Efkan Ala, Alman mevkidaşıyla dinleme iddialarını konuştu
İçişleri Bakanı Efkan Ala, Almanya'nın Türkiye'yi dinlediği iddialarına ilişkin Ankara'da Alman mevkidaşı Thomas de Maiziere ile görüştü. Ala, "Bu dinlemeler kabul edilemez. Kendisiyle de (Maiziere) mutabakata vardık. Zaten istihbarat birimlerimiz bu konuyu çözmek için görüşmelere başladılar" dedi.
Almanya İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere ile Gölbaşı'nda, Vilayetler Evi'nde yaptığı görüşmenin ardından, ortak basın toplantısında konuşan Ala, konuk bakanı Türkiye'de ağırlamaktan memnuniyet duyduğunu belirtti.
Ala, Türkiye ile Almanya arasında güçlü bağlar bulunduğunu, bu ziyaretler vesilesiyle iki ülke arasındaki bağların daha da kuvvetleneceğini söyledi.
Görüşmede, iki ülkenin içişleri bakanlıklarının yürüteceği bazı çalışmaların değerlendirildiğini ve bir takım kararlar aldıklarını ifade eden Ala, iki ülkenin içişleri bakanlıkları arasında "Yapısal Diyalog Mekanizması" kurulacağını bildirdi.
Efkan Ala, bu kapsamda iki ülkenin içişleri bakanlarının yılda bir kez biraraya geleceğini, daha önce bürokratik mekanizmaların oluşturduğu yol haritasını gözden geçireceklerini ve sorunları doğrudan çözüme kavuşturacaklarını anlattı.
Almanya'nın hedefi bütün Türkiye
Görüşmede, dinlemelerin, terörizmle mücadele, örgütlü suçlar ve insan kaçakçılığının da aralarında bulunduğu pek çok konunun ele alındığını bildiren Ala, görüşmenin iki ülke açısından da son derece yararlı geçtiğini vurguladı.
Ala, görüşmede, ayrıca Almanya'daki Türkler'in problemleri ve Türkiye'ye gelen Alman turistlerin karşılaşabileceği sorunlara ilişkin değerlendirmelerin de yapıldığını aktardı.
Bakan Ala, cumhurbaşkanlığı devir teslim törenine katılımı dolayısıyla ayrıca konuk bakana teşekkür etti.
"Cinayetler tekrar ele alınıyor
Almanya İçişleri Bakanı Maiziere de Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yemin törenine Alman hükümeti ve Almanya halkını temsilen katılmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Görüşmenin çok verimli geçtiğini ifade eden Maiziere, "Her yıl yaklaşık 5 milyon Alman turist Türkiye'ye geliyor. Türk kökenli 3 milyon insan Almanya'da daimi olarak yaşıyor. Bunların da etkisiyle Türkiye ile Almanya arasında her alanda ilişkilerin yoğun olduğunu biliyoruz. Biz de içişleri bakanları olarak kendi aramızda işbirliğinin daha da arttırılması gerektiğine kanaat getirdik. Bugün itibarıyla işbirliğimizi daha da ileriye götürmek istiyoruz" dedi.
Merkel'den dinleme skandalına cevap yok
Almanya Büyükelçisi Dışişlerine çağrıldı
Türkiye ve Almanya'daki güvenlik konularının iki ülkeyi karşılıklı olarak etkileyebildiğine işaret eden Maiziere, bu yüzden iki ülkenin birbirine ihtiyacı bulunduğunu söyledi.
Maiziere, Almanya'nın şiddet, saldırı ve aşağılamayı içeren her unsuru takip ettiğini, Türkiye'ye, Türk vatandaşlarına ve İslam'a yönelik olanların da buna dahil olduğunu belirterek, "Biliyorsunuz Almanya'da son yıllarda aşırı sağcı bir grubun işlediği cinayetler var. Dava devam ediyor ancak bu cinayetlerden aldığımız dersle Almanya'da geriye doğru giderek faili bulunamayan tüm cinayetleri incelemeye başladık. Bu cinayetlerin altında yabancı düşmanlığı olup olmadığını ortaya çıkarmak için bir çalışma yapıyoruz. Bu çalışmaya çok önem veriyoruz" diye konuştu.
Konuk bakan, Yapısal Diyalog Mekanizması kapsamında, Türk mevkidaşı ile yılda bir kez görüşeceklerini, gelecek yıl Ramazan ayında Almanya'da çok sayıda konuğun davet edildiği iftar yemeğinde biraraya gelmeyi teklif ettiğini, Ala'nın da bu davete sıcak baktığı sözlerine ekledi.
