Dijital Telif Yasası için flaş çıkış: Bunun adı hırsızlıktır
Dijital Telif Yasası düzenlemesinin henüz çıkmaması dijital yayıncılıkta birçok sorunu beraberinde getiriyor. Türkiye İnternet Medya Birliği Başkanvekili Avukat Cüneyd Altıparmak, “Şu an yaşananın hırsızlıktan farkı yok. Dijital Telif Yasası çıkmadığı için hırsızlığın bir cezası da yok. 120 yıl önceki anlayışla yapılan kanun, bugünkü internet çağında hiçbir eseri koruyamaz. Yeni bir düzenleme acilen yasalaşmalı.” dedi.
Avustralya, Fransa, Almanya, Kanada gibi birçok ülke Google ve META'ya karşı telif yasalarını hayata geçirerek internet haber siteleri başta olmak üzere birçok dijital yayıncıya telif hakkı getirdi. Çıkarılan yasalar sonrası Google ve META yayıncılara telif ücreti ödemeyi kabul etti. Türkiye'de Dijital Telif Yasası'nın henüz hayata geçmemiş olması nedeniyle Google başta olmak üzere arama motorları yayıncılara telif ödemesi yapmıyor. Konunun uzmanlarından Türkiye İnternet Medya Birliği Başkanvekili Avukat Cüneyd Altıparmak, "Dijital Telif Yasası acilen çıkmalı. Bir eserin izinsiz ve bir bedel ödenmeden kullanılması hırsızlıktır, yasanın olmaması da hırsızlığı cezasız bırakmaktır." dedi.
DİJİTAL TELİF YASASI İÇİN GÖZLER TBMM'DE
Dijital Telif Yasası için bekleyiş sürüyor. Dijital yayıncılık yapanların, Google'dan ve izinsiz haber kullanımlarından telif almasını öngören yasanın benzerleri, Kanada, Avustralya, Fransa, Almanya ve birçok AB ülkesinde hayata geçirildi. Yasa aile birlikte Google birçok ülkede telif ödemesi yapmayı kabul etti. Böylece dijital yayıncılar emeklerinin karşılığını alma hakkı kazandı. Türkiye'de benzer bir çalışma yürütülüyor. Yasanın bir an önce hayata geçmesi için gözler TBMM'ye çevrilmiş durumda.
"HUKUKİ OLARAK BİR BOŞLUK VAR"
Türkiye İnternet Medya Birliği Başkanvekili Avukat Cüneyd Altıparmak, sabah.com.tr'ye yaptığı değerlendirmede, dijital telif konusunun 'çok katmanlı bir olgu' olduğunu vurgulayarak şunları söyledi:
Konunun görünenden fazla boyutu var. Haber içerikleri, sosyal medya içerikleri, dijital kanallardaki görüntüler, internet medyası alanı vb genişlikte bir alan.
Konunun sektörel boyutu ağır basıyor. Bu konu ile ilgili sektördekilerin tümünün bilgisine başvurulması şart.
Ortada bir hukuki olarak bir boşluk var.
"FİKRİ SANAT ESERLERİ KANUNU İNTERNET ÇAĞINDA ZORLANMAKTA"
Altıparmak, internetin çok hızlı kendisini yenilediği bir ortam olduğuna dikkat çekerek, "Temel olarak, 5846 s. Fikir ve Sanat Eserleri Kanuna göre sahibinin özelliğini taşıyan ve ilim ve edebiyat, musiki, güzel sanatlar veya sinema eserleri olarak sayılan her nevi fikir ve sanat mahsullerini kapsamına almaktadır.
Fakat bu tanım, gelişen çağı ihata etmek de zorlanmakta." ifadelerini kullandı.
"DİJİTAL ESERLER YASASI VE BİR KURULA CİDDİ İHTİYAÇ VARDIR"
Sabah'tan Onur Şahanoğlu'nun haberine göre; Dijital Telif Yasası'nın hukuken de acil bir ihtiyaç olduğunu belirten Altıparmak sözlerine şöyle devam etti:
Dijital eser kavramının tüm alt dalları ile bir arada ele alan dijital eserler yasasına ve bu yasanın düzenleyici kararlar alabilecek bir kuruluna ciddi anlamda ihtiyaç var.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Son Dakika! Haberi Alan Babası Kalp Krizi Geçirmişti: Bolu'daki Yangında Ölen Dilara Defnedildi
BOLU KARTALKAYA OTEL YANGINI NEDENİ: Bolu Grand Kartal Otel yangını neden çıktı?
BOLU'DA YANAN OTEL HANGİSİ? Grand Kartal Otel kimin, ne zaman yapıldı? Mazhar Murtezaoğlu ile ilgili bilgiler...
Cam silmeye çıktığı 13’üncü kattaki pencereden düşüp, öldü
Son Dakika! Bolu'daki Kartalkaya Yangınında Kızı ve Torununu Kaybetti: Taptaze Filizlerim Ölmemeliydi