülteciyi yakaladı.

    Türkiye’nin yeni seçmenleri: Suriyeliler

    Kış aylarında da geçişler arttı

    Ege Denizi'ni gerek hava koşulları gerekse de uygun olmayan teknelerle güvenliksiz bir şekilde geçmenin çoğu durumda bedeli, ağır can kayıpları oluyor. Bu nedenle de Sahil Güvenlik tarafından yakalanan mültecilerin bir anlamda da yaşamı kurtarılmış oluyor. Geçmiş yıllarda olumsuz hava şartları nedeniyle geçme denemesinde bulunulmayan Ocak, Şubat, Mart aylarında 2016'da geçişler yoğunlaştı. 2015 yılının ilk üç ayında 67 Ege'yi geçme denemesine müdahale eden Sahil Güvenlik unsurları, Geri Kabul Anlaşmasının imzalanması öncesindeki 1 Ocak-17 Mart 2016 tarihlerinde ise 417 olaya müdahale etti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Mültecilerin İdomeni kampındaki yaşamı

    19 bin kişi yakalandı

    Yasa dışı geçiş girişimlerinin bu dönemdeki yoğunluğunu, yakalanan göçmen sayıları da ortaya koydu. 2015'in ilk 3 ayında 2 bin 221 göçmeni yakalayan Sahil Güvenlik personeli, 2016'nın 2,5 aylık diliminde ise 19 bin 258 mülteciyi yakaladı.

    Ölümler de arttı

    Yasa dışı geçişlerde ölümler de artış gösterdi. 2014'te 69 göçmenin hayatını kaybettiği yasa dışı geçişlerde, 2015'te ise 279 göçmenin cesedine ulaşıldı. Ölümler, hava şartlarının kötü olduğu kış şartlarında lastik botla yasa dışı geçiş denemeleri nedeniyle 2016 yılının 2,5 aylık bölümünde 171'e çıktı. 2014'ün başından itibaren tespit edilen hayatını kaybeden göçmen sayısı 519'a ulaştı.

    Yasa dışı geçişlerde Sahil Güvenlik unsurlarınca yakalanan organizatör sayısı 2014'te 106 iken 2015'te 190, 2016'nın 2,5 aylık döneminde ise 49 oldu. Sahil Güvenlik unsurlarının yanı sıra emniyet ve jandarma ekipleri, aldıkları yoğun önlemlerle yasa dışı geçiş hazırlığındaki önemli sayıda göçmeni yakaladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Ölüm denizi" Akdeniz'in ardından...

    Bu rakamlar, Ege'nin de bir mülteci güzergahı olarak, "ölüm denizi" diye anılan ve her yıl sayıları binleri bulan kişilerin öldüğü Akdeniz'in ardından bir mülteci mezarlığına dönüşmeye başladığını ortaya koydu.

    Ege Denizinde 2 yılda 519 mülteci öldü

     

     

     

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow