Eczaneler ve yabancı ilaç firmaları mercek altına alındı
Depolara hasta bilgileri karşılığında ilaç gönderen yabancı firmalar hakkında Sağlık Bakanlığı inceleme başlattı. Reçeteleri temin eden eczacı ve depocular da suçlu kabul edilecek
Türkiye'de özellikle 3 bin liranın üzerinde ilaç satışı yapan yabancı menşeli firmaların, depolara hasta reçeteleri karşılığında ilaç göndermeye başlamasına Sağlık Bakanlığı el koydu. Kendilerine gelen şikâyetleri değerlendiren bakanlık, konuyu incelemek üzere müfettiş görevlendirdi.
Sabah gazetesinde yer alan habere göre suç ispatlandığı takdirde hem eczane hem depo hem de ilaç firması ceza alacak. Eczane ve depoların ruhsat ve sözleşmelerinin bir süreliğine askıya alınması da söz konusu.
İlaç firmaları hastaların kişisel bilgilerini depoluyor iddiası
Bilgileri sadece bakanlık tutuyor
3 bin liranın üzerindeki ilaçlar ağırlıklı olarak kanser, beyin ve kalp hastalıkları grubuna giriyor. Bu alanda Türkiye'de 30'un üzerinde yabancı firma bu ilaçların satışını yapıyor. Hasta bilgilerini sadece Sağlık Bakanlığı tutuyor. Bu bilgilerin üçüncü kişilerle paylaşılması ise suç. Bu suç ise şöyle işleniyor: Eczaneye gelen hastadan reçetesini alan eczacı, depoyu arayıp ilacı istiyor. İlaç firmasından, "Reçete olmazsa ilacı gönderemem" komutunu alan depo yetkilisi de eczaneye, ilacı gönderebilmesi için reçetenin kendilerine ulaşması gerektiğini söylüyor. Eczacı da mecbur kalınca mail, WhatsApp ya da faks aracılığıyla reçeteyi depoya gönderiyor. Depo da ilaç firmasına reçeteyi ulaştırıyor. Bu şekilde reçete üzerindeki hastaya dair tüm bilgiler isim, soy isim, TC kimlik numarası firmanın eline geçmiş oluyor.
'Hastaları denek yapabilirler'
Yaklaşık 1 yıldır yabancı ilaç firmalarının bu yöntemle ilaç tedariki sağladığını dile getiren Anadolu Eczacı ve Depocuları Derneği Başkanı Onur Tokel, "Bu pahalı ilaçların Türkiye'ye gelip ruhsatlandırılmasıyla başlayan bir süreç. Ecza deposu ve eczanelerden gelen şikâyetler üzerine ortaya çıktı" dedi. Yabancı ilaç firmalarının hasta bilgisi toplama niyetleriyle ilgiliyse Tokel şunları söylüyor: "Amaçları kaç hastanın ne kadar süre, ne sıklıkta ve kaç adet kullanacağını belirlemek, ilaç yatırımlarını buna göre yapmak ya da yeni geliştirecekleri ilaçları bu hastalar üzerinde denemek olabilir."
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
SON DAKİKA! Yenidoğan çetesi davasında dizi replikli savunmaya isyan etti: BANA BAKIN SOYSUZLAR!
MSB uzman erbaş alımı başvuru tarihleri: Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanlığı uzman erbaş alımı başvuru şartları nedir?
Heyelana uykuda yakalandı! "Odanın içine topraklar girmişti"
AVM'de köpek kavgası: Güvenlik görevlisinden 'enteresan' müdahale! | Son Haberler
DÜNYA ÇOCUK HAKLARI GÜNÜ MESAJLARI! Resimli, anlamlı Dünya Çocuk Hakları Günü sözleri, mesajı 2024