Sorular
Daha sonra, basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Ala, "Siz daha önce, 'Almanya'nın bizi dinlemesi normal' demiştiniz. Yan yana geldiğinizde neler konuştunuz?" sorusu üzerine, o sözlerden böyle bir sonuç çıkarılamayacağını belirtti. Ala, "O konuşmamı lütfen alın ve bakın. Nasıl böyle bir sonuç çıkarıyorsunuz hayret ediyorum. Orada iki kez 'Kabul edilemez' diyorum. Başka ülkeler arasındaki dinlemelere ilişkin bir değerlendirme yapıyorum. Siz, bu malum medyanın kara propagandasına çok kolay kapılıyorsunuz. Sizden rica ediyorum, bir şey söylendiği zaman alın kendiniz bakın ve kendi sorunuzu sorun" dedi.
Bakan Ala, "Ben sayın Bakana ifade ettim, bu dinlemeler kabul edilemez. Kendisiyle de mutabakata vardık. Zaten istihbarat birimlerimiz bu konuyu çözmek için görüşmelere başladılar. Türkiye'de, MİT ile Alman istihbaratı arasında görüşmeler başladı ve bu sorun ele alınıyor, çözümü için çalışılıyor. Tekrar ediyorum tabii ki bu tür dinlemeler kabul edilemez" şeklinde konuştu.
Davutoğlu mevkidaşı ile dinleme skandalını görüştü
Alman Bakan Maiziere de bu konuya ilişkin görüşlerini dile getirirken, Türkiye ile Almanya'nın NATO ortağı olduğunu ve birçok ortak menfaati savunduklarını anımsattı. Maiziere, şöyle devam etti:
"Şu anda konuşuyoruz ama Alman askerleri Patriot füzeleriyle Türkiye'yi savunuyor. Birlikte teröre karşı mücadele ediyoruz. PKK'nın Almanya'da ne yaptığı... Şu da tabii iş birliğimizin bir parçasıdır, Avrupalılar'ın Türkiye'yi kullanarak Suriye ve Irak'a gitmeleri veya Türkiye üzerinden birlik ülkelerine girme girişimlerini de işbirliği olarak yürütüyoruz. Bütün bu saydığım başlıklar içinde istihbarat teşkilatlarımızın da yakın ve yoğun işbirliğine ihtiyaç var. Bu konuda, Türk hükümetinin soru ve düşüncelerini büyük bir anlayışla karşılıyorum. Bu konuda Almanya'da da ciddi tartışmalar sürüyor. İstihbarat zaten hiçbir zaman kamuoyuna hitap eden veya kamuoyuyla açık bir şekilde paylaşılan bir çalışma değildir. İstihbarat, demokratik yapı içinde denetime tabi olan bir çalışmadır. Anlayışınıza sığınarak söylüyorum, basın toplantılarında bu konunun bu şekilde açık irdelenmesi de mümkün değildir. Dün yaptığım görüşmelerde ve bugünkü görüşmemde şöyle bir mutabakata vardık; istihbarat sorumlularımız bir araya gelerek hızlı bir şekilde bu sorunun gündemden kalkmasını sağlayacak. Bu konuyla ilgili yapılan çalışma tabii ki ilgili taraflara rapor edilecektir."
"Angela Merkel, ABD'nin Almanya'ya yönelik dinlemelerini eleştirmişti. Şimdi aynı şey NATO müttefikleri Almanya ile Türkiye arasında ortaya çıktı. Bu bir çelişki değil mi?" sorusuna Maiziere, "sorunun farklı konular birleştirilerek oluşturulduğu, istihbarat teşkilatlarının yaptıklarını hiçbir zaman açık bir şekilde kamuoyuyla paylaşmayacağı, ancak bunun da istihbarat teşkilatının her istediğini yapma hakkına sahip olduğu anlamına gelemeyeceği" karşılığını verdi.
ABD de Türkiye'yi telefon ve mail kayıtlarından izlemiş
Maiziere, "Bunun için her ülkenin kendi kuralları vardır. Biz de görüşmelerimizde Türkiye ve Almanya'daki kurallar hakkında konuşacağız" ifadesini kullandı.
"Şampiyonlar Ligi'nde Galatasaray'ın eşleştiği Borissia Dortmund ile yapacağı maç öncesinde alınacak güvenlik önlemlerinde bir fark olacak mı?" sorusuna da Maiziere, federal içişleri bakanı olarak spordan sorumlu olduğunu, bu maçta da fanatik şekilde taraftarı olduğu Dortmund'un galibiyetini istediğini söyledi.
Maiziere, "Almanya'da şiddet uygulamaya meğilli futbol taraftarlarıyla sorunumuz var. Aslında bunlar daha çok Alman. Bu tür şiddet olayları daha alt liglerde oluyor. Bu maç için de kim, nereden geliyorsa gelsin kapımız herkese açık" dedi.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
SON DAKİKA HABERLERİ | Dikkat! Meteoroloji ve Valilik peş peşe uyardı: Çok kuvvetli olacak!
Erzurum'daki kazada can pazarı yaşandı: 2 ölü, 3 yaralı
15 yaşındaki çocuk arabayla ortalığı savaş alanına çevirdi
SON DAKİKA! Çorum'da doğal gaz patlaması: 1 ölü 33 yaralı | En Son Haberler!
Markette polisin hayatını kaybettiği olaya ilişkin 4 tutuklama