e-Devlet yoklama kaçağı nedir? Yoklama kaçağı cezası var mı, ne kadar?
Yoklama kaçağı ile ilgili tüm detaylar askerlik görevini henüz yerine getirmemiş er adayları tarafından zaman zaman gündem oluyor. Konuyla ilgili olarak Milli Savunma Bakanlığı'nın internet sitesinde yer alan detaylar araştırılıyor. Yoklama kaçağı durumunda kalmak, çeşitli hukuki ve idari yaptırımlara yol açabilir. Bu yaptırımlar arasında para cezaları, hapis cezaları ve askerlik hizmetinin uzatılması gibi durumlar bulunmaktadır. Yoklama kaçağı durumuna düşmemek için belirtilen yükümlülükleri yerine getirmek ve gerekli işlemleri zamanında yapmak büyük önem taşımaktadır.
Yoklama kaçağı, askerlik yükümlülüğünü yerine getirmek için gerekli yoklama işlemlerini zamanında yapmayan veya askere sevk edilmesi gereken tarihte birliğine katılmayan kişilere verilen addır. Askerlik yoklaması, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı erkekler için zorunlu bir işlemdir ve belirli yaşa geldiklerinde askere gitmeleri gerekmektedir.
YOKLAMA KAÇAĞI MESAJI NEDİR?
Sosyal medyada zaman zaman yayılan paylaşıma göre bugün askerlik görevi gelmiş pek çok kişiye yoklama kaçağı ile ilgili mesaj geldi. Mesajda "Yoklama kaçağı olarak takibiniz yapılmaktadır. Askerlik işlemlerinizi e-Devlet Kapısı'ndan veya en yakın askerlik şubesinden tamamlamanız gerekmektedir" denildi.
Milli Savunma Bakanlığı'nın internet sitesinde yer alan bilgiye göre; Askerlik zamanı gelmiş kişilerin belirtilen tarihe kadar yoklamalarını yaptırmamaları halinde 7179 sayılı Askeralma Kanunu’nun 21’inci maddesi gereğince yoklama kaçağı işlemine tabi tutularak, haklarında aynı Kanun’un 24’üncü maddesi gereğince cezai müeyyide uygulanacaktır.
YOKLAMA KAÇAĞI NEDİR?
Yoklama Kaçağı, kanunda yer alan tanıma göre, 'yoklamada bulunmayan ve bulunamadıklarına dair bu kanunda yazılı bir mazeret gösterememiş olanlara denilmektedir. Yoklama kaçağı, saklı ve bakayalar Askeralma Kanununun 24’üncü maddesinin birinci fıkrası esaslarına göre idari para cezasıyla cezalandırılır.
YOKLAMA KAÇAĞI CEZASI NE KADAR?
YOKLAMA BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?
Yoklama işlemlerini e-Devlet üzerinden başlatacak yükümlüler, 'www.turkiye.gov.tr' adresindeki asal yoklama işlemleri başlığı altında bulunan asal yoklama başvurusu linkinden, vesikalık fotoğraflarını yükleyip, gerekli formları doldurduktan sonra T.C. kimlik kartları ve varsa sağlık durumlarına ilişkin raporları ile birlikte kayıtlı bulundukları aile hekimlerine müracaat ederek yoklamalarını yaptıracaklardır.
Yoklamalarını askerlik şubesi üzerinden yaptıracak yükümlüler, T.C. kimlik kartları, varsa öğrenim belgesi, sürücü belgesi, meslek veya sanatlarına ilişkin bonservis, sertifika, kurs belgesi ve sağlık durumlarına ilişkin raporları yanlarında bulunduracaklardır. Yurt dışında bulunan yükümlüler yoklamalarını bulundukları yerdeki yurt dışı temsilciliklerimize veya yurt içinde en yakın askerlik şubesine başvurarak yaptıracaklar.
Lise ve üzeri seviyedeki okullardan mezun olan yükümlülerden, erteleme hakkını kullanmak isteyenlerin, dilekçe ve mezuniyet veya ilişik kesme belgeleri ile en yakın askerlik şubesine müracaat etmeleri veya e-Devlet üzerinden başvurmaları gerekmektedir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
İstanbul'da kan donduran olay! Eşini öldürüp aracın bagajına koydu
Göçmen kaçakçısı şüphelisinin yakınından gazetecilere tepki: Adam mı öldürdük ne çekiyorsunuz
Kağıthane’de ilginç olay! Çamaşır makinesi yürüyünce itfaiye devreye girdi
NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ PERSONEL ALIMI BAŞVURU TARİHLERİ 2025! Namık Kemal Üniversitesi 50 personel alımı başvuruları ne zaman, şartları neler?
Son Dakika! Bursa'daki Bıçaklı Saldırı Görüntüleri Şoke Etmişti: Saldırdığı Kişi Amcası Çıktı!