DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu'na ilk celsede beraat
Şişli'de asansör kazasında 10 işçinin ölümüyle sonuçlanan asansör kazası nedeniyle Torunlar İnşaat önünde yaptığı basın açıklaması nedeniyle hakkında 3 yıla kadar hapis istemiyle dava açılan DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, ilk celsede beraat etti.
İstanbul 15. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya, sanık Arzu Çerkezoğlu ve avukatları katıldı. Çerkezoğlu ifadesinde, "Burada sanık olarak yargılanmaktan hicap duyuyorum. Meydana gelen iş kazalarındaki ölümler, iş cinayeti olarak nitelendirilmelidir. Bu dava ve kendimin yargılanması tek bir işçinin ölümünü dahi engellerse istenilen cezaların verilmesinde sakınca yoktur. Sermaye ve bunu denetleyen aktörler, iş cinayetlerine duyarsız kalmaktadırlar. Asıl suçlular sermaya ve ona tölerans gösteren kişilerdir. Bu nedenle esasın kendimi sanık konumunda görmüyorum. İşçi haklarının korunması sendikaların asli görevidir" dedi. Mahkemeye yazılı savunmasını da sunan Çerkezoğlu, beraatını talep etti. Çerkezoğlu'nun avukatları da müvekkillerinin beraatini talep ettiler.
"Suçun unsurları oluşmamıştır"
Kararını açıklayan Hakim Mustafa Erdoğan, 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na aykırılık suçundan dava açılmışsa da yapılan yargılama ve toplanan deliller sonucunda yüklenen suçun unsurları itibariyle oluşmaması nedeniyle Arzu Çerkezoğlu'nun beraatine hükmetti.
Açıklama yaptı
Duruşmanın ardından DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, DİSK Genel Başkanı Kani Beko ve Türk Tabipler Birliği Merkez Konseyi üyesi Hüseyin Demirdizen ile birlikte adliye önünde açıklama yaptı. Çerkezoğlu, iş cinayetlerinin arttığı bir dönemde 10 işçinin ölümüyle sonuçlanan bir faciayı DİSK olarak protesto etmenin suç olmadığını ifade ederek, "Böylesi bir süreçte işçiler ölürken, her yıl 5 tane Soma faciası yaşanırken bir emek örgütü olarak bütün bunlara sessiz kalmak suç olurdu" dedi. Mahkemede, "Eğer tek bir işçinin yaşamını yitirmesini engelleyecekse bugün burada ilk celsede ceza verin, gerekirse tutuklayın" dediğini aktaran Çerkezoğlu, "Ama bizden yana bir suçtan söz edilecekse ya da tarih önünde verilecek bir hesap varsa, o da işçilere karşı kanlı bir savaş halini alan bu sisteme karşı işçi sınıfının yanıtını üretememiş olmamızdır. Ve bu iş cinayetlerini engelliyememiş olmamızdır" diye konuştu. İnşaat sektöründe kayıt dışı çalıştırmanın yüzde 40'larda olduğunu belirten Çerkezoğlu, "Bu sürecin gerçek sorumluları, her gün karına kar katan, işçilerin kanı üzerinden sermayelerini büyüten sermaye sınıfı ve bütün bu süreçlerde önlem almayan siyasi iktidardır" ifadesinde bulundu.
İddianame
İstanbul Cumhuriyet Savcılığı'nca hazırlanan iddianamede, Ali Sami Yen Stadı'nın bulunduğu alanın otel yapımıyla ilgili inşaat çalışması sırasında asansörün yerinden koparak 10 işçinin vefat etmesi nedeniyle 7 Eylül 2014 günü olay yerine gelen Arzu Çerkezoğlu ile birlikte yasal dokunulmazlığı olması nedeniyle haklarında ayrı bir soruşturma yürütülen şahısların basın açıklaması adı altında izinsiz gösteri yaptıkları ileri sürülüyordu. Ellerindeki döviz ve pankartları açıp polisin dağılma ihtarı karşısında dağılmadıkları, Arzu Çerkezoğlu'nun polisin TOMA aracının önüne geçerek dağılmamakta ısrar ettiği öne sürülüyordu. İddianamede, polisin müdahale ederek eylemcileri dağıttığı ifade edilerek Çerkezoğlu'nun 2911 sayılıToplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'nun 28/1. maddesi uyarınca 1 yıl 6 aydan 3 yıla kadar hapis istemiyle cezalandırılması isteniyordu.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
SON DAKİKA! Kara Duman Gökyüzünü Kapladı: Üsküdar'da işçilerin kaldığı konteynerlerde yangın
Son Dakika! Haberi Alan Babası Kalp Krizi Geçirmişti: Bolu'daki Yangında Ölen Dilara Defnedildi
BOLU KARTALKAYA OTEL YANGINI NEDENİ: Bolu Grand Kartal Otel yangını neden çıktı?
BOLU'DA YANAN OTEL HANGİSİ? Grand Kartal Otel kimin, ne zaman yapıldı? Mazhar Murtezaoğlu ile ilgili bilgiler...
Cam silmeye çıktığı 13’üncü kattaki pencereden düşüp, öldü